Kültür Sanat Bodrum'da bale rüzgarı!

Bodrum'da bale rüzgarı!

17.08.2009 - 10:45 | Son Güncellenme:

Bodrum Uluslararası Bale Festivali, 19-30 Ağustos 2009 tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nde unutulmayacak eserleri sanatseverlerle buluşturuyor.

Bodrumda bale rüzgarı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün organizasyonuyla ve Bodrum Belediyesi’nin işbirliği ile bu yıl yedincisi gerçekleşecek olan Bodrum Uluslararası Bale Festivali, 19-30 Ağustos 2009 tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nde unutulmayacak eserleri sanatseverlerle buluşturuyor.

Haberin Devamı

7.Bodrum Uluslararası Bale Festivali – Bin Kalp Atışı

tarih : 19.08.2009 21:30:00

mekan : Bodrum Kalesi

Festivalin 19 Ağustos’taki açılış temsilini sahne sanatlarının en özgür ifadesiyle hayat bulan modern dansın ülkemizdeki başarılı temsilcisi Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nun bu yıl prömiyeri yaptığı ve seyircinin büyük beğenisini kazanan “ Bin Kalp Atışı” adlı eserle yapacak.

Enerjik yaşam tarzlarından, arayışlara kadar pek çok temayı üç ayrı bölümle seyirciyle buluşan yapıtta Johan Sebastian Bach’ın müzikleriyle hayat bulan “ININ” ve Eric Satie’nin romantik müzikleriyle bezenmiş “Satie” adlı eserlerin koreografisi, daha önce de MDT ile Nocturne adlı eseri çalışmış ve yurtdışında da birçok başarılı esere de imza atmış olan Annabelle Lopez Ochoa tarafından yapıldı.

Koreografisi Modern Dans Topluluğu’nda Eğitmen ve Dansçı olarak görev alan Deniz Alp ve Ejder Keskin’e ait olan “Çekim” adlı eserde ise Emre Kesim’e ait deneysel müzikler kullanılmıştır.

7.Bodrum Uluslararası Bale Festivali – Tricote

tarih : 22.08.2009 21:30:00

mekan : Bodrum Kalesi

Konuk ülkemiz Fransa Kafig Topluluğu “Tricote” adlı gösteri ile 22 Ağustos’ta sahne alacak . Koreograf Mourad Merzouki La Fontaine’nin fabl’larından özellikle çocuklara ve meraklı yetişkinlere yönelik “Meşe ve Kamış” gösterisinin dans uyarlaması ile genç seyircilerle bağları yeniden kurarak Hip –Hop tarzında bir gösteri sunacak.

Haberin Devamı

7.Bodrum Uluslararası Bale Festivali – Harem

tarih : 25.08.2009 21:30:00 – 26.08.2009 21:30:00

mekan : Bodrum Kalesi

25-26 Ağustos 2009 tarihlerinde Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan “Harem” balesinin reji ve koreografisini; Türk tarih ve kültürüne bale çalışmalarıyla yaptığı katkılar ile tanınan Merih Çimenciler gerçekleştirdi.

Osmanlı İmparatorluğunun en parlak dönemlerinden bir kesiti bale adımlarıyla anlatan ve bu konudaki tek Türk balesi olma özelliğini taşıyan yapıtın dekor ve kostümlerini dünyaca ünlü Rus tasarımcı Alexandre Vasiliev hazırladı, dekor ve kostüm uygulama ise Çağda Çitkaya tarafından yapıldı. Osmanlı Usul Müziği seçkilerinden oluşturulan balenin ışık düzeni; Tahsin Çetin’e ait.

7.Bodrum Uluslararası Bale Festivali – Somewhere, Herman Schmerman – Pas de deux, Tempo Vicino

tarih : 29.08.2009 21:30:00 – 30.08.2009 21:30:00

mekan : Bodrum Kalesi

“Somewhere”, “Herman Schmerman – Pas de deux”, “Tempo Vicino”

7. Bodrum Uluslararası Bale Festivali; Fransa’da Türk mevsimi’nin yaşandığı bu dönemde, Ankara Fransız Kültür Merkezi’nin sağlamış olduğu değerli katkılarla ülkemize davet edilen topluluklardan Marsilya Devlet Balesi’nin gösterisi ile sona erecek. 29-30 Ağustos tarihlerinde 2 gün sahne alarak festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek olan Marsilya Devlet Balesi birbirinden güzel 3 farklı koreografi ile sanatseverlerle buluşacak. İlk olarak Koreografisini Julien Lestel’in yapmış olduğu “Somewhere” eser sahne alacak. Eserde Neoklasik hareketlerin sınırlarının uzaklara taşındığı, teknik performansın, ahengin ve heyecanın birleştirilerek bedenlerin akıcı bir şekilde zincirleme hareketi gözler önüne serilecek.

Haberin Devamı

2. eser “Herman Schmerman – Pas de deux” de ise klasik ve modern hareketleri karşılaştırarak ve ara hareketlerin tüm yelpazesini keşfederek, senkoplu caz ritimleri eşliğinde bir koreografi yapan William Forsythe, dansçıların arasındaki olağanüstü bedensel diyalogları ve kısa sololar eşliğinde, dansçılar ile seyirci arasında tüm dans bilgilerini sahneye aktarmaktadır.

Haberin Devamı

Lucinda Childs’ın Adams’ın müziğinden esinlenerek koreografisini yapmış olduğu son eser “Tempo Vicino” müziğin, dansın ve dansçıların zaman ve mekan içerisinde birbirleriyle olan temaslarını, hareketlerinde uyum olmasına rağmen, dansçıların ortak temel olmadan mekan içerisinde hareketlerini anlatmaktadır.