Genel Sağlık Büyükannelere doğum müjdesi

Büyükannelere doğum müjdesi

01.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Büyükannelere doğum müjdesi

Büyükannelere doğum müjdesi


ZAFER ARAPKİRLİ Londra


       Kadınlarda menopozu geciktiren ve 50'li, hatta 60'lı yaşlarda çocuk sahibi olmalarına olanak sağlayan bir ilacın geliştirildiği açıklandı. Bir Hollanda firması tarafından üzerinde çalışılan ilaç sayesinde, doğum kontrolunun da daha etkili hale geleceği ve menopoza bağlı rahatsızlıkların önüne geçilmesinin mümkün olacağı kaydedildi.
       Daily Express gazetesinin haberine göre, Hollanda'nın Utrecht kentindeki Tıp Fakültesi uzmanlarından Dr. Egbert te Velde, menopoz önleyici ilacın temel düşüncesinin "Hormon salgı mekanizmasının faaliyetini etkilemek" olduğunu söyledi.

Yaşlanma hızı azalacak

       Doğal hormon üretiminde, ilaç yardımıyla gerçekleştirilecek "yavaşlatma" ile istenmeyen hamileliklerin de önleneceğini belirten uzmanlar, menopozun 60'lı yaşlara kadar geciktirilmesi sayesinde kadınların yaşamı açısından büyük kazanımlar elde edileceğini kaydediyorlar.
       İleri yaşlarda ikinci bir evlilik yapan kadınların en büyük özlemlerinden biri sayılan "yeni partnerinden bir çocuk" hayalinin bu sayede gerçekleşebileceği, yine bu yaşlarda menopoza bağlı sağlık sorunlarının ve daha da önemlisi "yaşlanma hızının" azaltılabileceği de bildiriliyor.
       Yeni geliştirilen ilaçla, üretimini yavaşlatacağı ifade edilen hormonun, FSH olarak anılan "Follicle Stimulating Hormone" olduğu belirtiliyor. Bu hormonun yavaşlatılmasıyla bir yandan doğum kontrolu daha etkin biçimde sağlanabilirken bir yandan da kadının "doğurgan kalma süreci" uzatılabilecek.
       Önceki gün İtalya'nın Bologna kentindeki bir jinekoloji kongresinde sunuşu yapılan bilimsel projenin ürünü olan ilacın, merkezi Hollanda'da bulunan büyük bir uluslararası firma tarafından denendiği ve seri üretimine gelecek birkaç yıl içinde geçileceği bildirildi.

Sorular yanıtlar:

       Menopoz Nedir ?
       - Kadınların 45 ile 55 yaş arasında karşılaştıkları bu doğal olgu, basit bir ifadeyle yumurtlama sürecinin durması olarak tanımlanıyor. Her kadının vücudunda, bir ayda üretilebilen belli sayıda yumurta, yumurtalık tarafından salınıyor. Kadın vücudundaki iki ana 'dişi' hormon, Ostrojen ve Progesteron'un üretimi büyük ölçüde düşüşe geçtiğinde (45 - 55 yaşlar arasında) yumurtalık da yumurta üretimini durduruyor.

       Menopoz kadını nasıl etkiler ?
       - Menopoz, her kadının yaşayacağı doğal bir olgu olmasına (hastalık ya da bir arıza olmamasına) karşın, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen yan etkileri bulunuyor. Vücuttaki hormonal değişimler, göğüsten yüze kadar yayılabilen ısı dalgaları yaratabiliyor. Bu ani ısı değişimleri, kadınların ruhsal durumlarını olumsuz yönde etkilediği gibi, bazı kadınlarda kemik hastalıkları ve kalp hastalıklarına da neden olduğu biliniyor. Ruh sağlığının olumsuz yönde etkilenmesi, kadınlarda içine kapanıklık, saldırganlık, hatta depresyon yaratabiliyor.

       Yeni ilaç ne yapacak ?
       - Doğum kontrol ilacı olarak görev yapıp, menopozu geciktirecek. FSH hormonunu etkileyip yumurtlamayı yavaşlatan ilaç sayesinde, kadın vücudu "yumurtlama kotası"nı, ileri yaşlara kadar kullanabilecek. Bazı özel durumlarda bugün bile 50'li yaşlarda çocuk sahibi olan kadınların belki de 70'li yaşlarda çocuk doğurmaları mümkün olacak.

       Menopozu geciktirmek için bugün ne yapılıyor ?
       - Bugün için mümkün değil. Ancak bazı ülkelerde geliştirilen Hormon Değiştirme Tedavisi (HRT - Hormon Replacement Therapy), sadece Menopozun olumsuz etkilerini ve uzun vadeli zararlarını azaltabiliyor. Sağlıklı beslenme ve spor yapmak, içki ve sigaradan uzak durmak da bu olumsuz etkilerin en aza indirilmesinde önemli rol oynuyor.

Yazarlar