Geri Dön

Kestaneli muhallebi tarifi

Yılbaşı sofrası tatlısı olmaz. Çocuklarınızın çok seveceği sağlıklı bir tatlı yapmak ister misiniz? İşte 1 yaş ve sonrası çocukların yiyebileceği Kesnaş, Kastamonu yöresel tatlısı kestaneli muhallebi!

Kestaneli muhallebi tarifi
  • Ocakta
  • 2 Kişilik
  • 30 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

200 gr. kestane
500 ml süt
500 ml.su
4 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı un

Üzeri için:
Ceviz

Kestaneli Muhallebi Nasıl Yapılır?

Kestaneler ayıklanır. Süt ve suyun içinde haşlanır.

Kestaneler pişince un eklenir ve karıştırarak pişirilir.

Muhallebi koyu kıvam alınca ateşten alınıp içine pekmez koyulur, el blendırından geçirilir

Servis kâselerine alınır, soğumaya bırakılır.

Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek sunuma hazırlanır.

Not: Tarifte kullanılan şekeri çıkartarak pekmezin miktarını arttırdık. Tarifin orijinalinde 2 çorba kaşığı şeker vardır.

Şeker kestaneler piştiğinde un ile birlikte ilave edilir. Ancak tarifi daha sağlıklı hale getirmek için şeker kaldırılmış, pekmez de pişirme işlemi bittikten sonra ilave edilmiştir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Kestane, diğer yemişlerin aksine düşük kalorili, mineral ve vitaminleriyle oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir. Tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi sınırlanır. Kestanenin içeriğindeki lif, onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar. Bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kestane bebeklerde kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlı linoleik asit içeren, yüksek düzeyde esansiyel yağ asitlerine sahiptir. Kestanenin ayrıca trigliseridi düzenlediği de yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Kestane yağında, zeytinyağında da bulunan palmitik asit ve oleik asit vardır. Bulundurduğu yüksek miktardaki C vitamini diş, kemik ve damarlardaki matriks oluşumu için gereklidir. Güçlü bir antioksidan olan kestane, zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar. Kestane folik asit açısından da çok zengindir. Kalp sağlığını korur. İçeriğindeki potasyum kan basıncını düzenler. Aynı zamanda bir B vitamini deposudur. Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecektir. 100 gram kestanede 195 kalori vardır. Diyet yapanların, kontrollü şekilde tüketmesi gerekir. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, amino asitler ve antioksidanlar gibi mineraller bulunmaktadır.

ExecutiveChef
Ayşe Nil Dinler


www.kidsgourmet.com.tr

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber