Kültür Sanat Çağdaş sanat seçkisi

Çağdaş sanat seçkisi

20.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çağdaş sanat seçkisi

Çağdaş sanat seçkisi





Çağdaş sanat seçkisi
Kıdemli vandalist mi, yegâne ikon kırıcımız mı desek, ne desek Halil Altındere için kestiremiyoruz. Kendisine sorduğunuzda otuz saniye esledikten sonra ressam olduğunu söylüyor. Oysa şahsın ‘sek’ resim sanatıyla ilintisi resim tahsil etmekle sınırlı olup, zihni resim sınırlarını aşalı ve kulvarlar arası sanata kafa yormaya başlayalı epeyce bir zaman geçmiş. Sanatçının ifade özgürlüğüne dair vandal bir pratik uygulaması, Esat Tekant’ın resmi üzerinde, Alexander Brenervari bir sprey boya saldırısıyla gerçekleşmişti.
Dünyada çağdaş sanat adına özellikle son 40 yıldır acayip gelişmeler oluyor. Biz burada galerilerde tablo gezip, tiyatrolarda oyun izlerken, her an aykırı bir yerlerde sıradışı birşeyler gelişiyor. Halil Altındere ve Vahit Tuna, junior Türk entelijansiyasını global sanatın kültüründen mahrum bırakmamak ve bu ülkede gelişen çağdaş sanata kendini ifade edebilmesi için bir alan oluşturmak hayrına 1999 Haziranı’ndan beri Art - ist’i çıkarıyorlar. Eski sayıları İstiklal Caddesi’ndeki Pentimento’dan edinmek mümkün. İlk Art - ist’de dosya konusu "Sanatta Vandalizm" idi. Alexander Brener ve ‘köpekçi’ adam Oleg Kulik hakkında esaslı bilgi sahibi oluyor, Fluxus ve Performans Sanatı’na dair aydınlatıcı makaleler okuyordunuz. Derginin ikinci sayısında dosya "İstanbul Bienali"ydi. Nispet edercesine Venedik ve Santa Fe Bienalleri de dergide yer aldı. Körlerle sağırların birbirini ağırlamadığı alternatif bir bakış açısı üretildi. Üçüncü sayıda dosya konusu gezici bir Avrupa bienali olan ve o yıl Kanarya Adaları’nda gerçekleşen "Manifesta 3ötü. Erden Kosova’nın editörlüğündeki dördüncü Art - ist’e gelindiğinde bu kez de "7. İstanbul Bienali" dosya konusu olarak manşete taşındı. Dergide ilk sayısından itibaren Süreyyya Evren, Emre Koyuncuoğlu, Ali Akay, Halil Altındere, Ahu Antmen, Erden Kosova, Öykü Potuoğlu, O. Cem Çetin , Hüseyin B. Alptekin, Levent Çalıkoğlu gibi eli kalem tutan sanatçıların yazıları yer aldı.
Beşinci Art - ist’in editörlüğünü Pelin Tan üstlenmiş. Bundan böyle her sayıda farklı editörler görev yapacak. Yayın yönetmeni ve grafik tasarımcı yine aynı. İçeride Pelin Tan, Erden Kosova, Süreya Evren, Nadi Güler, Hüseyin B Alptekin, Sanem Öge gibi isimlerden yazılar var. Dosya konusu "Üniforma" ve içeriği Süreyyya Evren’e ait. Yazar, ‘itaat ve itaatsizlik arasında üniforma’ diyerek Castro’dan Benetton reklamlarında üniforma kullanımına, Van Damme’ın asker versiyonundan U2’nun "Best of" kapağına, punk gençliğinden Kaddafi’ye, hatta Michael Jackson’a kadar çeşitli üniformalı imajı bir araya getiren bir içerik hazırlamış. Dergide Mika Hannula, Haluk Akakçe, Joep van Liefland söyleşileri; A. Brener ve B. Schurz’un Art - ist için yazdığı altı şiir; Ali Akay’ın Tuğçe Ulugün Tuna’nın yönetimindeki "Farklı Bedenlerle Dansödan yola çıkarak yazdığı "Bedenlerin Metafiziği" adlı makale bizim özellikle ilgimizi çekti. Unutmayın! Tüm içerik Türkçe / İngilizce! Kolay gelsin.

Art - ist
• Güncel Sanat Seçkisi
• Altı ayda bir yayımlanır
• 176 s.
• 2000 adet basılmıştır
• Fiyatı: 8.000.000 TL.