Genel Sağlık Cilt Kanserinin Cerrahi Tedavisi

Cilt Kanserinin Cerrahi Tedavisi

02.12.2013 - 23:10 | Son Güncellenme:

Cilt kanseri temel olarak, zaten cerrahi olarak tedavi edilir.

Cilt Kanserinin Cerrahi Tedavisi

Cilt kanseri temel olarak, zaten cerrahi olarak tedavi edilir. Hastalar kanserin yayılacağı kaygısıyla cerrahiye girmek istemeseler de, kanser tedavisinde cerrahi gereklidir. Bıçak değerse kanserin yayılacağı yanlış inancının yıkılması gerekir.
 
Cerrahi tedaviden önce, tanı koymak ve kanserin tipini tayin etmek amacıyla küçük bir biyopsi alınabilir. Kanser olduğundan kesin emin olunduktan sonra ve bölgenin boyutu da uygunsa, tamamen çıkarılabilir.
 
Kanserin türüne göre nasıl çıkarılacağı ve ne kadar sağlam doku bırakılacağı konusunda karar verilir. Yani cerrahi sınır kanserin tipine ve genişliğine göre değişebilir. Yani hastaya ikinci bir cerrahi işlem yapılabilir.

VİDEO: CİLT KANSERİ
 
Cerrahi işlem kolaydır
 
Kanser çok büyük değilse, yapılacak cerrahi işlem çok kolaydır. Örneğin bir beni çıkarmak oldukça kolaydır. 10-15 dakikalık bir işlemdir.
 
Ama bazen yarayla, ülserle seyreden skuamöz hücreli karsinomlar, çok uzun yıllar beklendiğinde doku içinde hem derine hem de yana yayılabilirler. O yüzden de bir plastik cerrahi operasyonu gerekir.
 
Oysa melanom, bir milimetre aşağıya indiğinde bile diğer organlara çok hızla yayılabilir. Ama skuamöz hücreli karsinom çevreye yayılır, organlara yayılmaz. Fakat cerrahi işlemi daha uzun sürer. Hatta bir dermatolog değil bir plastik cerrah tarafından yapılması gerekebilir. 

Cilt Kanserinin İlaçla Tedavisi



Yazarlar