Kültür Sanat Cannes’da Altın Palmiye Haneke’ye

Cannes’da Altın Palmiye Haneke’ye

25.05.2009 - 00:23 | Son Güncellenme:

Cannes Film Festivali’nin kapanışı dün yapıldı. Nuri Bilge Ceylan’ın da yer aldığı jüri, Altın Palmiye’ye ‘The White Ribbon’ adlı filmiyle Michael Haneke’yi layık gördü

Cannes’da Altın Palmiye Haneke’ye

62. Cannes Film Festivali’nde, Isabelle Huppert başkanlığındaki, Nuri Bilge Ceylan’ın da yer aldığı ana jüri Michael Haneke’ye bu kez Altın Palmiye’yi layık gördü.
İlk kez Altın Palmiye alan Haneke, daha önce Cannes Film Festivali’nden “Saklı/CachÈ” (2005) ile En İyi Yönetmen ve “Piyano Öğretmeni/La Pianiste” (2001) Grand Prix’le dönmüştü. Haneke, Altın Palmiye’ye “The White Ribbon” adlı filmle değer görüldü. Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, bir kasabada geçen film, şüphelilerinin çocuklar olduğu vahşi suçları konu alıyordu. Bu hikâye üzerinden Nazizmin köklerini anlattığı “The White Ribbon” ile Haneke, Altın Palmiye’yi jüri başkanı, “Piyano Öğretmeni”nin başrol oyuncusu Isabelle Huppert’den uzun bir kucaklaşmanın ardından aldı.
Haneke konuşmasında, “Eşim her zaman mutlu musun? Diye sorar. Şu anda gerçekten hayatımın en mutlu anlarından birini yaşıyorum” dedi.
Cannes Film Festivali’nin ikinci önemli ödülü Grand Prix ise 12 filmin yer aldığı yarışmanın en çok konuşulan filmlerinden biri olan “A Prophet”e verildi. Fransız yönetmen Jacques Audiard’ın imzasını taşıyan hapishane dramı, eleştirmenlerden tam not almıştı ve filmin ödülü açıklandıktan sonra Audiard salonda uzun süre alkışlandı.
Bu yıl, Jüri Özel Ödülü, yarışmada “Wild Grass” adlı filmi ile yer alan usta Fransız yönetmen Alain Resnais’e verildi. 

Bin film gösterildi

Jan Kounen imzalı “Coco Chanel & Igor Stravinsky” adlı Fransız filmi ile kapanan festivalin hareketli geçen film marketinde, pazara sunulan filmlerin cirosunun bir milyar euro’yu geçmesi beklenirken, alıcılara 1004 film gösterildi. 4 bin gazetecinin takip ettiği festivalde, 40 bine yakın konuk ağırlandı.

Haberin Devamı

İŞTE ÖDÜLLER
* Grand Prix: “A Prophet” (Yön:  Jacques Audiard, Fransa)
* Jüri Özel Ödülü: “Fish Tank”  (Yön: Andrea Arnold, İngiltere) “Thirst” (Yön: Park Chan-Wook, Güney Kore)
* Özel Ödül: Alain Resnais 
* En İyi Kadın Oyuncu: Charlotte Gainsbourg (“Antichrist”, Danimarka)
* En İyi Erkek Oyuncu: Christoph Waltz   (“Inglourious Basterds”, ABD)
* En İyi Yönetmen: Brillante Mendoza (“Kinatay”, Filipinler)
* En İyi Senaryo: Mei Feng (“Spring Fever”, Çin) 
* En İyi Kısa Metrajlı Film Ödülü: “Arena”    (Joao Salaviza, Portekiz) 
* Altın Kamera Ödülü: “Samson and Delilah”   (Yön: Warwick Thornton, Avustralya)