Ebeveyn Çocuklarda dikkati arttıran beslenme önerileri

Çocuklarda dikkati arttıran beslenme önerileri

22.01.2016 - 10:18 | Son Güncellenme:

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, yarı yıl tatilinin çocuğunuzun beslenmesini gözden geçirmek için iyi fırsat olduğuna dikat çekiyor.

Çocuklarda dikkati arttıran beslenme önerileri

Çocuklarımızın öğrenim hayatında daha başarılı olması için hepimiz elimizden gelenin hep daha iyisini yapmaya çalışırız. En iyi okullara göndermeye çalışırız en iyi kitapları almaya çalışırız daha iyi ders çalışması için en iyi ortamları hazırlarız. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, yarı yıl tatilinin çocuğunuzun beslenmesini gözden geçirmek için iyi fırsat olduğuna dikat çekiyor.

Haberin Devamı

Dr. Ayça Kaya’dan çocuğumuzun daha sağlıklı ve başarılı olması için beslenme önerileri;

Kan şekerini çok hızlı yükselten beyaz şeker ihtiva eden yiyecekleri hayatından çıkarın. Krem çikolatalar ve paketli çikolatalar, akide şekerleri, lokumlar, hazır meyve suları, bisküvileri mümkün olduğu kadar evinize sokmayın.

Çocuğunuzu sigaradan korur gibi bu yiyeceklerden koruyun. Çünkü bu yiyecekler kan şekerini çok hızlı yükseltir. Çok hızlı yükselen kan şekeri akabinde çok hızlı düşer ve beynin kullandığı şekerde dalgalanmalar meydana getirerek düşünme sistemi üzerine negatif etki oluşturur. O nedenle özellikle sınav günlerinde geleneksel verdiğimiz şekerlemeleri artık hayatınızdan çıkarın.

Çocuklar hızlı büyüme döneminde oldukları için en çok ihtiyaç duydukları mikroelementlerden biri demir. Demir vücutta oksijeni taşıyan ve hücrelerin kanlanmasını sağlayan en önemli mineral.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun beyin kanlanmasının daha iyi olmasını istiyorsanız, demirden yana zengin yiyecekleri ( kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler..) daha çok sofranızda bulundurun. Yılda en az bir defa Çocuk Doktorunuzla görüşerek demir açısından kan testlerini yaptırın.

Bir çok bilimsel araştırmada, Omega-3 oranı yüksek yiyeceklerin sık tüketilmesinin çocuğun anlık dikkatini arttırdığı ispatlandı. Omega-3 oranı yüksek yiyecekler tercih etmek hem anlık dikkati arttırıyor hem de çocukta hiperaktivitenin daha az olmasını sağlıyor.

O nedenle sofralarınızda haftada 3 gün balık bulundurun. Salatalarınıza 1’er tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin. Çocuğunuzu okula gönderirken 2 bütün ceviz yedirmeyi ihmal etmeyin. Semizotu gibi sebzeleri daha sık kullanın.

Çocuklarınızın daha güçlü bir bünyeye sahip olabilmeleri için probiyotik oranı yüksek olan yiyecekleri tüketmeleri konusunda da dikkatli olabilirsiniz. Çünkü bağışıklığı güçlü çocuk daha az hastalanan ve okul devamı daha çok olan çocuk demektir.

O nedenle bağırsaktaki iyi bakteri sayısını arttırmak için yemeklerin yanında Şalgam suyu, turşu, tarhana, yoğurt gibi probiyotik özelliği olan yiyecek ve içecekleri eklemeyi unutmayın.