Sırbistan'da diş hekimliği ve tedavileri ne durumda?

Dişhekimliği ile ilgili bir branşta ihtisas yapmak için, Şubat ayında Belgrad'a taşındım, eğitimimi tamamlayana dek burada yaşayacağım ve yazılarımı buradan yollayacağım.

Eh, hayatım bu kadar değişince bu köşeme de yansıdı tabi ki...

Bu hafta, küçük bir Avrupa ülkesi olan Sırbistan'da dişhekimleri neler yapıyorlar, nasıl çalışıyorlar, izlenimlerimi aktarmak istiyorum. Hasta profilleri nasıl, bize benziyorlar mı? diye merak ediyordum ve bir Sırp meslektaşım bu sorularımı yanıtladı.

Ziyaret günü, şansıma güzel ve güneşli bir sabahla başladı, hatta pencereme konan kuşların cıvıltılarıyla uyandığımı da ekleyeyim. Günlerdir yağmurlu, çamurlu, bulutlu, eksi 6-7 derecelerde, soğuk günlerden sonra beni büyük bir mutluluk sardı. İtiraf etmeliyim ki İstanbul'un yumuşak, güneşli, ılık havasından sonra burası ilk günlerde beni epey sıktı ama neyse ki o gün çok güzel bir gündü ve ben bir paket Türk kahvesi alıp Dişhekimi Robert Lazar'ın muayenehanesine doğru yola çıktım. Burada ziyarete giderken Türk kahvesi götürmek adetmiş. Bu arada Sırbistan yaklaşık 500 yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde kaldığı için gelenek göreneklerimiz çok benziyor, ortak kullandığımız çok kelime var, özellikle mutfak terimleri, meyve sebze isimlerinin yarısı Türkçe, dil bilmeseniz bile aç kalmayacağınıza emin olun, menüde mutlaka tanıdık bir kelime ile karşılaşırsınız.

Haberin Devamı

Robert, 35 yaşında, genç, mesleğinde yenilikleri takip edip uygulayan, işinde başarılı bir dişhekimi. Tarihi bir binada küçük sevimli bir muayenehanesi var. Dedesi dişhekimi, babası ortopedi uzmanı, bu mesleği seçmesinin en büyük nedeninin ailesi olduğunu söylüyor, bu çevrede yetiştiğim için sağlıkla ilgili bir bölüm seçmem normaldi diyor. Çok fazla el becerisine dayandığı ve eğlenceli olduğunu düşündüğü için dişhekimliğinde karar kılmış.

Robert, Belgrad Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'nden mezun. Burada da Türkiye'deki gibi dişhekimleri odasının sürekli eğitim seminerlerine katılmak zorunda olduklarını söylüyor. Belli sayıda seminer ve fuara katılmadıkları takdirde dişhekimleri odasından ceza alıyorlarmış. Meslekdaşım, Sırbistan'da verilen eğitimin çok iyi, dişhekimlerinin çok başarılı olduğunu düşünüyor, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor; "Yurtdışından gelen çok hastamız var, en çok Almanya, Yunanistan, Avusturya, Kanada, İtalya, İngiltere, Macaristan ve ABD'den hasta geliyor. Onların ağızlarında ülkelerinde yapılan kötü tedavileri görüyorum. Sırbistan'da insanlar ağız hijyenlerine çok önem vermiyorlar, bu nedenle biz çok fazla hasta bakıyoruz, tecrübe kazanıyoruz. Sonuçta Avrupa Birliği ülkelerindeki hekimlere göre daha fazla vaka görüp, tedavi ediyoruz. Ülkemizin ekonomik koşulları da diğer ülkelere göre daha düşük bu nedenle yaptığımız tedavilerin maliyetleri yüksek olmuyor, Avrupa'da bir ülke olduğumuz için de hepsine yakınız, hastalarımız sabah uçağa ya da arabalarına binip bize geliyorlar ve akşam evlerine dönüyorlar, bu nedenle Avrupalı hasta bizi tercih ediyor." diyor.

Haberin Devamı

Robert Lazar'ın fikirleri bana çok tanıdık geliyor, ülkemdeki dişhekimi arkadaşlarımla ve hastalarımla yaptığım sohbetlerle nerdeyse aynı. Kendisine teşekkür edip ofisinden ayrılıyorum. Güneşli, güzel bir günün tadını çıkarmak üzere şehir rehberimi çantamdan çıkarıyorum. Sevgiler.

Diş Hekimi Ezgi Tufan

Websitesi: http://ezgitufaneremre.com/

Mail: ezgi@ezgitufaneremre.com

Facebook: https://www.facebook.com/dishekimiEzgiTufan/


Haberin Devamı