Editörün Seçtikleri Çevreci dostluk

Çevreci dostluk

14.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çevreci dostluk

Çevreci dostluk


Yunanlı lise öğrencileri, AB’ye giden yolda Türkiye’ye tam destek veriyor


       Türk ve Yunanlı lise öğrencileri, “Ege Denizi’nde yaşanan kirliliği saptamak ve barışa katkıda bulunmak" amacıyla başlatılan proje için Robert Koleji’nde bir araya geldi. Avrupa Birliği’ne (AB) sunulacak proje AB’nin açtığı internet sitesinde yayınlanacak.
       Yunanistan eski başbakanı Andreas Papandreus’un eski eşi Margarita ile Milliyet Sanat’ın kurucularından gazeteci Zeynep Oral’ın önderliğinde kurulan Winpeace’in (Türkiye Yunanistan Kadın Girişimi) ön ayak olduğu projeye katılan gençlerin yaşları 16 - 18 arasında değişiyor. Yunanistan’ın Atina, Türkiye’nin Robert Koleji’nden toplam 30 kız öğrenci proje çerçevesinde bir hafta boyunca seminerler düzenleyecek, İstanbul’un tarihi ve doğal zenginliklerini gezecek. Uluslararası spekülatör George Soros’un kurduğu Soros Vakfı’nın da yol paralarını ödeyerek destek olduğu proje tamamlandığında Avrupa Birliği’ne (AB) sunulacak.
       Winpeace Yunanistan Başkanı Athina Veneti, Ege Denizi’nde yaşanan kirliliğin saptanması ve çözüm önerileri getirilmesi fikrinin Margarita Papandreu’dan çıktığını, bunun üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Veneti, gençlerin üzerinde çalıştıkları projenin amacını şöyle açıkladı:
       “Proje modelini Avrupa Birliği’nden aldık. Uygulamada gençleri görevlendirmek istedik. Ortak kullandıkları Ege Denizi’nde yaşanan kirliği saptayacak ve çözüm önerileri getirecekler. Çalışma sonunda oluşturacakları proje AB’ye sunulacak ve AB tarafından internette açılan sitede yayınlanacak. Bu proje küçük bir başlangıçtır."
       Çalışmanın Türkiye’yi AB normlarına hazırlamayı da amaçladığını belirten Veneti şöyle devam etti:
       “Yunanlı gençler de AB üyeliği için Türkiye’ye artı puan getirecek olan bu projede görev alıyor. Gelecek ay Yunanistan’dan 20 üniversiteli genç, Boğaziçi Üniversitesi’nin konuğu olacak. Öğrenciler çölleşme, teknoloji ve insan ilişkileri konusunda ortak çalışmalar yapacaklar."

Fikrin sahibi Papandreu

       İstanbul’da Robert Kolej’de buluşan Türk ve Yunanlı liseliler kısa sürede kaynaştı (yukarıda). Gençlerin, Ege Denizi’ndeki kirliliğe karşı ortak çalışma yürütmesi fikri Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’nun annesi Margarita Papandreu’ya ait. Papandreu, Türk -Yunan barışının geliştirilmesi yönündeki etkinliklere büyük destek veriyor.

Birlikten güç doğar

       İkİ ülke arasında dostluk köprüsünü kurmakla görevli olduklarını belirten Yunanlı öğrenciler Türk yaşıtlarıyla çalışmaktan hoşnut. Deneyimsiz olmalarının sorunların çözümü yönünde bir engel yaratmadığını anlatan öğrenciler şöyle konuştu: “Deprem her iki ülke insanlarını yakınlaştırdı. Biz bu dostluğu pekiştirmek istiyoruz. Ortak kullandığımız Ege Denizi’ni kirlilikten kurtarmak için tek bir güç olup bir araya geldik. AB’ye üye olabilmesi için Türkiye’ye yardım etmek istiyoruz. Genciz, deneyimimiz yok; ama sorunların çözümünü bulma yeteneğine sahibiz."

Yazarlar