10 Adımda Daha Fit Bir Sen

Yemek yeme eylemi birincil olarak hepimizin biyolojik ihtiyacı. Canlılığımızın devamı için yeterli enerjiyi yediğimiz besinlerden karşılarız. Ama sadece bedenimizi doyurmak için yeseydik dünyada obezite olmazdı. Peki vücudumuzun ihtiyacından fazlasını bize yediren şey ne?

Doğumumuzdan ölüme kadar hayatımızın her anında bizimle beslenme. Minik hileler ve dokunuşlarla beslenmenizi düzen altına almak, dünyadaki 700 milyon obezden biri olmamak, hastalıklardan uzak sağlıklı bir şekilde güzel yaşlanıp torunlarınızla salıncakta sallanabilmek için okumaya devam et. İşte daha sağlıklı ve fit bir yaşama başlamak için 10 adım:

Haberin Devamı

1. Duygusal Açlığını Kontrol Et

Aç olmasak bile sosyal ortamlarda bize keyifle eşlik eder lezzetli yemekler, içecekler. Bir de duygusal boyutu var tabii ki, stres altındayken, üzgünken, mutluyken yani değişken ruh durumlarının sonunda kendimizi buzdolabında kim var kim yok diye yoklama yaparken buluruz. Bu duygusal boşlukları cips, kola, çikolata, pasta gibi bol kalorili besinlerle doldurmaya çalışıyoruz.Böyle bir kriz anında önce kendine gerçekten aç olup olmadığını sor! Güzel bir yürüyüş, farklı bir hobi ile uğraşmak sizi gereksiz yemek yemekten alıkoyacaktır. Sorunun kaynağını bulmak için gerekiyorsa yardım al. Taze meyve, çorba, yoğurt, bitki çayları ile bu krizi aşmaya çalış.

2. Hayatında Tarçına Yer Aç

Tarçın ile kan şekerini kontrol altına alabilirsin. İnsülin seviyeni düzenlediği için seni yeme ataklarından korur. Sürahinin içine 1-2 çubuk tarçın atarak, sütüne yoğurduğuna eklediğin 1 kaşık tarçın ile daha az şeker isteği daha az açlık krizi!
3. Yemek Saatlerini Belirle
Kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerini belirle. Bu saatler dışında yemek yememeye özen göster. Yumurta, peynir ve bol yeşillikle güne başlayıp, öğle et grubu, salata ve akşam sebze yemeği, yoğurt ile şahaneler yarat. Böylelikle vücudunu açlık psikolojisine sokmadığın için her daim metabolizmanı canlı tutarsın.
4. Ara Öğün Yap
Bir sonraki öğüne kadar kendini ara öğünlerle şımartabilirsin. 1 avuç çiğ badem/fındık, bir kutu süt, bir kase yoğurt, veya 1 meyve ile gün içinde kan şekerini dengeli tuttuğun için açlık krizlerine elveda dersin.
5. Hepsini Yemek Zorunda Değilsin, Tadına Bak
İş arkadaşının doğum günü ve şahane bir pasta ile kutluyor, hem de senin en sevdiğinden çikolatalı! Ve ya bir davettesin kurabiyeler, ekler havada uçuşuyor. Elin ayağına dolanmasın, sakin ol. Bir parça pastadan, bir kurabiyeden zarar gelmez. Bir kenarda gözlerin dolu dolu pasta yiyenleri izlemek yada koca bir dilimi midene göndermek yerine bir parça alarak tadına bak. O minik parçanın tadını çıkart.
6. Tabaklarının Boyutunu Küçült
Önce gözün doysun. Büyük bir tabakta duran aynı miktar yemek küçük boyuttaki bir tabakta daha fazla görünerek küçük bir illüzyon yaratacak. Ve sen hiç farkında olmadan beynin gözlerin aracılığı ile çok yediğin sinyalleri gönderecek.
7. Bir Beslenme Günlüğü Edin
Her danışanımdan özellikle isterim beslenme günlüğünü. Aslında çok yemiyorum ama neden kilo alıyorum anlamıyorum diyen danışanlara tek tek yediklerini yazdırdığımda aslında dünyaları yedikleri gerçeği ile karşılaşıyorum çoğunlukla. Gün içinde farkında olmadan gereğinden fazla yiyoruz. Bunları tek tek yazınca aslında çok da masum beslenmediğini göreceksin ve kendini kontrol altına alman daha kolay olacak.
8. Bol Su iç
Uyanınca, otururken, yürürken, çalışırken, uyumadan önce bir bardak su. Yemeklerin yanında tercih edebileceğin en masum içecek. Faydası saymakla bitmez. Metabolizmanın daha düzgün ve hızlı çalışmasına yardımcı suyu gün içinde asla eksik etme.
9. Gün Boyu Aç Gezme, Unutma Kahvaltının Mutlulukla Bir İlgisi Var
Günün en güzel ve keyifli öğünü kahvaltıyı atlayanları anlamak gerçekten güç. Uyku sürecinde ki açlığın üzerine bir de kahvaltısız güne başladığında kan şekerin fazlasıyla düşerek işine odaklanmana engel olacak. Öğle yemeğinde gözü dönmüş bir şekilde yemeklere gömülüp, her şeyi yemek istemiyorsan kahvaltıyı kesinlikle ihmal etme.
10. Hareket Et
Spor yapmaya vaktim yok diye bahanelerin arkasına sığınıyorsan bir durak erken in ve yürü, arabanı biraz daha uzağa park et yürü, asansörü değil merdiveni kullan. Hayatına hareket kat. Küçük esneme hareketleri yap. Araştırmalar sürekli masa başında çalışarak minimum hareketle yaşayan insanların daha hareketli hayat tarzı olanlara kıyasla daha fazla yemek tükettiğini söylüyor.

Haberin Devamı