Hamilelik Ve Diş Sağlığı

Haberin Devamı

Hamilelik dönemi kadınlar için çok özel ve aynı zamanda çok zorlu bir dönemdir. Kadınlar bu mucizevi dönemi yaşarken vucutlarında hem fiziksel hem metabolik anlamda büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Tabiki bu değişiklikler tüm vucudu etkilediği gibi dişlerimizi de ciddi anlamda etkilemektedir.

Hamileliğin ruhsal yönden de zor bir dönem olduğunu düşünürsek bu dönemde ortaya çıkabilecek diş ağrılarının anne adayını çok zorlayacağı bir gerçektir. Bu dönemi anne adayının konforlu ve rahat geçirebilmesi için biz diş hekimlerine hamilelik öncesinde yapılacak rutin kontrollerde büyük görev düşmektedir. Bu kontrollerde iyi bir ağız hijyeni sağlanmalı ve çürükler tedavi edilmelidir.

Hamilelikte, bebeğin diş gelişiminin 5. ve 6. haftalarda başlamaktadır. Aslında her zaman ihtiyaç duyulan kalsiyum, fosfor, potasyum gibi minarellere vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyulur. Diş tomurcuklarının yapısını güçlendirmek için de özellikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle 'hamile annelerin diş kaybına uğradığı' düşüncesi tamamen yanlıştır.
Hamilelik sırasında annenin iyi beslenmesi durumunda dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Anne adayı hem kendi genel sağlığı ve diş sağlığı hemde bebeğinin sağlıklı gelişimi için beslenmesine hamilelik döneminde daha fazla dikkat etmeli dengeli beslenmeye özen göstermelidir.

Hamilelikte dişler neden ağırır?

Hamilelikte tükrük salgısının hem miktarı hemde viskositesi azalabilmektedir bu da tükrüğün dişleri yeterince temizleyememesine neden olmaktadır. Böyle bir durumda daha önce çürümeye başlamış bir diş mevcutsa hamilelik sırasında çürük ilerlemesi hızlanmakta ve ağrı ortaya çıkmaktadır. Bunun önlenmesi için özellikle planlı hamilelik öncesi mutlaka diş hekimine muayene olmak gerekmektedir.
Yine hamilelikte beslenme alışkanlıklarının değişmesi özellikle gece yatmadan önce ya da uyku arasında uyanıp bir şeyler yiyip içme yeni çürükler oluşmasına neden olacağından böyle durumlarda atıştırdıktan sonra dişlerin fırçalanması önemlidir.
Hamilelikte bulantı ve kusmalarda diş ağrılarının oluşmasına ve dişlerin zayıflamasına neden olabilir. Çünkü mide içeriği asidiktir ve diş minesinde aşınmalara neden olur. Kusma sonrası dişler hemen fırçalanmamalı bir süre beklenip önce ağız suyla çalkalanmalı sonra dişler fırçalanmalıdır.

Hamilelikte dişeti kanamaları

Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak dişetlerinde şişlikler ve kanamalar oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ağız bakımı kesinlikle ihmal edilmemeli ve diş fırçalamaya özen gösterilmelidir.


Hamilelikte ilaç kullanımı

Ağrı şikayetiyle başvuran hamile hastalarda Parasetamol grubu ağrı kesiciler kullanılabilir. Özellikle son trimestrede aspirin gibi nonsteroid antienflamatuar ilaçlardan kaçınılmalıdır. Penisilin ve sefalosporin grubu antibiyotiklerin kullanımı güvenlidir ama mutlaka jinekoloji uzmanının bilgisi dahilinde reçete edilmelidir.

Hamilelliğin hangi evresinde diş tedavisi yapılır?

Hamilelikte uygulanacak diş tedavilerinin zamanı da çok önemlidir hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olduğu için, girişimsel dental tedaviden kaçınılmalıdır. Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir. Eğer diş ya da diş eti iltihabı gibi acil bir durum var ise, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini etkileyebileceği düşüncesi ön planda tutulmalı ve bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır.