Kültür Sanat Çocuklar çok şanslı

Çocuklar çok şanslı

04.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çocuklar çok şanslı

Çocuklar çok şanslı

GEREK kitap satışlarında, gerekse gazetelerin tirajlarının ülke nüfusuyla karşılaştırılmasında Avrupa'nın ne kadar gerisinde olduğumuz tartışıladursun, biz çocuk kitaplarında dünya kalitesini yakaladık.
Artık çocuklar, dünya klasiklerini Kanada, İngiltere, İtalya, Çin, Avustralya gibi ülkelerde basılan, son derece şık, özenli ve özendirici yayınlardan okuma olanağına sahipler. Bu kitaplar arasında, çocuğu kitapla tanışmaya yöneltecek birçok seçenek var. Sesli olanları mı istersiniz, yoksa hareketli olanları mı? Okuduğunuz kitabın kahramanlarının minik ve sevimli oyuncaklar halinde size eşlik etmesini ister misiniz? Ya da öykünün temasını oluşturan taşıtların maketini yapmak nasıl olur?
Çocuk kitaplarında Türkiye'nin en önemli yayıncılarından olan İlkkaynak Yayınevi, işte tüm bu taleplere karşılık vermek için arayışlarını sürdürüyor. Bir yandan okul öncesi ve ilk okuma dönemini yaşayan çocuklara kitaplar üretirken, bir yandan da daha sonraki öğrenim dönemlerinde yararlanabilecekleri kitap setleri oluşturuyor. Andersen'in Masal Sandığı, Peter Pan, Oliver Twist, Alice Harikalar Diyarında gibi Dünya Çocuk Klasikleri, 3 - 9 yaş grubu çocukları üç boyutlu bir dünyaya taşıyan Pinokyo, Aladdin, Pamuk Prenses, Üç Küçük Domuz gibi hareketli kitaplar, hayvan ve taşıt seslerini öğreten Freddy, Ricky, Timmy, Teddy gibi sesli kitaplar, Ünlü Masallar Dizisi, matematiği keyifli bir hale getiren "Akıllı Panda'nın Hesap Makinesi" birinci grubun örnek kitapları.
İkinci grupta ise insanlık tarihine, bilime ve iş dünyasına yön veren ünlülerin yaşamlarını anlatan kitaplar yer alıyor. Lincoln'den Chaplin'e, Pasteur'den Mandela'ya kadar insanlık tarihine katkılarından dolayı ödüllendirilmiş on altı önemli kişinin biyografisi "İnsanlık Tarihine Yön Verenler" setinde toplanmış. "Bilime Yön Verenler" seti on iki kitaptan oluşuyor, Einstein, Darwin, Galilei, Edison vb. "İş Dünyasına Yön Verenler" setinde ise Bill Gates ve Microsoft, Akio Morita ve Sony, Coco Chanel ve Chanel, George Eastman ve Kodak, Henry Ford ve Ford yer alıyor.
İlkkaynak Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Kaynak, bu estetik yapı ve içerik zenginliğine pek çok Avrupa ülkesinde rastlanamayacağını belirterek şunları söylüyor:
"Bu kitaplarda dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen, yaşama tutkun, barışa sevdalı bir perspektif çıkış noktamız olmuştur. Özellikle amacımız, Türk çocuklarının; kendilerinin farkına varmalarına yardımcı olmak, psikomotor becerilerini artırmak, duygusal özelliklerin gelişim seyrini takviye etmek, sosyal beceriler kazanmalarını sağlamak, dil becerilerini, anlama ve anlatma yeteneklerini geliştirmek, bilişsel becerilerini güçlendirmek, estetik yaratıcılıklarının önünü açmaktır. Özetle, içinde yaşadıkları ortamı anlama ve kavramada, varolma duygularını güçlendirmede, onlara bilinçli bir destek vermektir. Çocukların zeka gelişiminin yüzde 75'ini 7 yaşına kadar tamamladığını hatırlarsak ve de 17 yaşına kadar edineceği bilgi ve becerilerin yüzde 80'ini 8 yaşına kadar edindiğini unutmazsak, bu prodüksiyonların önemi daha iyi anlaşılır."
Çocuk kitapları üretiminde İlkkaynak Yayınevi, kuşkusuz tek örnek değil, Milliyet ve AD Yayıncılık'ın çocuklara yönelik yayınları, Mavi Bulut, Bu ve Esin Yayınları'nın bu konudaki ürünleri de göz önüne alınırsa, çocuklar çok şanslı demek gerekiyor, herhalde.