Editörün Seçtikleri Demir yumruklu leydiler

Demir yumruklu leydiler

18.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Demir yumruklu leydiler

Demir yumruklu leydiler


Özellikle son dönemde erkeklerin ilgi alanlarına hızla el atan kadınlar şimdi de Kick Boks'a merak saldı. Kick Boks'çu kadınlar bir yandan savunma tekniklerini öğreniyor bir yandan da antrenmanlarda erkek partnerlerini döverek stres atıyor


       "Erkekleri dövmek çok zevkli." Dört seneden beri Kick Boks yapan Sümeyra Kaya,
       bir erkek düşmanı değil. Ancak erkeklere karşı kendisini korumanın yollarından biri olarak Kick Boks'u görüyor. Şakayla karışık bu sözlerin gerçekle ilgisi olmadığını söylemek mümkün değil.
       Sümeyra Kaya "Önceleri yalnızca sportif amaçla biraraya geliyorduk. Fakat şimdi dünya şampiyonalarına katılıyoruz. Fransa'daki Avrupa Kupası'nda üçüncülük aldım. Türkiye'de bütün bayanlara öğretmek istiyoruz. Bayanları bu spor için teşvik etmeye çalışıyorum. Çevremizden, 'Bayanlar da boks yapar mı?' gibi tepkiler geliyor zaman zaman. Ancak amaç kendimizi korumak olunca, boks da yapılabiliyor tabii. Dışarıda kimseye dövmedim ama içerde erkeklerle çalışıyoruz. Erkekleri evire çevire dövmek çok zevkli."

Başkaları da var

       Üstelik Kaya bu konuda yalnız değil. Giderek daha çok sayıda kadın şiddete karşı kendisini korumanın yollarından biri olarak savunma sporlarını görmeye başladı.
       21 yaşındaki Serap Ergen, 16 yaşındaki Şule Milli ve Nihal Erdem bu genç kadınlardan birkaçı. Sportif amaçla başlayıp şimdi dünya şampiyonlarına katılma düzeyine gelmişler.
       Ergen dört yıldır yaptığı bu spora azimle devam ediyor. 1997'de İngiltere'deki Dünya Şampiyonası ve 1998'de Abdi İpekçi'deki turnuvalara katılan Ergen şöyle konuştu: "İnsana güven kazandıran bir spor dalı. Üstelik savunma teknikleri açısından da çok etkili."
       "Bu sporu yaparken kendime güvenim geliyor" diyen, 16 yaşındaki Şule Milli, "Bir bayan olarak başınıza ne geleceği belli olmuyor. 1,5 - 2 saatimi bu spora ayırıyorum ve bütün stresimi kum torbalarına boşaltıyorum. Aslında, bu sporda kavgadan çok saygı öğreniliyor. Üstelik insan vücudunda kontrol ve dikkat sağlıyor." dedi.
       16 yaşındaki Nihal Erdem de Kick Boks yapanlardan. Erdem, "Yedi aydır Kick Boks yapıyorum. İlkokuldayken tekvando yapıyordum ama bu spor için ailemden de gerekli desteği alınca buna başladım. Tabii erkekler benden kaçıyor, uzak duruyorlar. Kendimi korumak için bu sporu yapıyorum. Kum torbalarını da yumruklamak çok hoş bir duygu" diye konuştu.

Bu da minik boksçu

       Yaklaşık beş aydır Kick Boks yapan Çağla Ergen, henüz 8 yaşında. Amcası Orhan Ergen'den Kick Boks dersleri alan Çağla, küçük yaşına rağmen, büyüklerin bile yapmaya zorlandıkları hareketleri yapabiliyor. Amca Orhan Ergen, minik öğrencisi için, "Onu bu dalda Türkiye'nin en iyisi yapacağım." diyor. Çağla'ya niçin Kick Boks yaptığını sorduğumuzda ise yanıt çok net: "Büyüyünce kendimi korumak için."

Alt kültürün sokak döğüşü

       'Tayland Boksu' diye adlandırılan Kick Boks, dünyada da alt kültürün sokak dövüşü olarak biliniyor. Kick Boks, ringde tekme vuruşu ve boks eldivenleriyle yapılıyor. Avrupa'da yaygınlaşmasından sonra kuralları hafifletilen bu spor için özel rituel gerekmiyor. Sert bir spor dalı olarak görülen Kick Boks'un sakatlanmaları ise, futbol sahasındaki sakatlanmalardan daha az. İnsanın sınırlarını zorlayarak, stresten sıyrılmayı öğreten, kişisel dayanıklılığı artıran Kick Boks, saldırganlara karşı da etkili bir silah. Bir partner ya da kum torbası eşliğinde yapılan bu spor, bütün enerjinizi boşaltma imkanı sağlıyor.

Ne kadara yapılıyor?

       Cennet Mahallesi'ndeki Imperyal Spor Kulübünde Kick Box ve boks dersleri veriliyor. 17 yıldır boks yapan kulübün sahibi Orhan Ergen, tekvando ile uğraştıktan sonra Kick Boksu öğrenmiş ve şimdi geleceğin Kick Boksçularını yetiştiriyor. Aylık ders bedeli ise on milyon liradan başlıyor. Haftada üç gün 1.5 - 2 saat çalışılıyor. Profesyonel olanların dört, beş gün çalışmaları gerekiyor. Etiler veya Tarlabaşı'ndaki salonlarda ücretler yükseliyor.

Kick Boks Merkez Hakem Kurulu Üyesi İsa Daştan

       Kick Boks oldukça zor şartlarda profesyonelleştirildi. Devlet desteğinden ziyade her sporcu kendi imkanları ile çalışıyor. Türkiye'de de rağbet görüyor. Ekim'de de Yunanistan'da dünya şampiyonasına katılacağız. İstiyoruz ki bize maddi destekte bulunsunlar.

Milli Takım Teknik Direktörü Sami Akın:

       1994 yılında beri bu sporu profesyonel anlamda yapıyoruz. Avrupa'da ve dünyadaki turnuvalara katıldık. Kick Boks, tekvando ya da karate kadar yaygın değil. Bütün gençlerimize bu sporu yapmaları için teşviklerde bulunuyoruz. Şampiyonalara katılmak içinde işadamlarımızın desteğini bekliyoruz.

Yazarlar