Yaşam Cinsiyet ayrımının nedeni toplum mu ?

Cinsiyet ayrımının nedeni toplum mu ?

12.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Amerikalı uzman psikolog Cordeli Fine’nın cinsiyetlerin beyin tarafından değil toplum ve kültür tarafından şekillendiğini söylemesi bilim dünyasında tartışma yarattı

Cinsiyet ayrımının  nedeni toplum mu

Amerikalı bir bilim insanı kadın ve erkek beyni arasında fiziksel veya kimyasal farklılıklar olduğunu reddetti. Uzman psikolog Cordeli Fine yeni kitabında, erkeklerin doğuştan analitik ve rekabetçi, kadınların ise doğuştan merhametli ve anaç bir zekâya sahip oldukları inanışının doğru olmadığını savundu.

Beyinler arasında küçük farklar var
Fine, cinsiyetlerin beyin tarafından değil toplum ve kültür tarafından şekillendiğini söylüyor. Erkek ve kadın beyni arasında küçük fiziksel yapı farklılıkları olduğunu kabul eden Fine, bu farklılıkların karakterde herhangi bir değişime yol açmadığını söylüyor.

Uzmanlar karşı çıktı
Ancak Fine’nin iddiaları bilim dünyasında tartışma yarattı. Kadın beyninin fiziksel olarak empati kabiliyeti olduğunu belirten uzmanlar, erkek beyninin ise sistemleri kavrama ve inşaa kabiliyetlerinin daha üstün olduğunu söylediler.
Uzmanlar aynı zamanda, erkeklerin mühendislik zekâlarının daha gelişmiş olmasını, kadınların ise bir çok işi başarıyla bir arada yapabilme kabiliyetlerinin de beynin yapısına bağlı olarak böyle şekillendiğini savunuyorlar.

Yazarlar