SİNDİRİM SİSTEMİNE DOST BESİNLER

İkinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı bireyleri hem fiziksel hem de psikolojik açıdan etkiler. Çoğu zaman hastalık olarak kabul edilmeyen, bağırsak tembelliği olarak düşünülen sorunlar kişinin iş ve özel hayatını da etkileyebilmektedir. Posa bakımından zengin olan sebze, meyve ve tam tahıllı ürünleri tüketmek, bol sıvı almak ve egzersiz yapmak yaşanan bağırsak sorunları için çözüm olabilir.

Bağırsak sisteminde besinlerin parçalanmasında etkili olan probiyotik adı verilen bakteriler; hem zararlı mikroorganizmalardan koruyarak enfeksiyon riskini azaltır, hem de bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemine yardımcı olur. Sindirim sisteminin yavaşlaması ya da kabızlık, şişkinlik, ishal, hazımsızlık gibi sindirim sistemi bozuklukları tüketilen bazı besinler yardımı çözülebilir.

Haberin Devamı

Sindirim Sistemine Yardımcı Besinler

· Kuşkonmaz, kabak, pırasa, ıspanak, karnabahar, yer elması sindirim sisteminin doğru çalışmasın yardımcıdır. Özellikle çiğ tüketilen kuşkonmaz ve yer elması sindirim enzimlerinden daha zengindir. Her gün bir öğünde sebze tüketilmesi bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler.

· Kefir, ayran, yoğurt ve peynir probiyotik kaynağı besinlerdir. Fermente ürünlerden özellikle lahana turşusu zengin bir probiyotik kaynağıdır.

· Elma, armut, ananas, kivi gibi meyveler sindirime yardımcı bromelayin ve papayin enzimlerini içerir.

· Prebiyotik kaynağı olan sarımsak ve soğan bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yok edilmesine yardım ederek, bağırsak sağlığını korur.

İpucu: Şiddetli kabızlık yaşıyorsanız her sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı içebilirsiniz.

Dyt. Cansu Temel

Sağlıklı beslenme, diyet ve zayıflama konularında bize soru sorabilirsiniz: dytcansutemel@hotmail.com

Websitem: www.diyetisyencansutemel.com

Instagram

Facebook