Yaşam Bir yanda coşku bir yanda öfke

Bir yanda coşku bir yanda öfke

02.01.2009 - 00:52 | Son Güncellenme:

Dünya, 2009’u, kent meydanlarında, ışık ve havai fişek gösterilerinin yer aldığı açık hava partilerinde kutladı. Ortadoğu’daki yılbaşı kutlamaları ise Gazze operasyonu nedeniyle İsrail’i protesto gösterilerine dönüştü

Bir yanda coşku bir yanda öfke

DÜNYANIN dört bir yanında yeni yıl, kent meydanlarını dolduran milyonlarca kişi tarafından coşku içinde karşılandı. ABD’nin New York kenti ve İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen ışık ve havai fişek gösterilerini on binlerce kişi izlerken, Almanya’nın başkenti Berlin’de kentin ünlü “17 Haziran Caddesi”ne kurulan 10 ayrı sahneyle düzenlenen “Açık Hava Partisi”ne yaklaşık 1 milyon kişi katıldı. Birçok ünlü sanatçı ve siyasetçinin de katıldığı kutlamalarda, dondurucu soğuğa rağmen meydanları dolduran binlerce kişi 2008’in son saniyelerinde hep birlikte geri sayım yaptı.

Haberin Devamı

ANCAK dünyanın bir kısmı 2009’u partilerle ve eğlencelerle karşılarken, Ortadoğu’da yılbaşı kutlamaları Gazze operasyonu nedeniyle İsrail’i protesto gösterilerine dönüştü. Gazze saldırıları nedeniyle başkent Şam’daki yeni yıl kutlamalarının iptal edildiği Suriye’de, küçük çaplı düzenlenen sokak kutlamalarında da Noel Baba kostümlü Suriyelilerin, Filistin bayrakları açarak İsrail aleyhine slogan attıkları görüldü. Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri de “kardeş Filistin halkıyla dayanışmanın bir göstergesi olarak” yeni yıl için hazırlanan etkinlikleri iptal ettiklerini açıkladı.


‘Havai fişek kullanırsan seksi unut!’

İTALYA’NIN Napoli kentinde bir grup kadın, her yılbaşında yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan yasadışı havai fişek kullanımını engellemek amacıyla bu yılki kutlamalarda bu patlayıcıları kullanan eşlerine ya da erkek arkadaşlarına “yatak boykotu” uygulama kararı aldı. “Havai fişek kullanırsan, seksi unut” adlı kampanyayı organize eden Dr. Vincenzo Sorrentino, her yıl hastaneye havai fişek kazaları nedeniyle gelen yaralıların durumunu görünce böyle bir kampanya düzenlemeye karar verdiğini söyledi.

ATİNA: Yunanistan’ın başkenti Atina’da parlamentonun bulunduğu Sindagma Meydanı’nda yeni yılın ilk dakikalarında gösteri yapan anarşistler İsrail bayrağı yaktı “masum insanların öldürüldüğü bir zamanda yeni yılın kutlanmasını” protesto etti.

Bir yanda coşku bir yanda öfke






GAZZE
Bir yanda coşku bir yanda öfke




Bangkok’ta gece kulübünde yangın

TAYLAND: Başkent Bangkok’taki bir gece kulübünde yılbaşı kutlamaları sırasında çıkan yangında 59 kişi öldü, 200’den fazla kişi yaralandı. Yangına, yeni yıl için geri sayım yapılırken kullanılan ses yalıtımlı havai fişeklerin sebep olduğu sanılıyor.

FİLİPİNLER: Yeni yıl kutlaması sırasında el bombasıyla yapılan bir saldırıda aralarında polislerin de olduğu 22 kişi yaralandı.

MACARİSTAN: Györ iline bağlı Kisfaludo kasabasında yeni yıl kutlamaları sırasında 40 yaşlarındaki bir kişi, havaya atmak istediği fişeğin başına isabet etmesi sonucu öldü.

Bir yanda coşku bir yanda öfke


Yazarlar