Ebeveyn Çocuklar elmayı ısırarak tüketmeli

Çocuklar elmayı ısırarak tüketmeli

16.07.2014 - 09:13 | Son Güncellenme:

Diş sağlığının ilk adımı bebeklik ve çocukluk döneminde başlıyor.Çocuklardaki dişlerin temizliği ve sağlığının korunmasında anne ve babanın rolü büyüktür.Diş Hekimi Murat Zogun çocuklarda diş bakımı ile ilgili bilgiler verdi.

Çocuklar elmayı ısırarak tüketmeli

Ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklik döneminde başlar. Çocukların süt dişleri, şekerli gıdaları daha fazla tüketmeleri, diş bakımında yetişkinler kadar dikkatli olmamaları nedeniyle daha çabuk çürüyor. Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar değerli olduğunu unutulmamalıdır.

Haberin Devamı

Koruyucu diş hekimliği diş ve diş eti hastalıklarının oluşmadan önlenmesine dayanan uygulamaları içerir. Bebeklikte ilk dişin çıkmasından 6 ay sonra başlar ve ömür boyu devam eder. Koruyucu diş hekimliği uygulamasından söz edebilmemiz için anne-baba ile iş birliği halinde olmamız şarttır. Öncelikle aile doğru beslenme konusunda bilinçlendirilir. Aileye diş sağlığı eğitimi verilir. Anne-babanın ve çocuğun diş çürüğü riskleri değerlendirilir. Koruyucu diş hekimliğinin içeriğinde aşağıda sıraladığım konular yer alır.Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı alışkanlığının edindirilmesi,doğumla birlikte dişleri olmasa bile bebeğin oral temizliği yapılmaya başlanmalıdır. Diş etleri ıslak bir gazlı bezle ve ya bebekler için uygun olan bir diş fırçası ile temizlenmeli, dişler çıkmaya başladığı andan itibaren aynı şekilde temizliğe devam edilmelidir. Süt dişlerinde en çok çürümeler bu dönemde olmaktadır. İki buçuk-üç yaşlarında artık tüm süt dişleri çıkmasını tamamladığı için çocuğa dişler fırçalatılmalı ve alışkanlık kazandırılmalıdır. Henüz düzenli fırçalamayı alışkanlık haline getiremediği için çocuğun dişlerini ya ebeveyni veya bakımından sorumlu kişiler her gün fırçalamalıdır. Bu dönemde düzenli diş hekimi kontrolleri artık başlamalıdır.

Haberin Devamı

Koruyucu diş hekimliği çocuk yaşta ağza dişlerin ilk sürdüğü andan itibaren başlayıp kişinin bir ömür boyunca sağlıklı ve güzel dişlere sahip olabilmesi için hekim tarafından hastanın bilgilendirilmesi, düzenli kontrol edilmesi, ideal ağız hijyenin sağlanması, çocuk yaşlarda yüzeysel flour uygulamaları, diş fırçalama eğitimleri ve gerekirse basit dolgu ile başlangıç çürüklerinin tedavi edilmesi ile sağlanan temel diş hekimliği hizmetidir.Çocuklar 6 yaş civarında ilk sürekli dişlerini çıkarırlar ancak diş çıkarken biraz sıkıntı yasadıkları için bu bölgeleri rahat fırçalayamazlar.Özellikle bu dönemlerde ya anne baba desteği gerekir ya da diş hekimine götürerek bilgi almak ve kontrol altında tutulmakta faydalıdır.Fırçalama eğitimin oturması için önemli bir dönemdir bu donem. Artık diş hekimi koltuğunda daha rahat oturabildikleri için motive olmaları ve koruyucu tedavilerinin uygulanması için düzenli diş hekimi ziyaretleri yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Özellikle 5-6 yaslarda beslenme alışkanlığı çok önemlidir. Ebeveynlere günlük abur cubur tüketimini kontrol altında tutmak için gerekli bilgiler verilmelidir. Genellikle ana öğünlerden sonra tüketilen şekerli gıdalar sonrasında ağzın temizliği yapılmalıdır. Ara öğünlerde tatlı ve asitli gıdaların tüketilmemesi çürük oluşumuna engel olmak adına çok önemlidir.Sağlıklı beslenmek adına tüketilen meyve ve meyve suları da asit içerdikleri için hemen sonrasında su içilebilir, ancak tercihen sınırlı tüketilmelidir. Elma,havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri bu esnada dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunur.

Bu sayede kişi sağlıklı dişlere bir ömür boyu sahip olacak ve yapılacak basit ve ucuz tedavilerle hedeflenen güzel gülüşe sahip olunacaktır.

Dip Not: Çocuğunuzu kesinlikle dişçi korkusuyla büyütmemelisiniz. Aksi takdirde ileri ki yaşlarda dişlerinde sorunlar olduğundan doktora gitmekten kaçınacaktır.