Aile Çocuk istismarına eğitimle çözüm bulunacak

Çocuk istismarına eğitimle çözüm bulunacak

17.11.2011 - 13:35 | Son Güncellenme:

SODES kapsamında çocuk ihmal ve istismarında toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla "Çocuk ihmal ve istismarını önleme eğitimleri" projesi yürütülecek.

Çocuk istismarına eğitimle çözüm bulunacak

Diyarbakır’da toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla "Çocuk ihmal ve istismarını önleme eğitimleri" projesi yürütülecek

Haberin Devamı

Diyarbakır Valiliği’nin koordinasyonunda oluşturulan ve belediye, emniyet, sağlık, milli eğitim ve sosyal hizmet il müdürlüğünce, sokakta çalışan çocuklara yönelik çalışma yürüten, Risk Altındaki Çocuklar İl Yürütme Kurulu’nun eylem planı kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’nce hazırlanan "Çocuk ihmal ve istismarını önleme eğitimleri" projesi hayata geçirilecek.

SODES kapsamındaki projede, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesinde, toplumsal duyarlılık oluşturmak ve bilinç düzeyinin yükseltilmesinin hedeflendiği projede, aralarında öğretmen, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve emniyet görevlilerinin de bulunduğu 28 kişiye, uzmanlarca eğitim verilecek. Daha sonra bu kişiler kendi kurumlarındaki gruplara bilgilerini aktaracak.

Haberin Devamı

Sokakta çalışan çocukların rehabilite edilmesi amacıyla çalışma yürüten 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Bahar Oğuz, Türkiye’nin 1989 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni onaylamasına rağmen, yetişkinler ve çocuklar tarafından çocuk haklarının yeterince bilinmediğini belirtti.

Çocuklara yurttaşlık ve birlikte yaşama bilincinin kazandırılması, çocukların ihmal ve istismarının önlenmesinde savunuculuk açısından çocuk haklarının önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Oğuz, çocuk hakları bilgisinin yaygınlaşmasının gerek çocuklar arasındaki, gerekse yetişkinlerden çocuklara yönelen ihmal ve istismarın önlenmesindeki etkisinin tartışılmaz olduğunu belirtti.

Oğuz, şunları söyledi: "Çocuklarla çalışan meslek gruplarının, çocuk hakları konusunda, interaktif öğrenme ile çocuk ve yetişkinlere eğitim vermek üzere bilgi, beceri ve farkındalıklarını artırmak amacıyla, Avrupa Konseyi tarafından yayınlanmış ’çocuklar için insan hakları eğitimi kılavuzu’ doğrultusunda hazırlanmış 5 günlük eğitici eğitimi verilmesini planlıyoruz. Eğitici eğitimi alan kişilerin eğitimden sonraki 3 ay içinde en az 2 gruba 1 yetişkin, 1 çocuk olmak üzere eğitim düzenlenecek. Bu eğitimden yararlanan 28 meslek elemanına, psikolojik danışman ve rehberlik öğretmeni, psikolog, sosyal çalışmacı ve emniyet çocuk şube personeline, çocuk ihmali ve istismarının tanımı, türleri, koruyucu, önleyici, tedavi edici ve hukuki boyutları konusunda söz konusu alanlarda uzman kişilerce verilecek. Eğitim seminerleri yoluyla bilgi, beceri ve duyarlılıklarının artırılması hedefleniyor. Nihai olarak, hak temelli bir yaklaşımla çocuk ihmali ve istismarının önlenmesine, en aza indirgenmesine, bu alanda çalışan kişilere uzman kişilerce verilecek eğitimler yoluyla katkı sağlanmasını amaçlıyoruz."

Haberin Devamı

Projeyi, "önlemek bilmekten geçer" temasıyla yürüteceklerini belirten Oğuz, Bilgi Üniversitesi, Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Derneği, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu, Kocaeli Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ile kurumundaki uzmanlar tarafından eğitimlerin verileceğini anlattı.

Çocuk hakları konusundaki eğitici eğitiminin ardından sertifikasını alacak 28 kişiyle birlikte 380 kişiye ulaşılmasını hedeflediklerin ifade eden Oğuz, "Herkes kendine bağlı birimlerdeki gruplara eğitim verecek. Çocuk ihmal ve istismarını önleme açısından çocuk haklarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu zincir şeklinde halka halka yayılacak. İlk kez bu denli geniş kapsamlı bir çalışma yapılıyor. İhmal, istismar kavramı hakkında bilinç düzeyini yükseltme çalışması olacak" dedi.

Haberin Devamı

-İstismara uğrayan çocuğa nasıl davranılması gerektiği bilinmiyor-
Çocuğa yönelik ihmal ve istismar kavramında farkındalık, toplumsal duyarlılık oluşturmayı istediklerini, bu eğitimi alanların görev yaptıkları alanda artık kendilerini çok daha rahat hissedebileceklerini belirten Oğuz, karşılaştıkları vakaları da daha kolay tespit edilebilecek konuma geleceklerini bildirdi.

Dolayısıyla konunun kronik bir vakaya dönüşmeden müdahale şansı doğacağını ifade eden Oğuz, "Özellikle cinsel istismara uğrayan çocuğa nasıl davranılması gerektiğini bilmiyoruz. Nasıl davranacağımızı, ne konuşacağımızı yasal süreci nasıl başlatacağımızı bilemiyoruz. Bu konu ile ilgili uzmanlarımızla istismara uğramış çocukla nasıl konuşulur konusunda özel bir zaman dilimi de ayıracağız" dedi.

Haberin Devamı

Oğuz, çocuk ihmal ve istismarı konusunda duyarlılığı artırmak için hazırladıkları projeyi, özellikle 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’ne denk getirdiklerini, bu amaçla kentin çeşitli noktalarındaki bilboardlara afişler asılacağını belirtti.

Bu kapsamda yaklaşık 3 bin el ilanı da dağıtılacağını belirten Oğuz, "Çocuk hakları, sokakta çocuk çalıştırma konusunda ihmal, istismar vakalarının fark edilmesi ve duyarlılık oluşturulması adına yaptığımız projede amacımız, toplumsal duyarlılık oluşturarak, çocuğa doğru yaklaşımı öğrenmek" dedi.

Yazarlar