Kültür Sanat Dergilerde ne var ne yok

Dergilerde ne var ne yok

14.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni bir ay, yeni dergiler ve yeni konu başlıkları... Müzik, edebiyat, sinema, plastik sanatlar ve kültürel tartışmaları izlemek isteyenler için süreli yayınlar...

Dergilerde ne       var ne yok

Dergilerde ne var ne yok

Yeni bir ay, yeni dergiler ve yeni konu başlıkları... Müzik, edebiyat, sinema, plastik sanatlar ve kültürel tartışmaları izlemek isteyenler için süreli yayınlar...

Dergilerde ne       var ne yok
Kültür sanat etkinliklerini ve kültür sanata ilişkin tartışmaları içeren süreli yayınlar, okurlara yeni kapıların anahtarlarını sunuyor. Kimi her ay, kimi daha uzun periyotlarla yayımlanan kültür sanat dergileri okurların hem sanat trafiğini yönlendiriyor hem de tartışma zeminleri yaratıyor. İşte bu dergilerden bir seçme.

30. yaşına girmeye hazırlanan Milliyet Sanat dergisi, her ay olduğu gibi sanatın her alanından zengin bir içerik sunuyor. "TKP’nin haini Nâzım Hikmet", "Sinemadan Edebiyata Harry Potter", "Bizim psikiyatrlar edebiyatta", "Türk sinemasının kara prensi Şener Şen", dergide yer alan yazılardan.
Satanizm tartışmaları, sadece mekânların ve kılık kıyafetin değil, kimi müzik gruplarının ya da dergi ve kitapların da anılmasına (!) yol açtı. Bunlardan birisi Hayalet Gemi . Gemi, bu sayısını "Savaş"a ayırmış, belli ki "barış"a demirlemiş. Pınar Türen’in Afgan kadınlarından yola çıkarak kadın-savaş ilişkisini yazdığı "Burga" isimli yazısı; Ayfer Tunç’un kaleminden Kafkaesk bir Güneydoğu gezisi; Slavoj Zizek’in "Politik Bir Kategori Olarak Fantezi" başlıklı yazısı; Bosna Savaşı ve kadınların anlatıldığı "Yüzyılın Katafalkı" dergide yer alan kimi konu başlıkları.
Varlık’ın, "Büyük Sermaye ve Kitap / Yayıncılığın Değişen Karakteri" konulu kapağını, Hasan Bülent Kahraman’ın konuya ilişkin makalesi ve yayınevleriyle yapılan röportajlar izliyor. Viktor Hugo’nun 200. doğum yıldönümü, "Ustaların Seçtikleri" bölümü, bu ay Varlık’da yer alan yazılar arasında.
Aylık kitap ve eleştiri dergisi Virgül, 48. sayısında deneme kitapları üzerine yazılara ağırlık vermiş. Mehmet Temizyürek, Nurdan Gürbilek; Yaşar Çubuklu, Işık Ergüden; Orhan Koçak, Yaşar Çubuklu’nun kitaplarından yola çıkarak deneme kitaplarını yorumlarken, Ömer Türkeş, Orhan Pamuk’un "Kar" romanını; Bedirhan Toprak, Enis Batur’un, hakkında toplatılma kararı bulunan "Elma" kitabını değerlendiriyor.
E dergisinde Elif Şafak’ın yeni çıkacak kitabı "Bit Palasötan bir bölüm ve Hikmet Temel Akarsu’nun Türk edebiyat eleştirisinin aldığı yenilgileri anlattığı yazısını okumak mümkün.
Ankara’da yayın hayatına başlayan Kum dergisinde, Hasip Akgül’ün "Görmenin Etiği: Kafka ve Türkiye Solu"; Akif Kurtuluş’un "Gündelik Hayat ve Sanat"; Vefa Önal’ın "Hiçlik ve Ölüm" konulu yazıları yer alıyor.
İki aylık edebiyat dergisi Kitap-lık, Ocak-Şubat sayısını, "Çok Satan, Kitap mı, Yazar mı?" konulu bir dosyaya ayırmış. Derginin Vesika-lık bölümünün konuğu Gülten Akın. Nezihe Meriç, Orhan Koçak, Oğuz Demiralp ve Mehmet Can Doğan’ın, Gülten Akın yazıları, Füruzan’ın Şara Sayın ile röportajı, Kitap-lık’ın konuları arasında.
Evrensel Kültür , yenilenmiş mizanpajı ile raflarda. Sennur Sezer, Aydın Çubukçu, Tevfik Taş, Zehra İpşiroğlu, Burhan Günel yazılarıyla Evrensel Kültür’de.
Fotoğraf sanatı dergisi Geniş Açı’ da, geçtiğimiz yıl 150. kuruluş yıldönümünü kutlayan Reuters üzerine bir araştırma yazısı, Burçak Evren’in veda fotoğrafçıları ile ilgili yazısı, Londra, Paris ve New York’tan sergi haberleri bulunuyor.
Roll’un yeni sayısı, Rolling Stones ve Mick Jagger tutkunları için dolu dolu bir dosya içeriyor. Dergide 40. yılı deviren Stones’un en güzel 40 şarkısının yanı sıra Mick Jagger ile yapılmış bir söyleşi yer alıyor. Roll’un bu ayki diğer konukları ise New Order, Norveçli genç grup Röyskopp, Macy Gray, John Mellencamp, Kurtalan Ekspres ve Nev.
Pazartesi dergisinde, İsveç’teki töre cinayeti, Nâzım’ın bir çapkın olarak portresi, kadının hayal kırıklıkları, Eren Keskin’in Ayşe Zarakoğlu’na mektubu okunabilir.
Adam Sanat’taki konu başlıkları ise şöyle: "Fethi Naci’nin Bilişiyle Reşat Nuri", "Kurtuluş Yolu Klasik Kültürdedir", "Şairler Neye Yararlar Hâlâ?", "Tanilli’nin Yeni Kitabı Ne İşe Yarar?" vs.
Üç ayda bir yayımlanan Jazz , hayatına devam edebilmek için yaptığı yeni fiyat düzenlemesiyle yine dolu bir gündemle okurlarını bekliyor. "11 Eylül ve New York", "Jazz Edebiyat", "Şu Jazz Dedikleri", "Portre / Brian Blade", "5. ODTÜ Jazz Günleri" dergide yer alan konu başlıklarından bazıları.
Altyazı yine oldukça renkli. Aylık sinema dergisi Altyazı, 2001 vizyon değerlendirme dosyasının yanısıra Spy Game’in ön gösterimi için 400 kişiye ücretsiz bilet anonsuyla raflarda. Dergide "Oğul Odası" filminde izlediğimiz Nanni Moretti’nin portresi, bol resimli bir Harry Potter dosyası, bağımsız Amerikan sinemasının 90’lardaki öncü isimlerinden Hal Hartley röportajı gibi konu başlıkları yer alıyor.
Us, üç ayda bir yayımlanan düşün dergisi. Kış 2001 - 2002 sayısının kapak konusu, "Değerler Sorunu". Nabi Yağcı’nın "Uygarlıklar Savaşı mı, Yoksa Yeni Bir İnsanlık Etiği mi?", Metin Bobaroğlu’nun "Değer Üreten Varlık Olarak Etik İnsan", Vedat Günyol’un "Çoğalma", Ahmet Ümit’in "Yabancılaşmanın Ölümsüz Şairi: Franz Kafka" isimli yazıları, derginin konu başlıkları arasında.
Ve Postexpress’i edinmek için son bir kaç gününüz. Her ayın 15’inde yayımlanan Postexpress’in gündeminde "Deli Yürek Fenomeni", "Ertuğrul Kürkçü ile ÖDP", "Banka Operasyonunun İçyüzü ve Ekonomi 2002", "Ressam Doğançay’ın Gençlerbirliği Günleri" var.
İyi okumalar...




KÜLTÜR & SANAT