Kültür Sanat Büyük onur İtalyan Gatto’nun

Büyük onur İtalyan Gatto’nun

03.06.2009 - 00:53 | Son Güncellenme:

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Alessandro Gatto birinci, Türk sanatçı Kürşat Zaman ise ikinci oldu...

Büyük onur İtalyan Gatto’nun

Dünya karikatürleri Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması nedeniyle Antalya’daydı.
Arjantin’den Rusya’ya, Romanya’dan ABD’ye kadar 37 ülkeden 125 sanatçının 145 karikatürü arasından yapılan seçim dün sonuçlandı. Bu yıl 26. kez düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül kazanan karikatürleri zorlu bir seçim sürecinin ardından belirlendi.
Başkanlığını ABD’den Patrick Bruce Oliphant’ın yaptığı Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Roar Hagen (Norveç), Mihai Ignat (Romanya), Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Jerelle Kraus (ABD), Tan Oral ve Yaoning Zhang’dan (Çin Halk Cumhuriyeti) oluşan Seçiciler Kurulu birinciliğe İtalyan sanatçı Alessandro Gatto’yu, ikinciliğe Türkiye’den Kürşat Zaman’ı değer buldu. Yarışmada bu yıl bir sürpriz yaşandı ve üçüncülük 3 sanatçıya birden verildi: Lüksemburg’dan Pol Leurs, Romanya’dan Cetin Cerchez-Abdula ve Rusya Federasyonu’ndan Yuriy Kosobukin.
Seçiciler Kurulu, Başarı Ödülleri’ni Mohammad Amin Aghaei (İran), Angel Boligan Corbo (Küba), Horacio Cardo (Arjantin), Arif Sutristanto (Endonezya), Ilya Katz (İsrail), Nikolay Ephremov (Rusya Fed.), L’ubomir Kotrha (Slovakya), Ross Thomson (İngiltere), Alessandro Gatto (İtalya) ve Didie SW (Endonezya) arasında paylaştırdı.

Gatto göç konusunu işledi
Göç konusunu işlediği karikatürüyle birincilik ödülünü kazanan Alessandro Gatto, 8 bin dolar para ödülü ve ödül heykelciğinin yanı sıra Kültür Bakanlığı Plaketi ile Hürriyet Gazetesi Altın Plaketi’nin sahibi olacak. Geçen yıl Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda Başarı Ödülü kazanan bu yılın ikincisi Kürşat Zaman, 5 bin dolar para ödülü, ödül heykelciği ve Milliyet Gazetesi Altın Plaketi’ni alacak.
Üçüncüler Pol Leurs, Cetin Cerchez-Abdula ve Yuriy Kosobukin ise 3 bin 500 dolar para ödülü, ödül heykelciği ve Radikal Gazetesi Gümüş Plaketi ile ödüllendirilecekler. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçıya da 500’er dolar para ödülü verilecek.
Yarışmanın ilk sergisi 3 - 10 Haziran 2009 tarihleri arasında IC Hotels Airport’ta (Antalya) düzenlenecek. 26. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda derece alan sanatçıların ödülleri  Ekim 2009’da İstanbul’da düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak.
Serbest konulu yarışmaya 85 ülkeden 1114 sanatçı 3127 karikatür ile katıldı. Eserler ilk olarak Ön Seçiciler Kurulu’nun değerlendirmesine alındı. Dereceye giren karikatürler, ön elemeyi geçen 37 ülkeden 125 sanatçının 145 çalışması arasından Seçiciler Kurulu’nca seçildi. Seçimler sırasında karikatürü yapan sanatçının adı ve ülkesi gizli tutuldu.

Haberin Devamı

 BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Büyük onur İtalyan Gatto’nun


Alessandro Gatto: 1957 yılında İtalya’nın Castelfranco Veneto kasabasında doğdu. 1995’ten beri illüstrasyon ve grafik sanatı alanında çalışmalarını sürdürüyor.

 İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

Büyük onur İtalyan Gatto’nun


Kürşat Zaman: 1974’te Antalya’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ödüller kazandı. Hâlâ tasarımcı olarak çalışıyor.

 ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLLERİ

Büyük onur İtalyan Gatto’nun

Yuriy Kosobukin: 1950 yılında Rusya’da doğdu. Serbest karikatürist olarak çalışıyor.  Ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarından çok sayıda  ödül kazandı.

Büyük onur İtalyan Gatto’nun

Cetin Cerchez - Abdula: Romanya’da doğdu. Sanatçı uluslararası birçok yarışmaya katıldı.

Büyük onur İtalyan Gatto’nun

Pol Leurs: 1947 yılında Lüksemburg’da doğdu. Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödüller aldı.

Haberin Devamı

JÜRİ BAŞKANI PATRICK OLIPHANT:
Kalitesi çok yüksek bir yarışma oldu

Bu yılki Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın Seçiciler Kurulu’nun Başkanı Patrick Oliphant, dünyanın en önemli karikatüristleri arasında gösterilen bir isim.
Ressam, heykeltıraş ve karikatürist olan sanatçı, çizimleriyle pek çok karikatüristi etkilemiş biri. Eserlerinde Oliphant adını kullanan sanatçı, 1955 yılından bu yana karikatür sanatının içinde. 1967’de karikatür dalında Pulitzer Ödülü’ne, 1992’de Almanya Thomas Nast Ödülü’ne, 1992’de İtalya Premio Satira Politica Ödülü’ne değer bulunan Oliphant’ın Universal Press Syndicate Ajansı tarafından dağıtımı yapılan siyasi karikatürleri, dünyada pek çok gazete ve dergide yayımlandı. Çalışmalarını Santa Fe, New Mexico’da sürdüren Oliphant Türkiye’de olmaktan ve jüriye başkanlık etmekten son derece mutluydu. Sanatçı sorularımızı yanıtladı.
Yarışmanın çizgisini nasıl tanımlıyorsunuz?
Kalitesi çok yüksek bir yarışma. Çok ciddi konular üzerinde mizahın kullanımı çok güzel. Aydın Doğan Vakfı, çok güzel ve kaliteli bir hizmet veriyor. Her şey çok etkileyici. Her şeyi çok takdir ettim. Bu yarışmanın karikatür sanatına bir etkisi olduğunu da düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla, bu amaca hizmet edebilecek dünyadaki önemli birkaç yarışmadan birisi Aydın Doğan Karikatür Yarışması.
Bu yılki karikatürlerde nasıl bir dağılım vardı?
Ben politik karikatürcüyüm. Bu yıl baktığımda daha çok sosyal içerikli karikatürler gördüm. Kaliteleri genelde çok yüksekti. Hem güzel fikirler vardı hem de teknik olarak güzeldiler. Yani her ikisi de yüksek kalitedeydi. Çok iyi bir fikriniz olabilir ama bunu güzel bir çizimle ifade etmedikten sonra karikatür sanatında onun bir anlamı olmaz. Benim düşünceme göre bu yarışmalar genel olarak sanat açısından da karikatürü iyi yönde etkileyecektir.
Birincilik ödülünü kazanan karikatür hakkında ne düşünüyorsunuz?
Demokratik bir seçim gerçekleştirdik. Kazanan karikatürist, göçle ilgili birtakım düşüncelerin birleştirilmiş şeklini mizah duygusu yüksek bir şekilde sunmuş. Böyle karikatürlerin içeriği ve çizimi bütün olmalı; bu da onlardan biri.
Türk karikatürüne dair bir bilginiz var mı?
Gerçek anlamıyla takip etme şansım olamadı. Ama yüksek bir standardı olduğunu düşünüyorum; etkileyici.
Türk gazetelerinde zaman zaman karikatürlerinizin yayımlandığını biliyor muydunuz?
Bilmiyordum; hiç haberim yoktu. Çok iyi! O zaman buraya taşınmam lazım benim. Zaten yemekleri de çok sevdim.
Obama’nın başkanlığı ABD’deki karikatüristleri nasıl etkileyecek?
ABD’de karikatüristler Obama’yı seviyorlar. Seviyorlar ama maalesef ABD’de karikatür sanatı ölmekte.
Niçin?
Çünkü gazeteler de ölüyor. İnternetin de etkisi var ama esas gazetelerin reklam üzerine yarışması onları öldürüyor. Kaliteleri kaybolmaya başladı. Bu durumda karikatüre eskisi kadar önem verilmiyor. Ama bir geçiş şekli bulunacak. Bizim de yaşam biçimimiz para kazanma şeklimiz, dolayısıyla bir yön bulunacaktır.
Siz karikatürü nasıl tanımlıyorsunuz?
Ben karikatüre oldukça eleştirel bir yönde yaklaşırım. Hiçbir zaman tatmin olmam yaptığım işten. Mutlaka hatalı bir yeri vardır. Karikatürü dört şekilde değerlendiririm; çizim, fikir, onu ifade etme şekli ve yazısı...