Kültür Sanat Denize sıfır “Rock”

Denize sıfır “Rock”

22.08.2008 - 17:26 | Son Güncellenme:

Genç insanlara zincirlerinden kurtulma, özgür ve kendileri olma yolunda ışık tutan rock müzik, geçtiğimiz hafta sahil kasabası Akçay’ın sokaklarında sesini dört gün dört gece cesurca yükseltme imkânı buldu.

Denize sıfır “Rock”

Arzu Dedeoğlu

Haberin Devamı

Müzik festivallerinin üzücü bir şekilde birbiri ardına geri adım attığı şu günlerde Zeytinli Rock Festivali’nin dördüncü senesinde yine dimdik ayakta durduğunu görmenin kıvancı bir yana, ne yapmak istediğini bilen ve bundan taviz vermeyen festival ekibinin, katılımcıları memnun etmek için kendilerini unutarak koşturuyor olmaları, seneye de binlerce kişinin hep beraber bağırarak şarkı söyleyeceği bu harika sahilde olacağımızın sinyaliydi adeta… Bizim de yüreğimize bir kez daha su serpildi.

Türkiye’nin en geniş katılımlı festivali olan ve bayrağı uzun bir süre kimseye kaptırmayacak gibi görünen festivali 68.000 kişi izledi. 13.500 çadırın konakladığı alanda kampçılar festival süresince müzikle uyumanın, denizle uyanmanın tadını çıkardılar. Festival alanını dolduran ortalama 18-20 yaşlarında gençler, siyah tişörtleri, uzun saçları, ellerinde bira bardaklarıyla özgürce şarkı söyleyip birbirleriyle olabilmenin sevinciyle sabahlara kadar eğlendiler. Özellikle gündüz saatlerinde alandan Akçay’ın sokaklarına taşan katılımcılar, yöre sakinlerinin biraz meraklı, güler yüzlü, belki bazılarının da onaylamaz bakışlarıyla eğlencelerinden taviz vermeden kendi aralarında “takılmaya” devam ettiler.

Haberin Devamı

Gündüzlerini denizde serinleyerek geçiren katılımcıların bir kısmı güneşin batışına yakın sahne alan grupları izlemek için alanı doldururken, bir kısmı ise müzikleri sahilde uzanıp birasını yudumlayarak, sohbet ederek dinlemeyi tercih etti.

Yemek seçenekleri kısıtlı olsa da, bu durum kimsenin umurundaymış gibi görünmüyordu. Daha çok denizle ya da gölgelik alanlarda yer kapmakla meşgul olan festival izleyicileriyle ettiğimiz sohbette herkesin keyfi yerinde, festivalin tadını çıkarıyordu. Birçoğu bölgeye yakın yerlerden gelen gençlerin arasında, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden gelenler de vardı.

İsveçli grup TIAMAT’ın performansı muhteşemdi

Moğollar, Hayko Cepkin, Pentagram, Ogün Sanlısoy, Kurban gibi isimlerin sahnedeki harika performansları bir yana, İsveç’ten gelen TIAMAT festivalin en çok ilgi çeken ismi oldu. Müzikleri, sahnedeki şovları, birbirleriyle uyumları, soğukkanlı tavırları görülmeye değerdi. En önden izleme fırsatı bulduğumuz grup, konser sırasınca hiç eksilmeyen enerjileriyle, izleyiciyle sürekli iletişim halindeydiler. Sahneden izleyicilere viskiler, biralar, penalar gönderilirken, konser izleyicisi de eksik kalmıyor, üzerinde TIAMAT yazan tişörtler fırlatarak cevaplıyorlardı grubu. Konser o kadar güzeldi ki, adeta grubun müthiş gitaristinin “ailevi” nedenlerle ayrılacak olmasının üzüntüsünü bile unutuverdik!

Haberin Devamı


Amatör gençlere kendilerini gösterme fırsatı

Zeytinli Rock Festivali’nin, en başından beri rock müziği yüksek paralar istemeden gençlerle buluşturmanın yanında üstlendiği bir misyon daha var ki, çok önemli. Festival, Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde, kendi imkânlarıyla müzik yapan, birçoğu oldukça başarılı genç gruplara ayırdığı “Rock Express” sahnesiyle, onların dört gün boyunca öğlen saatlerinden, akşam saatlerine kadar müziklerini paylaşmalarına, kendilerini göstermelerine şans tanıdı.

Haberin Devamı

Aralıksız müzik

Festivalin DJ’leri Sohtaoğlu, Tekil ve Turk-iş Meriç sahne değişimleri ve aralarda katılımcıları müziksiz bırakmamak için yine hazırdılar. Ancak aksaklıklar nedeniyle, DJ performansları planlandığı gibi gerçekleştirilemedi. Bu içimizi biraz burksa da, bize harika bir dört gün yaşatan festival görülmeye değerdi.

Dışarıdan kolay görünen ama içine girince çok zor ve hatalara açık olduğu görülen her büyük organizasyonda olabileceği gibi, Zeyinli Rock Festivali’nde de ufak tefek aksaklıklar olmuş olsa da, deneyimli festival ekibi tarafından katılımcılara hissettirilmeden el çabukluğuyla halledildi. Umarız önümüzdeki senelerde de, Zeytinli Rock Festivali, gittikçe büyüyen izleyici kitlesiyle ve yüksek volümlü müziğiyle Akçay sokaklarını inletmeye devam eder