Çocuk Sağlığı Çocukluk ve ergenlikte ağız ve diş bakımı önemli!

Çocukluk ve ergenlikte ağız ve diş bakımı önemli!

28.11.2016 - 12:19 | Son Güncellenme:

Ağız ve diş sağlığı, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için çok büyük bir önem taşır. Bebeklikten itibaren bakımının doğru yapılması gerekmektedir.

Çocukluk ve ergenlikte ağız ve diş bakımı önemli

Ağız ve diş sağlığı dikkate alınmalı ve çocuklarınıza erken yaşta diş fırçalama alışkanlığını edindirmelisiniz. Ortodonti Uzmanı Dr. Onul Üner, çocukluk ve gençlik döneminde ağız ve diş sağlığı ile bakımı hakkında önem verilmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

“Ebeveynler, çocuklarına 1 yaşından itibaren mutlaka dişlerin önemi, diş bakımının gerekliliği ve diş sağlığını kötü etkileyen yiyecek ve içecekleri anlaşılabilir bir şekilde anlatarak diş bakımı eğitimine başlamalıdır. Bu konuda diş hekimlerinden bilgi edinebilir, diş sağlığı ve bakımı ile ilgili yapılması gerekenlere önce kendiniz dikkat ederek çocuğunuza iyi bir örnek olabilirsiniz. 2 yaşından itibaren her gün yatmadan çok kısa süreli de olsa, beraber banyoda fırçalama alıştırmalarına başlayabilirsiniz. Unutmayın ki çocuklar sizden ne görüyorsa onu yapar.”

3 yaşına kadar florlu diş macunu kullanılmamalı

“3 yaşına kadar çocuklar için özel olarak üretilen florsuz diş macunu kullanılması gerekir. Çocuğunuzun diş dizilimini ve çene yapısını korumak için 4 yaşından itibaren eğer varsa; emzik, biberon, parmak emme gibi alışkanlıkları bıraktırmalısınız. Eğer bunu başarmakta zorlanıyorsanız mutlaka profesyonel bir destek almalısınız. 5 yaşına kadar ağız ve diş sağlığında rahatsızlık ortaya çıktığı durumlarda, bu yaştan sonra ise mutlaka diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmelidir.”

Haberin Devamı

Çocuklarda kalıcı dişlerin bakımı çok önemlidir

“6 yaşından itibaren en sondaki süt dişlerinin arkasından daimi azı dişler çıkmaya başlar, sonrasında ortalama olarak senede bir, birkaç adet daimi diş çıkmaya devam eder. Bu nedenle özellikle bu yaştan itibaren sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde üç kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaya özen göstermelisiniz. 7 yaşından itibaren ise çene yapısı ve diş dizilimindeki gelişimi takip amacıyla bir ortodonti uzmanına muayeneye gidilmelidir.

Çocuklarda diş tedavisi

“Çoğunlukla büyüme ve gelişimi devam etmekte olan çocukların tedavisinde çene büyümelerini ve sürmekte olan dişleri yönlendirmek ya da yeni sürmüş fakat düzgün pozisyonda olmayan kalıcı dişleri yerlerine yerleştirmek amacıyla çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Bu durumlar için kullanılan çeşitli apareyler mevcuttur. Genellikle akrilik yapıdan oluşur ve kolaylıkla takılıp çıkartılabilir. Bazı apareyler ise alından ve enseden destek almak suretiyle baş bölgesinde uygulanır.

Haberin Devamı

Ortodonti Uzmanı Dr. Onul Üner “Çocuklarda kullanılan ağız içi apareyleri arasında; genişletme apareyleri, genellikle alt çene büyümesini öne doğru yönlendiren fonksiyonel apareyler, azı dişlerini itici apareyler, parmak emme, dil emme, dudak emme, tırnak yeme, atipik yutkunma gibi alışkınlık önleyici apareyleri sayabiliriz. Çocuklarda diş tedavisinde daha etkili sonuçlar alabilmek için 7 ila 10 yaşlarında bir ortodonti uzmanına muayene olmak çok önemlidir.”

Çocukluk ve ergenlikte ağız ve diş bakımı önemli

Ortodonti Uzmanı Dr. Onul Üner

Yazarlar