Yaşam Cunta yumuşadı

Cunta yumuşadı

10.05.2008 - 00:11 | Son Güncellenme:

Yabancı yardım ekiplerini Myanmar’a sokmayan askeri yönetim, yardım malzemelerini kabul edeceğini açıkladı. Bunun üzerine BM ülkeye yardım göndereceğini belirtti. Malzeme yüklü bir ABD askeri uçağı da bölgeye gidecek

Cunta yumuşadı

Myanmar’ı geçen hafta sonu vuran ve 100 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Nargis Kasırgası’nda evsiz kalan ve yardıma muhtaç 2 milyon felaketzedenin karşı karşıya olduğu ölüm tehlikesi her geçen gün büyüyor. BM hava durumu ajansının önümüzdeki hafta sonunda bölgede şiddetli yağışların beklendiğini, acilen önlem alınmaması halinde mevcut durumun daha feci boyutlara çıkacağı uyarısında bulunmasının ardından da yardım ekiplerinin girişine izin vermeyen cunta yönetimi, zoraki de olsa yardım kabul edeceğini bildirdi.
Cuntanın yardım malzemelerine el koyması ve dağıtımını kısıtlaması üzerine yardım göndermeyi dün bir süre durduran BM Dünya Gıda Programı yetkilileri verilen izin üzerine bugün Myanmar’a iki uçak dolusu gıda göndereceğini açıkladı. Cuntanın yardım malzemesi taşıyacak bir ABD askeri uçağının topraklarına inmesini kabul ettiği de dün Beyaz Saray tarafından duyuruldu.
Ülkedeki askeri yönetim dün “yabancı ülkelerden gelen yardım malzemelerini kendi başına dağıtabileceğini ve ülkeye yardım ekiplerinin girişine bundan böyle izin verilmeyeceğini” açıkladı. 

Katar uçağı geri çevrildi
Dün sabah saatlerinde 12 uluslararası yardım görevlisini taşıyan bir Katar uçağının geri çevrilmesi ve BM’nin gönderdiği bir gemideki yardım malzemelerine el konulmasının ardından açıklama yapan Myanmar Dışişleri Bakanlığı, “ülkenin şu anda yabancı ülkelerden gelecek kurtarma ekiplerini kabul edecek durumda olmadığını” duyurdu. Bakanlık bununla birlikte yardım malzemelerinin ülkeye girişine izin verileceğini ve bunları Myanmar personelinin halka dağıtacağını vurguladı.
Öte yandan ülkeye girişlerine izin verilen az sayıdaki yabancı yardım ekipleri, kasırga nedeniyle evsiz kalan felaketzedelerinin büyük bir yaşam savaşı verdiğini bildirdi. Felaketin ardından geçen 7 gün içerisinde hayatta kalmayı başaranların, açlık, susuzluk ve salgın hastalıklarla boğuştuğunu vurgulayan görevliler, yerleşim alanlarını kaplayan su içerisinde çoğalmaya başlayan yılanların da halk sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini belirtti. 

Gates’ten 3 milyon dolar
Microsoft’un yönetim kurulu başkanı Bill Gates’in sahibi olduğu Gates Vakfı, bölgedeki yardım çalışmalarına 3 milyon dolar bağışta bulunduğunu duyurdu.

Yazarlar