Yaşam Cem Osborn BM'de konuştu

Cem Osborn BM'de konuştu

23.03.2018 - 11:30 | Son Güncellenme:

Down sendromlu bireylere yönelik hayata geçirilen “Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesi kapsamında misafir karşılama görevlisi olarak çalışan Osborn BM'de konuştu.

Cem Osborn BMde konuştu

Türk bir anne ile İngiliz bir babanın oğlu olan 23 yaşındaki Cem Osborn, down sendromlu ve zihinsel engelli bireylere örnek bir profil. Öyle ki; Down sendromlu bireylere yönelik hayata geçirilen “Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” projesi kapsamında Hilton Bomonti Otel'de misafir karşılama görevlisi olarak çalışan Osborn, geçtiğimiz gün büyük bir başarıya daha imza attı. Osborn, Birleşmiş Milletler’de düzenlenen Dünya Down Sendromu Konferansı’nda çalışan Down sendromlu bireyleri temsilen bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Osborn, konuşmasında, iş hayatında olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek; "Ben de herkes gibi bağımsız bir hayat sürmek ve kendi paramı harcamak istiyordum. Şimdi kendim çalışıp, kazanıyorum ve kendimle gurur duyuyorum. Hareketli, renkli bir işim var. Hilton İstanbul Bomonti’de Misafir karşılama görevlisi olarak çalıştığım işimde pek çok Türk ve yabancı misafir ile tanışıyorum. Bazen beni iş yerimde çalışırken görenler, özellikle İngilizce konuştuğumu duyunca şaşırabiliyorlar. Ama ben ve benim gibi pek çok arkadaşım başarıyla çalışıyoruz. Yeter ki fırsat verilsin. Destekleri için hem Down Türkiye’ye hem de şirketim Hilton Bomonti’ye teşekkür ederim” dedi.

14 şehirde 51 down sendromlu istihdam edildi

Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin ise sunumunda, 'Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum Programı' kapsamında 2012-2017 yıları arasında 14 şehirde, 51 Down sendromlu bireyin, 16 farklı firmada istihdam edildiğini ve istihdamın sürekliliği oranının yüzde 88 olduğunu söyledi. Bilgin, ayrıca bu programın öneminin iş hayatına gerçek birer çalışan olarak katılımı sağlanan zihinsel engelli insanların bağımsızlık becerileri kazanmalarının ve toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması olduğunu söyleyerek; “Marmara, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz olmak üzere Türkiye’nin değişik bölgelerinde uygulanan Anadolu Üniversitesi ile işbirliği yapılarak bir eğitim programı haline getirildi. Şu anda çabamız hem DS hem de diğer zihinsel engelli popülasyonunun başarılı bir şekilde istihdamına yönelik çalışacak destekli istihdam iş koçları yetiştirerek programın yaygınlaştırılması ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesi” diye konuştu.

Yazarlar