Kültür Sanat Chambao İş Sanat'ta!

Chambao İş Sanat'ta!

30.10.2013 - 11:11 | Son Güncellenme:

Chambao, 12 Kasım'da flamenkoyla chill out’u birleştirdiği müziği ile İş Sanat sahnesinde!

Chambao İş Sanatta

Güneş, deniz kokusu ve müzik... Adını Güney İspanya'da deniz kenarında güneş ve rüzgârdan korunmak için kurulan çadırlardan alan Chambao geleneksel flamenkoyla chill out’un birleşiminden doğan hem İspanya’ya özgü hem de kozmopolitliği vurgulayan özgün bir sound’a sahip. Güney ve Akdeniz müziklerini aynı potada eritirken Flamenko ruhunu elektronik müzikle birleştiren grubun müziği duygusallık, Flamenko tutkusu, 3/4'lük tempo, tangolar, rumbalar ve elektronik chill out'un mutlu bir birlikteliğinden meydana geliyor. 2002’de çıkan ilk albümleri Flamenco Chill'den sonra tüm dünyada hızlı bir şekilde hayran kitlesi artan Chambao, Mayıs 2012'de çıkan ve kendiyle aynı adı taşıyan son albümleriyle 10 yıllarında özlerini korumaya devam ediyor.

Haberin Devamı

12 KASIM 2013 – 20.00 – İŞ SANAT

CHAMBAO Hakkında

“Chambao” ismi İspanya’nın güneyinden, Malaga’dan geliyor. Çatısı palmiye yapraklarından, bambulardan yapılan ve ahşap sopalarla desteklenen kumsal barakalara gönderme yapılıyor. Sardalya pişiren balıkçıları güneyin kuvvetli rüzgarlarından ve yakıcı güneşten korumak için yapılan sığınaklar.

Dalgaların sesi, pürüzsüz bir kum, arkadaşlar ve müzik…“Chambao” sadece deniz kenarında kilimler ve minderlerle döşenmiş, şenlik ateşiyle aydınlanan bir çadırdan ibaret değil, hayatta olmanın basit keyfinin esas olduğu yer.

Chill out‘u diğer elektronik müziklerden ayıran, gürültülü trans ritimlerinin yerine yavaş bir tempoda, global toplumların çıldırtıcı ve başdöndüren hızından uzaklaştırıyor olması.

Haberin Devamı

Chambao şehvetin, flamenko tutkusunun, 3/ 4 temponun, tangoların, rumbaların ve elektronik chill out müziklerinin mutluluk hissi veren bir füzyonuyla ortaya çıkıyor.

2001 senesinde Mari (vokal) iki komşusuyla, kuzenler Daniel Casañ (besteci ve gitarist) ve Eduardo Casañ (besteci ve gitarist) ile tanışmış, beraber Pedregalejos banliyösünde, Málaga’da müzik yapmaya başlamışlar.

Hemen arkasından Henrik Takkenberg (yapımcı) ile tanışıp ilk albümleri Chambao Flamenco Chill’e adım atmak üzere kısa bir süre sonra bir araya gelmişler. Chambao hissettiği şekilde kendi müzikleriyle birlikte başka grup ve sanatçıların da müziklerini bir double CD olarak sunmuş.

Müziklerinde flamenko füzyon ve enstrümantal elektronik ambient müziklerin birlikteliği sayesinde hem kozmopolit hem de İspanyol bir müzik konsepti ortaya koyuyorlar.

2003 senesinde ilk solo albümleri “Endorfinas en la Mente”yi yayınlayan Chambao’nun ilk albümlerinin yapımcılığını, 2005 senesinde “Pokito a Poko” albümünün de yapımcılığını üstlenen Bob Benozzo gerçekleştirmiş. Bu noktadan sonra "La Mari", Chambao’nun dümenini ele almış.

La Mari şarkı sözlerini tutku ve inançla buluşturuyor "azar azar, ihtiyacımız olan sadece yürümüş olmak için yürümek değil, yol aldıkça gelişmek”.

Kariyeri ilerlerken La Mari bir yandan da farklı gruplarla ve uluslararası sanatçılarla çeşitli projelerde bir araya gelme şansı yakalamış. Cesaria Évora, Mojo Project ve Ricky Martin gibi dünyaca isimler dışında en ünlü İspanyol flamenko yıldızları Enrique Morente, El Bicho, Estrella Morente, ve Javier Ruibal gibi sanatçılarla da kayıtlar gerçekleştirmiş.

Haberin Devamı

Con Otro Aire (2007) albümüyle La Mari yapımcılık işinin içine tamamen girerken, Bob Benozzo, Ale Acosta (dj ve gitar) ve Roberto Cantero (flüt ve saksafon) güçlü bir takım haline gelmişler. Albümleri Akdeniz köklerini korurken, Doğu’dan Batı’ya ve Kuzey’den Güney’e uzanıyor.

Albümlerinde yenilikçi, etnik müzikleri şarkıların sözleri yoluyla La Mari’yi etkileyen, endişelendiren ya da hayran bırakan meselelerle buluşuyor ve sanatçı ekliyor…"Müzik aşk, özgürlük gibi duygulara en yakın hislerle dolu… Kelimelerle tarif etmesi de güç, ya da bir kalıba sokmak da zor ancak insanoğlunun zihninin almayacağı etiketler koyma eğilimi de var”.

2009 senesinde Chambao Arjantin’in güneybatısındaki Patagonya’da Perito Moreno buzuluna giderek çevre bilinçliliği amaçlı seyircisiz verdiği konserle de dikkatleri çekmeyi başarmış.

Haberin Devamı

Grup iklim değişimine ve doğaya karşı işlenen diğer suçlara dikkat çekmek için düşünülen alanda Detalles ve Caprichos de colores şarkılarını seslendirmiş.

Chambao aslında bu konserle dinleyiciyi artık bambaşka bir dünya yaratmanın sadece mümkün olmadığını, ayrıca gerekli de olduğunu düşlemeye, inanmaya ve bilinçli olmaya davet etmek istemiş. Grup düş gibi dünyalar yaratan ve dinleyeni yakalayan ritimler ve şiirsel dokunuşlar uyandıran duygu ve hislerle şarkılar sunmayı sürdürüyor.

Grup, 8 Mayıs 2012’de yayınlanan albümleri "Chambao" ile de özlerini korurken, güney ve tüm Akdeniz’i bir potada eritip, hayal gücüne yelken açan, çağdaş, köklü ve daha global bir müzik yakalamayı da başarıyor. Albüm grubun oluşumunun 10. yılına geldiği için ayrıca özel bir anlam kazanmış.

La Mari "Doğuştan itibaren aldığın her nefes, her duygu, her düşünce ve her deneyim seni değiştiriyor ve aldığı tüm deneyimlerden kendini bulmak ve keyfini çıkarmak önemli” diyor.

Haberin Devamı

La Mari “10. yılı kutlamak dışında Chambao’nun 5.stüdyo albümü olarak, bu albüm benim için bir dönemi de kapatıyor, yeni kişisel ve profesyonel bir dönem açarak aslında hiçbir şeyin öfkelenecek ya da telaş edilecek kadar önemli olmadığını da hissettiriyor” diyor.

Carlos Raya’nın (2010 En İyi Yapımcı, 2011 En İyi Ses Teknisyeni ödüllü) aranjelerini ve yapımcılığını gerçekleştirdiği albümde gitarlarda Quique González, Fito ve Fitipaldis, M-Clan eşlik ediyor. Chambao’nun zengin müzikleri ve orijinalliği albümde yine öne çıkıyor.

Albümün açılış şarkısı "Al Aire" ile Josemi Carmona’nın gitar girişi, Flamenko ruhunu ve bulería tarzını tüm doğallığı ile verirken, Chucho Valdes’in piyanosu ve bas gitarda Carles Benavent albümü zenginleştiriyor.

2013’te Chambao Dünya Turnesi’ne devam ederken, grubun 10. yılını en büyük hitleriyle sımsıcak ve elektronik müziğin de işin içinde olduğu özel gösterilerle kutluyor.

Müzik "canlı bir varlık ve tıpkı bir canlı gibi gelişmeli, büyümeli ve çevreye adapte olmalı” diyen La Mari ile birlikte Chambao’nun müzikal önerisi gelenekselle teknolojik yenilikler arasında uyumlu bir işbirliği yakalamak oluyor ve grup şarkı sözleri ile müzikal bir saflık yaratıyor.

Müziklere ek olarak, Chambao ayrıca anlamlı bir hayata duyulan arzunun manifestosu.

10 yıl sonra da Chambao yolculuğuna devam ederken, havadaki, güneşteki ve denizdeki tuzun kokusu müzikle ve hayatla ilerliyor.

Ödüller: Chambao Flamenco Chill, altın plak & Endorfinas en la mente, 3 platin plak & Chambao Puro, altın plak & Caminando 2001- 2006, platin plak & Pokito a poko, 4 platin plak & Con otro aire, 3 platin plak & Chambao en el fin del mundo, altın plak & Premios Ondas Ödülü- Endorfinas en la mente- 2003 & Latin Grammy adaylığı- Ricky Martin düeti Tu Recuerdo- 2004

DİSKOGRAFİ

2002 - Flamenco Chill / 2003 - Endorfinas en la mente / 2004 - Chambao en privado / 2005 - Pokito a poko / 2005 - Chambao puro / 2006 - Caminando 2001-2006 / 2007 - Con otro aire / 2009 - En el fin del mundo / 2012 - Chambao

Biletler Biletix'de! www.biletix.com Biletix Çağrı Merkezi (0 216 556 98 00)