Kültür Sanat Birol Giray'la festival öncesi!

Birol Giray'la festival öncesi!

13.08.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Electronica Global Gathering Festival’i düzenleyen FG 93.7’den Birol Giray’la, bu yıl dördüncü senesine giren festival öncesi öğrenmek istediğimiz konularla ilgili bir röportaj yaptık.

Birol Girayla festival öncesi

Orkun Bozdemir

Electronica Global Gathering Festival’i düzenleyen FG 93.7’den Birol Giray’la, bu yıl dördüncü senesine giren festival öncesi öğrenmek istediğimiz konularla ilgili bir röportaj yaptık. Avrupa’nın en büyük dans müziği festivaliyle önemli bir birleşme gerçekleştiren başarılı ekibin kurucusu ve aynı zamanda festivalde performans verecek olan DJ’lerden de biri olan Birol Giray sorularımıza samimi cevaplar verdi.

- 3 senedir düzenlenen ve sektörde artık bir marka haline gelmiş olan Electronica Festival İstanbul neden bu sene Global Gathering ile birleşti ve adını değiştirerek Electronica Global Gathering haline geldi? Global Gathering’in özelliği nedir?

Global Gathering, İngiltere merkezli ve Avrupa’nın en büyük  dans müziği festivali markası. İngiltere’de, tek etkinlikte 40.000 katılımcıyı ağırladılar geçtiğimiz sene. Bu sene de Amerika’nın Las Vegas ve Miami olmak üzere iki şehrinde, Ukrayna’da ve Malesya’da Global Gathering adıyla festivallerini gerçekleştiriyorlar. Türkiye’de de Electronica Festival İstanbul’u duydukları için Global Gathering’i bizim yapmamızı istediler. Karşılıklı anlaşmalar sonucunda iki büyük markayı birleştirme kararı aldık ve ortaya Electronica Global Gathering çıktı.


- Birleşmenin festivale katkısı ne olacak?

Global Gathering'le beraber festivalimiz tam uluslar arası bir festival statüsü kazandı. Yurt dışı tanıtımlarında da güçlü hale geldik ve uluslar arası medyanın daha çok ilgisini çekip bu medyalarda daha çok yer alıyoruz. Bu durum çok sayıda turistin de festivalimize gelmesini sağlayacak. Sadece Global Gathering festivallerini takip eden genç topluluklar var. İstanbul zaten ilgilerini çeken bir yer, üstüne bir de böyle bir festivalin burada yapılması Avrupa'daki dans müziği severleri çok heyecanlandırdı. Tabii ki ülkemizdeki bu müziği seven insanlar için de Global Gathering'in buraya gelmesi heyecan verici bir durum.

Bu sosyal faydalarının yanında daha teknik katkıları da var Global Gathering'in. Bu kadar tecrubeli ve başarılı bir ekibin doğal olarak büyük bir "know how" desteği de olmakta bizim için. Ekipleriyle festival alanına gelip ön incelemelerde zaten bulundular. Sonuçta festivali gerçekleştiren biz olsak da, işin iyi ya da kötü olması Global Gathering'e de yansıyacağı için en az bizim kadar önem veriyorlar. Sahne konumlandırılmasından, ses sisteminin en ince ayarına, güvenlik ve sağlık ekibinden sanatçıların ağırlanmasına kadar her türlü ayrıntı üzerine beraber çalışıyoruz. Festival alanına gelen katılımcılar çok net olarak hissedecekler bu birleşmenin olumlu etkilerini. - Bu sene ilk defa Electronica Festival’ı kamplı yapıyorsunuz. Bu Global Gathering’le birleşmenin bir sonucu mu?

Hayır. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz sene şehir içi alanlarda ses kısıtlaması uygulamasına başlandı ve bu sebeple festivale çok kısa bir süre kala şehir dışında bulunan Burc Beach'e taşıdık festivalimizi. Şehir içindeki alanlarda kamplı festival yapmayı uygun bulmamıştık ve bu sebeple kamplı bir festival kurgusu hazırlamamıştık, Burc Beach'e taşıdımız zaman da böyle bir karar için oldukça geç olmuştu. Bu sene en başından beri Burc Beach'te planladığımız için ve kamp için çok uygun bir alan bulduğumuz için festivalimizi kamplı  yapmaya karar verdik.


- Diğer festivallerin aksine, Electronica Global Gathering sadece tek bir tarza odaklanan bir müzik festivali. Sadece dans müziğinin yer aldığı ve mainstream’in dışında bir festival yapmayı riskli bulmuyor musunuz?

FG 93.7 olarak bir dans müziği radyosuyuz ve kuruluşumuzdan bu yana inandığımız, bildiğimiz ve en önemlisi sevdiğimiz yolda ilerliyoruz. Organizasyonlarımızı gerçekleştirirken de aynı düşünceyle hareket ediyoruz. Bir kaç yüz kişi daha fazla gelsin diye belli bir karekteri olan festivalimizi tabiri caizse "çorba"ya çevirmeyi kendimize yakıştıramayız. Bize inanan, seven ve destekleyen onbinlerce dinleyicimiz var; ilk 3 senede gördük ki tek bir tarza odaklanmak aslında risk değil, bu onbinlerce dinleyici her sene festivale sahip çıktılar ve  biz bu çizgiyi koruduğumuz sürece sahip çıkmaya devam edecekler.

 

- Bu sene farklı bir çok ülkeden sanatçılar geliyor. Sizi en çok heyecanlandıran isimlerden bahseder misiniz?

Ben de bir DJ ve müzik adamı olduğum için her biri için ayrı bir heyecan duyuyorum ve performanslarını dinlemek için can atıyorum. Ancak tabii ki kendi çaldığım tarza yakın isimlerle daha çok ilgileniyorum. Senelerdir plaklarını satın alıp setlerimde yer verdiğim ve farklı projelerini de yakından takip ettiğim büyük bir prodüktör olan Andy Moor'u hem dinlemek hem de kendisiyle beraber vakit geçirmek harika olacak! Eddie Halliwell ise DJ tekniği açısından dünyanın en önemli isimlerinden biri, kabine geçtiği zaman inanılmaz bir enerjiye sahip oluyor ve ekipmana kimsenin olamayacağı kadar hakim. Genç DJ adaylarına da tavsiyem, bu performansı kaçırmamaları; hem gözlerini hem kulaklarını Eddie Halliwell'dan ayırmamaları. Farklı tarzların fenomen isimleri olan Richie Hawtin ve Yoji Biomehanika da çok önemli deneyimler yaşatacaklar bize. - Sahne alacak sanatçılardan özel şovu olacak olanlar var mı? Olacaksa şovlarına dair birkaç ipucu verebilir misiniz?

Richie Hawtin'in performansına çağdaş sanatın son yıllarda en çok dikkat çeken isimleri arasında yer alan Ali M. Demirel muhteşem görselleriyle eşlik edecek. Ülkemizde de oldukça popüler olan The Shapeshifters ekibinin yeni başladıkları canlı grup performanslarını ilk sergileyecekleri yerlerden biri festivalimiz olacak. Daha önceleri sadece DJ set yapan ekip bu sefer yaklaşık 15 kişilik tam bir grup olarak canlı enstrüman ve vokallerle muhteşem bir house müzik ziyafeti verecek.

- Programa dahil olarak tüm sanatçılar belli oldu mu? Yeni sürpriz isimler eklenecek mi?

En son eklenen Sander Kleinenberg, Westbam ve Tocadisco ile tüm sanatçılar belirlenmiş oldu.

- Bu sene sahne sayısı artıyor. Sahneler ve festival alanı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geçen sene sahnemizi kurduğumuz yerde daha büyük ve üzerinde çok daha ayrıntılı çalışılmış bir ana sahne bulunacak. Deniz kenarında yer alacak bu sahnenin tasarım ve ses-ışık düzeni açısından şimdiye kadar gördüklerinizin çok üzerinde olacağını şimdiden söyleyebilirim. Bunun yanında Global Blue Arena adını verdğimiz ikinci sahneyi de 5000 kişinin dans edebleceği dev bir çadır içine kuruyoruz.


- Festivalde müzik dışında ne tür aktivitelere yer verilecek?

Gündüz muhteşem sahilden ve denizden faydalabiecek olan katılımcılar için kite-board dersi alma imkanı da sağlanıyor. Ayrıca Internet alanı, body painting gibi yan aktiviteler de bulunacak.


- Festival kaç gün sürecek? Her katılımcı denizden yararlanabilecek mi?

Festival 3 gün sürecek. Cuma akşamı bailayarak, Pazar gecesi sona erecek. Gündüz aktivitelerinden ise yalnızca kamp bileti sahipleri faydalanabilecek.