Geri Dön

Bitkilerle diyet

Bitkilerin şifalı güçlerinden yararlanarak kilo vermek ister misiniz? ‘Fitodiyet’ adlı yeni diyet yöntemi size sağlıklı kilo vermeyi vaat ediyor.

Bitkilerle diyet

Bitkilerin şifa verici gücünü çok iyi biliyoruz. Ancak bu gücü doktor ve fitoterapistler kontrolünde kullanırsak hem gerçek anlamda şifa veren içeriklerden faydalanmış hem de olası yan etkilerden korunmuş oluruz. Özellikle zayıflama konusunda denetimsiz ve ölçüsüzce kullanılan bitkisel içerikli yiyecek ve içecekler, yarar yerine zarar verebilir. Diyetinizde bitkilerden gelen sağlığa yer vermek istiyorsanız birinci kural, bunu uzman doktorlar kontrolünde ve bilinçli yapmanız.

Fitoterapi, bitkilerin içerdiği kimyasal maddeleri belirli doz ve şekillerde kullanarak hastalıkları önleme ve tedavi etme olarak tanımlanıyor. Şifalı bitkiler ile tedavi anlamına gelen fitoterapi, farmakolojinin bir dalı. İnsanların bitkisel şifa arayışı pek çok nedene bağlı olarak günümüzde popüler hale geldi. Bu arayışı sağlıklı bir çözümle sunmak isteyen uzmanlara ‘fitodiyet’i geliştirdi.

Ota Tıp Merkezi’nden Uzman Dr. Faik Akvardar; geliştirdikleri Fitodiyet hakkında şu bilgileri veriyor: “Fitodiyet, bilinen sağlıklı beslenme kuralları eşliğinde aynı zamanda kişiye özel bitkisel karışımların da kullanıldığı bir diyet programıdır. Kişinin yaşam tarzı, ideal kilosu, kişisel özellikleri, laboratuar bulguları ve hastalıkları dikkate alınarak hazırlanır. Fitodiyet, kilo vermek isteyenlerin uygulayacağı bir program olmasının yanı sıra, sağlıklı yaşamak isteyen, kronik hastalığı için destek almak isteyen kişilerin de başvurabileceği bir programdır. Çocuklukta, büyüme ve gelişme çağında, gebelikte, emzirme döneminde, lohusalıkta, menopozda, kısaca hayatın her yaş döneminde nasıl beslenmemiz gerektiğini ve hangi doğal yaklaşımların beslenmemize olumlu katkı sağlayacağınızı öğreten bir sistemdir.”

Fitodiyeti diğer diyetlerden ayıran fark, diyetin bir fitoterapi uzmanı tarafından da destekleniyor olması. Kişinin bir hastalığı ya da desteklenmesi gereken özel bir durumu varsa doktor kontrolünde olmak kaydıyla, fitoterapi uzmanı tarafından hastalığına uygun olacak şekilde şifalı bitkiler diyete ekleniyor. Fitodiyetin diğer bitkilerle yapılan tedavilerden farkı kesinlikle kişiye öel olması ve doktor, diyetisyen, fitoterapi uzmanı tarafından uygulanıyor olması.

Fitıdiyet’in alışılmış diyet listelerinin dışında farklı tatlarla zenginleştirilmiş, dinamik, heyecanlı ve aktif bir diyet olması onu daha da cazip hale getiriyor.

Devamı: Birbirine alternatifleriyle oluşturulmuş bir haftalık fitodiyet örneği

Kişiye göre bitki: Fitodiyet, diğer diyet programlarında da olduğu gibi kişinin hastalıkları, labaratuar ve fiziki muayene sonuçları ayrıca kilo fazlasına göre kişiye özel hazırlanıyor. Örneğin diyet diyabet hastaları için yaban mersini ekleniyor; fakat kabızlık sorunu olan bir hasta için karnıyarık otu kullanılıyor. Metabolizması yavaş olanların diyetlerine ise yeşil çay ve tarçın ekleniyor.

Birbirine alternatifleriyle oluşturulmuş bir haftalık fitodiyet örneği
Kahvaltı
İçine tarçın çubuğu konulmuş yeşil çay, iki dilim beyaz peynir, bir domates, bir salatalık, iki ince dilim tam buğday ekmeği

Ara öğün1 küçük boy elma
Öğle
Üç köfte kadar et, tavuk, balık ya da hindi, bir kase yoğurt, yağsız yeşil salata(içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi katarak), bir porsiyon meyve, iki ince dilim tam buğday ekmeği

Ara
Bir dilim peynir, bir dilim ekmek

Akşam
Beş-altı kaşık sebze yemeği, bir kase yoğurt, yağsız yeşil salata(içine bir kaşık elma sirkesi katarak), bir porsiyon meyve, iki ince dilim tam buğday ekmeği

Ara
İki tane ceviz, bir avuç kuru üzüm

Elele, Temmuz 2010

2

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber