Bebek Demir eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor

Demir eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor

28.02.2012 - 11:10 | Son Güncellenme:

Özellikle 6-24 ay arasındaki çocukların demiri yeterince alamamasının kansızlığa neden olup, beyin gelişimlerini de olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Demir eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tunç Fışgın, demirin önemine değinerek, özellikle 6-24 ay arasındaki çocukların demiri yeterince alamamasının kansızlığa neden olup, beyin gelişimlerini de olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Doç.Dr. Fışgın, bu aylar içerisinde çocuklara mutlaka her gün demir desteği verilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tunç Fışgın, çocukların sağlıklı büyümesi ve beyin gelişimi için demirin çok önemli olduğunu söyledi. Doç.Dr. Fışgın, özellikle demirin 6- 24 ay döneminde yeterli oranda alınmaması halinde çocuklarda demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinin (kansızlık) geliştiğini belirtti. Bu dönemde çok hızlı bir büyüme ve beyin gelişiminin yaşandığını kaydeden Doç.Dr. Tunç Fışgın, yetersiz alım ve hızlı büyüme nedeni ile gelişen demir eksikliğinin çocuğun beyin gelişimini de olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Doç.Dr. Fışgın, “Bunun sonucunda da özellikle okuma, öğrenme, anlama, muhakeme yeteneği, sosyal zeka, matematik zeka dediğimiz fonksiyonlar etkilenir. Bizim en çok korktuğumuz nokta bu. Demir eksikliğinden kaynaklanan solukluk, iştahsızlık gibi durumlar özellikle bu 6- 24 ay arasında gelişirse, daha sonra bu durumu demir desteğiyle toparlayabiliyoruz. Fakat beyin gelişimindeki bu duraksama daha sonra verdiğimiz demirle tam yerine gelmez” dedi.

Haberin Devamı

Doç.Dr. Tunç Fışgın, Türkiye’de demir eksikliği ve anemisi görülme sıklığının bölgelere göre yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değiştiğini belirterek, “Demir eksikliği anemisi olan bebeklerde huzursuzluk, iştahsızlık daha ileri dönemlerde solukluk, süt emme sırasında çabuk yorularak emzirmeye ara verme gibi durumlar olur” diye konuştu. 6’ncı aydan itibaren mutlaka demir yönünden çok zengin olan kırmızı etin kıyma halinde çocukların çorbasına konulması gerektiğine dikkat çeken Doç.Dr. Fışgın, yumurta ve baklagillerin de çocuğa verilerek mutlaka demir desteği ile de desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yazarlar