Aşk Cinsel Wellness'le sağlıklı performans

Cinsel Wellness'le sağlıklı performans

06.08.2012 - 09:57 | Son Güncellenme:

Tam olarak sağlıklı olmanız için hem fiziksel, hem de psikolojik/sosyal anlamda iyi durumda olmanız gerek.

Cinsel Wellnessle sağlıklı performans

Tam olarak sağlıklı olmanız için hem fiziksel, hem de psikolojik/sosyal anlamda iyi durumda olmanız gerek. Fiziksel olarak iyi ancak depresif veya asosyalseniz, tam olarak sağlıklı kabul edilmiyorsunuz. Bu tanımdan yola çıkarak geliştirilen ‘Cinsel Wellness’ konsepti hakkında merak edilenleri masaya yatırıyoruz

Haberin Devamı

Hattat Klinik, tüm dünyada adını yeni yeni duyurmaya başlayan bir kavram olan ‘Cinsel Wellness-Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Cinsellik’ konseptiyle sağlığın tüm boyutlarını kaliteli bir cinsellikle birleştiren ve kişiyi fiziksel sağlık kadar psikolojik ve sosyal yönden de destekleyen bir önleme, tedavi ve koruma programı oluşturdu. Geçtiğimiz hafta da Türkiye’nin ilk ve tek Sağlıklı Yaşam Sağlıklı Cinsellik Kliniği Prof. Dr. Mehmet Öz, babası Prof. Dr. Mustafa Öz ve Prof. Dr. Halim Hattat tarafından açıldı. Prof. Dr Halim Hattat ve Dr. Ece Hattat ‘Cinsel Wellness’ ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

Wellness sözünü çok duyuyoruz. Wellness ne demek ve ‘cinsel Wellness’ın farkı nedir?

Wellness aslında sağlığın iyi durumda olmasını ifade ediyor. Tabii bu noktada Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımı önem kazanıyor. Buna göre, sağlıklı olmak hasta olmamak anlamına gelmiyor. Tam olarak sağlıklı olmanız için hem fiziksel, hem de psikolojik ve sosyal anlamda iyi durumda olmanız gerek. Yani fiziksel olarak iyi ancak depresif veya asosyalseniz de tam olarak sağlıklı kabul edilmiyorsunuz. Biz de bu tanımdan yola çıkarak cinsel Wellness konseptini geliştirdik. Cinsel Wellness’ın amacı genel sağlık ve cinsellik için risk teşkil eden fizyolojik, psikolojik ve sosyal hususları ortaya çıkarmak, yaşam kalitesini ve mutluluğu azaltacak durumları tespit etmek, bunları en erken ve etkili yoldan tedavi edip kişi ve partnerinin hayat ve ilişki kalitelerini artırmaktır. Yıllardır uyguladığımız androlojik tedavilere ek olarak wellness ayağını getirerek yepyeni bir protokol oluşturduk. Üroloji, cinsel tıp, jinekoloji, dahiliye, psikoloji, beslenme ve egzersiz uzmanlarımız ile kişileri inceleyip bir cinsel sağlık profili oluşturuyoruz. Bu çok önemli çünkü tüm dünyada her 3 kişiden biri en az 1 cinsel sorun yaşıyor, Türkiye’de 10 erkekten 7’sinde ereksiyon sorunu var ve 10 kadından 9’u cinsel hayatından mutsuz.

Haberin Devamı

Cinsellikle genel sağlığın nasıl bir ilgisi var?

Son yıllarda dünyada yapılan tüm çalışmalar cinsellikle genel sağlığın yakından ilgili olduğunu gösteriyor. Cinselliği etkileyen her şey kalbi, beyni ve tüm diğer sistemleri de etkiler. Hatta cinsel bölgeyi destekleyen damar, hormon ve sinir sistemi, vücudun en hassas mekanizmalarından olduğu için, genel sağlıkla ilgili ilk belirtiler sertleşme sorunu, erken boşalma gibi cinsel problemlerle kendini belli edebilir. Bu anlamda cinsel sağlık genel sağlığın bir barometresidir. Hatta 2006’da yayımlanan Princeton Guideline’ına göre sertleşme sorunu yaşayan erkekleri artık kalp hastası olarak kabul ediyoruz. Bel çevresi olan erkeklerin yüzde 85’inde testosteron düşüklüğü var. Günde 1 paket sigara içen erkeklerde 1 yıl içinde sertleşme sorunu riski yüzde 45 artıyor. Şeker hastası olan erkeklerin yarısında ereksiyon sorunu görülüyor. Yine cinsel isteksizlik çeken erkeklerin büyük kısmında 5 yıl içinde kalp veya şeker görülüyor. Bu manada kan şekeri, kolesterol, tansiyon, kilo, bel çevresi, sigara-alkol tüketimi, beslenme yanlışları, hareketsizlik, stres, depresyon ve uyku sorunları cinsellik için başlıca risk faktörleridir. Bunların tedavisi cinsel performansı iyileştirir. Kliniğimizde cinsel sorunla başvurup diyabet, tiroid, metabolik sendrom vs tanısı koyduğumuz bir çok hastamız var.

Haberin Devamı

Kadınlarda cinsel sorunlar daha çok psikolojik mi yoksa yine sağlık sorunları etkili mi?

Haberin Devamı

Uzun yıllar boyunca hem kadın hem de erkekte cinsel sorunların hep psikolojik olduğuna inanıldı. Oysa son yıllarda yapılan çalışmalar cinsel sorunların yüzde 70’inden fazlasının organik nedenlere bağlı oluştuğunu gösteriyor. Kadınlarda cinsel cevap gerçekten de duygu ve düşüncelere çok bağlı. Ancak günümüzde kadınlarda da jinekolojik problemler, tiroid başta olmak üzere hormonal sorunlar, seks hormonlarının düşüklüğü, kalp damar sorunları ve şekerin önemli bir etkisi olduğu anlaşıldı. Hatta kalp-damar sorunu yaşayan kadınların yüzde 63’ünde cinsellikten çekinme, isteksizlik, uyarılma ve orgazm güçlüğü görülüyor.Kilo da önemli bir risk.

Cinsel Wellness bünyesinde hangi tedaviler uygulanıyor?

Haberin Devamı

Öncelikle her hasta için farklı bir protokol oluşturuyoruz. Burada önemli olan hangi cinsel sorunların yaşandığı ve bunun sebepleri. Cinsel sorunları damarsal, hormonsal ve nörolojik açıdan inceliyoruz. Özel cinsel testlerle cinsel bölgeye kan akımını, sinir iletisi ve kas yapısını belirliyoruz. Psikometrik testlerle olası kişisel problemleri, ilişki sorunlarını, cinsel performansla ilgili olan endişeleri açığa çıkarıyoruz. Metabolik dedektiflerle kişinin tam bir yaşam profilini oluşturuyoruz. Vücut yağ ölçümleri de yapılıyor. Bunların sonucunda her hasta için sorunun sebebine yönelik tedaviler uygulanıyor. Bunlar arasında ilaç tedavileri, enjeksiyonlar, vücudun kendi kendini iyileştirmesini tetikleyen yeni teknolojiler, hormon takviyeleri, kas eğitimleri ve gerektiğinde de cerrahi seçenekler var. Yaşam tarzı ve beslenme planması, egzersiz danışmanlığı da veriyoruz. Prostatla ilgili Greenlight ve HIFU gibi en son teknolojik tedavileri Türkiye’de uygulayan ilk ekibiz.

CiNSELLiK DÜŞMANLARI

* Kilo fazlalığı ve obezite

* Ön diyabet ve diyabet

* Yüksek kan basıncı

* Yüksek LDL (kötü), düşük HDL (iyi) l kolesterol

* Trans ve doymuş yağlar

* Hareketsiz bir yaşam

* Aşırı gergin, sinirli, endişeli ruh hali

* Stres

* Depresyon

* Uyku sorunları

* Çeşitli ilaçlar (depresyon, ülser, kalp vs)

* Sigara-alkol

Yazarlar