Kültür Sanat Çanakkale'de Eşsiz Lahit!

Çanakkale'de Eşsiz Lahit!

12.04.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale'de bulunan IÖ 5. yüzyıla ait Altıkulaç laktı, boyalı figürleri ile eşsiz. Kaçak kazı ile açığa çıkarılan lahit son anda kurtarıldı.

Çanakkalede Eşsiz Lahit
Musa Tombul, Atlas

Anadolu için kaçak kazı cenneti desek hiç de abartmamış oluruz. Gün yok ki ülkenin herhangi bir noktasından tahrip edilen arkeolojik bir yer haberi gelmesin. Bu tür bir yasadışı kazı haberi 1998 yılında Çanakkale Çan ilçesi Altıkulaç köyünden geldi. Burada bulunan tümülüs ve içindeki lahit tahrip edilmişti. Lahtin kırılan parçalarını ve ait olduğu yerdeki diğer kalıntıları açığa çıkarmak amacı ile kısa süreli bir kurtarma kazısı gerçekleştirildi. Ait olduğu yerden çıkarılmak zorunda kalman lahit Çanakkale Müzesi'ne getirildi ve onarılarak sergilenmeye başlandı.

Lahtin hikâyesi IÖ 480 yılında tüm Anadolu'nun geri kalan kısmı gibi, kuzeybatıda Troas bölgesinin de Perslerin egemenliği altında olduğu döneme uzanıyordu. Persler bölgedeki kentleri kontrol altında tutabilmek için Daskyleion, Kyzikos, Adremytion ve Troas bölgeleri arasında kalan Çan, Yenice ve Gönen ilçelerinin bulunduğu dağlık kesimde karargâhlar kurmuşlardı. Egemenlikleri Büyük İskender'in IÖ 334 yılında Pers orduları ile Biga'daki Granikos Ovası'nda yapılan savaşı kazanmasına kadar devam etti. Altıkulaç'ta bulunan boyalı mermer lahit olasılıkla bu dönemde, İÖ 5. yüzyıl sonlarında yapılmıştı. Anadolulu bir yöneticiye ait olduğu düşünülen lahtin içinden çıkan kemik parçalarının analizi, bu kişinin 2228 yaşları arasında olduğunu ve attan düşerek öldüğünü kanıtlıyordu.Marmara Adası mermerinden, GrekoPers üslubunda yapılan lahtin bir uzun ve bir dar yüzünde kabartmalar bulunuyor. Üzerindeki sahneler, sahibinin hayattaki başarılarını vurguluyor.

**
Marmara Adası'ndan getirilen mermer ile yapılan lahit Anadolulu bir soyluya ait. Kabartmalar genç yaşta attan düşerek ölen soylunun katıldığı av ve savaş sahneleri ile süslü.