Hamilelik Dikkat bebeğiniz obez olabilir

Dikkat bebeğiniz obez olabilir

30.01.2009 - 09:55 | Son Güncellenme:

Herkesin hamilelik döneminde alması gereken kilo farklıdır... Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki; hamilelikte fazla kilo alan annenin çocuğu obez olma riski ile karşı karşıya

Dikkat bebeğiniz obez olabilir

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Hamileliği sırasında fazla kilo alan annelerin bebekleri diğerlerine göre yedi yaşına geldiklerinde daha kilolu olma riski ile karşılaşıyor.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde (AJCN) yayımlanan bir araştırmaya göre kilolu hamilelik geçirmek bebeğin ileriki yaşlarda kilo alma ihtimalini güçlendiriyor.

Pensilvanya Üniversitesi’nde ve Philadelphia Çocuk Hastanesi’nde yapılan araştırmalara göre, hamileliği sırasında önerilen aralıklardan daha fazla kilo alan anne adaylarının bebeklerinin yedi yaşına geldiklerinde fazla kilolu olma ihtimalleri daha yüksek.

Hamilelik öncesinde obez kategorisinde bulunan annelerin çocukları da, aşırı kilo alıp fazla kilolu olma konusunda büyük bir risk altında.

Anne adayları kilo alıyor

Haberin Devamı

Araştırmacılara göre obeziteye neden olan etkenlerin ortaya çıkışı; bireyin rahim içi yaşamına kadar uzanmaktadır. Hamilelik süresince alınan fazla kilolar, rahim iç ortamını etkileyerek; çocuklardaki obezite görülme riski üzerinde uzun süreli etkilere neden olmaktadır.

Hamilelik döneminde önerilen miktarlardaki kilo alımı, çocukluk çağı obezitesini önlemede önemli bir yol. Ancak hamileliklerin yarısından fazlasında anne adayları önerilen miktarlardan daha fazla kilo almaktadır.
Araştırmacılar, Ulusal Ortak Perinatal Projesi kapsamında 1959 - 1965 yılları arasında ortak özelliklere sahip 10 bin 226 kayıtlı katılımcının verilerini gözden geçirmiş. Beyin felci üzerindeki risk faktörleri konusunda, Amerika’nın 12 eyaletinde ortak bir araştırma yapılmış. Bu çalışma, zamanında doğan (40 haftayı doldurmuş) çocuklar üzerinde yapılmıştır. Araştırmacılar, çocukların; hamilelik süresince, doğum anındaki ve 7 yaşına geldiklerindeki sosyo - ekonomik durumları ve büyüme verilerini değerlendirmiştir.

Anneye ait olarak tutulan kayıtlardan, hamilelik öncesi ağırlık, yaş ve ırk verileri toplanmıştır. Anneye ait ağırlık ve boy uzunluğu doğum sırasında ölçülüp, hamilelik öncesi anneye ait olan ağırlıkla karşılaştırılıp, ne kadar ağırlık kazandığı kaydedilmektedir.

Araştırmacıların üstünde çalıştığı anne adaylarının; yüzde 11’inin aşırı kilo, yüzde 24’ünün yeterli kilo, yüzde 65’inin ise yetersiz kilo aldığı görülmüştür. Günümüzde ise yapılan araştırmalar sonucunda, bu oranın oldukça farklı olduğu, artık her iki kadından birinin hamilelik döneminde önerilen miktarlardan çok daha fazla kilo aldığı görülmektedir.

Haberin Devamı


Hamilelikte 9-12 kilo alınması normal sayılıyor

Tıp Enstitüsü’ne (IOM - Institute of Medicine) göre hamilelik süresince anne adayı, kilo alımı konusunda teşvik ediliyor, oysa hamilelik süresince alınması gereken kilo miktarı, anne adayının hamile kalmadan önceki kilosuna bağlı olarak değerlendirilmelidir.

Fazla kiloyla başlandıysa 7 - 8 kg ile hamileliği tamamlamak mümkün olabilir.
Hamilelik öncesi normal kilosunda bulunan anne adaylarının, hamilelik süresince 9-12 kg
kazanması normaldir.

Eğer hamileliğe düşük kilo ile başlandıysa 15 - 18 kg, ikiz gebelik söz konusu ise 17 - 22 kg alımı normal olarak değerlendirilmektedir.

Bebek planlarken diyet yapılmamalı

Haberin Devamı

Tıp Enstitüsü’ne göre, hamilelik döneminde önerilenden fazla kilo alan annelerin çocukları, hamilelik döneminde yeterli kilo alan annelerin çocuklarına göre yüzde 48 daha yüksek oranla, fazla kilolu olma ihtimaline sahip.
Hamilelik döneminin anne ve bebek açısından sağlıklı geçmesi, yeterli ve dengeli beslenme ile ilişkilidir. Bu dönemde anne hem kendi hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Bu nedenle eğer anne adayı kiloluysa hamilelik öncesi yetersiz ve dengesiz diyet uygulamalarıyla depolarının boşalmasına neden olabilir.
Bu dönemde anne adayı için program, beslenme biliminin ilkelerine uygun olarak bir diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Kilolu olarak hamileliğe başlanması anne adayında gestasyonel diyabet riskini doğurabilir. Bu duruma bağlı olarak kan basıncında artış ve 4,5 kg üstünde doğum gelişebilmektedir. Aynı zamanda zor ya da maalesef ölü doğum gelişmesi de söz konusudur.

Doğru beslenmeyi öğrenmek gerek

Hamilelik öncesi doğru beslenmeyi öğrenmeye başlamak önemli. Bu nedenle hamilelere, sağlıklı yeme alışkanlıkları kazandırılmalı ve hamilelik döneminde düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaya teşvik edilmeliler. Bu her iki davranış, önerilen miktarlarda kilo alımını sağlayacak ve çocukluk dönemindeki obezite de büyük ölçüde azalacaktır.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, hamilelik öncesinde de önem taşır, böylece doğum sonrası kilo kontrolü ve hamilelik döneminde alınan kiloların kolaylıkla geri verilmesine yardımcı olacaktır.

Yazarlar