Editörün Seçtikleri Çığ faciasına iki tutuklama

Çığ faciasına iki tutuklama

31.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Altı küçük kayakçının ölümüne yol açan faciada "ihmal"i belirlenen kar aracı sürücüsü Karcıoğlu ile Dedeman Oteli Genel Müdür Yardımcısı Kalkan tutuklandı

Çığ faciasına iki tutuklama

PALANDÖKEN Kış Sporları Merkezi'nde altı küçük kayakçının ölümüyle sonuçlanan çığ faciasında "ihmalleri olduğu" gerekçesiyle ifadeleri alınan snowtrack (kar aracı) sürücüsü Abdurrahim Karcıoğlu ve Dedeman Oteli Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Kalkan tutuklandı.
Karcıoğlu, Dedeman Oteli Genel Müdürü Selim Erokay, Kalkan ve Şantiye Müdürü İrfan Çelik, dün Erzurum Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdi. Erokay, çığ sırasında müdürleriyle toplantıda olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Mücahit Bey ve diğer müdürlerimizle toplantı halindeydik. Çığ düştüğünü haber aldık. Anında olay yerine gittik. Snowtrackın orada olmasının nedeni, her zaman olduğu gibi rutin işleri yapmaktı. Olayda ihmal yoktur. Aracı kullanan arkadaşımız kendi canını düşünmeden çığın önüne geçmiştir."
Karcıoğlu'na kuzey pistine gitmesi için baskı yaptığı ileri sürülen Kalkan şunları söyledi:
"Bazı televizyonlarda Karcıoğlu'nu oraya gitmeye zorladığım yolunda haberler çıktı. Böyle bir emir vermedim, `Oraya çıkmazsan muhasebeye git hesabını kestir' demedim. İnsana değer veren biriyim. Olaydan bir gece önce Abdürrahim'le birlikte pisti kontrol ettik. Çatlak veya çığ belirtisi yoktu, geri döndük. Olaya neden olan ısı değişikliği ve fırtınanın getirdiği kar kütlesinin ağırlığı olmuştur. Bana göre snowtrack, faciaya neden değil, daha büyük bir faciaya engel olmuştur.
Bir ay önce Valilik'te yapılan toplantıda snowtrackla pist ezilmeden, kontrolü yapılmadan ve temizlenmeden bu bölgede kayakçıların çalışmaması kararlaştırılmıştı. Çığ anında kayakçılar oradaymış, biz ne yapalım?"
Konuşmasına jandarma yetkililerince izin verilmeyen Karcıoğlu ise yalnızca "Suçsuzum ve televizyonda `Kalkan beni tehdit etti, `Oraya çıkmazsan git muhasebeden paranı al, defol dedi' sözleri bana ait değil. Böyle bir şey olmadı" diyebildi.
Savcılık, Erokay dışındaki üç görevliyi tutuklanmaları istemiyle Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Mahkeme, Karcıoğlu'yla Kalkan'ın tutuklanmasına, diğer iki kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.

Yazarlar