Genel Sağlık Diş hastalıkları pankreas kanserine neden oluyor!

Diş hastalıkları pankreas kanserine neden oluyor!

26.10.2010 - 15:43 | Son Güncellenme:

Amerika’da bulunan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre diş eti rahatsızlıkları ile pankreas kanseri arasında bir bağ olduğu belirtiliyor.

Diş hastalıkları pankreas kanserine neden oluyor

Son yıllarda sayısı gittikçe artan pankreas kanseri vakaları Amerika Birleşik Devletleri’nde de kanser ölümleri listesinde 4. sırada. Harvard Tıp Okulu’na göre her yıl on binlerce kişi pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre ağız sağlığımız kalp hastalıkları, kalp krizi, mide şikâyetleri gibi birçok hastalığın zeminini hazırlıyor. Yapılan bu araştırma ise pankreas kanseri ve ağız sağlığı arasındaki ilk somut kanıt niteliğinde.

Söz konusu araştırmaya 1986 yılında başlandı ve sağlık sektöründe çalışan 50 bin üzerindeki erkek kayıt altına alındı. 1986 ve 2002 yılları arasında araştırmacılar pankreas kanseri görülen 216 kişinin 67’sinin ağız sağlığı sorunu yaşadığını gözlemledi. Özetle, diyabet, sigara tüketimi ve diğer etmenler göz önüne alındığında sonuçlar, diş eti rahatsızlığı olan erkeklerden % 63’ünün pankreas kanserine yakalandığını gösteriyor.

Harvard Üniversitesi’nde asistan profesör olan Dr. Dominique Michaud, pankreas kanseri ve diş eti rahatsızlıkları arasındaki bağı şu şekilde anlatıyor: “ Diş eti rahatsızlığı olan kişiler sistemik inflamasyonun biyolojik göstergeleri olan serumları artırıyor. Bunun sonucunda kanser hücrelerinde artış görülüyor.

Haberin Devamı

Dr. Michaud diş eti rahatsızlıklarının ağızda bulunan kanserojen maddeleri ve bakteriler artırmasının da bu bağlantının nedeni olabileceğini belirtiyor.

Tüm vücut birbiriyle etkileşim halinde olduğundan, en ufak bir sorun başka daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle çocukluktan itibaren dişlerin bakımına önem verilmeli, diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır. Bazı durumlarda ise bu tür rahatsızlıklar kalıtsal olabileceği veya başka nedenlerle yaşanabileceği için her 6 ayda bir diş doktoruna gidilmelidir.

Ağız ve diş sağlığınızı kaliteli ürünlerle koruyun!

Yazarlar