Kültür Sanat Bu tarifin tadı başka

Bu tarifin tadı başka

12.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu tarifin tadı başka

Bu tarifin tadı başka





Bu tarifin tadı başka
"Peynirli Yumurta" / Yazan: Ferenc Karinthy / Çeviren: F. Çiğdem Aydın / Dekor - Kostüm: Şirin Dağtekin / Işık Tasarım: Rahmi Özan / Oyuncular: Rüyam Dirin Atabeyoğlu, Tuncer Salman.

Macar yazar Ferenc Karinty’nin "Peynirli Yumurta" adlı oyunu İpek Bilgin’in rejisiyle sahneleniyor. Oyun, sıradan bir kadın - erkek ilişkisinin öyküsünü garson - müşteri diyaloğundan yola çıkarak ele alıyor.
Geç vakitte bir gecelik macera arayan erkek (müşteri) ile ayakları yere basan, fast - food ilişkilerle yetinmeyen kadın (garson) arasında yaşananların keyifli tarafıyla ele alındığı "Peynirli Yumurta", sıkıcılıktan uzak oluşunu sempatik karakterlerine borçlu. Bir kadın ve bir erkek arasındaki farklılıkların ince ve zeki esprilerle ortaya konduğu oyun, bir taraftan da kadın ve erkek ruhlarının genel - geçmez kalıplarını sorgulayarak tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.
Oyunda, binlerce yıldır bitmeyen o meşhur kadın - erkek ya da kadınlar - erkekler hikâyesini, usta bir yorum, başarılı bir reji ve şaşmaz bir teknikle izliyoruz. Erkeğin ilişkideki derinlikten uzak durma çabaları, kadının güvenme gereksinimi ve bir kez güvendikten sonra tüm erkekleri şaşırtacak bir cesaretle harekete geçişi, erkeğin, ciddiyeti sezince uzaklaşma tavrı ve sonuçta farklı yönlerden de olsa karşılıklı sergilenen samimiyetlerin aşkla harmanlanması, oyunun tamamıyla "bizden" olan temasını oluşturuyor.
Karinty’nin bu hoş oyununun başarısında, hiç şüphesiz eseri oldukça yalın bir anlatımla sahneye taşıyan İpek Bilgin’in büyük payı var. Şirin Dağtekin’in dekor ve kostüm, Rahmi Özan’ın ışık tasarımını üstlendikleri oyunda yıldızı giderek parlayan isim ise "Kadın Oyunları"ndaki performansıyla da göz dolduran Rüyam Dirin Atabeyoğlu.

Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu
(0224 221 29 44)