Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye (30-40)

Bel fıtığı ya da başka bir sebep yüzünden bel rahatsızlığı olan kişinin gündelik yaşamında bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Ayrıca o şahsın herhangi bir operasyon geçirmiş olması da şart değildir. Bel sağlığı için 100 tavsiye içeren listemize bu hafta yine kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiyenin Dördüncü Seçkisi: 30-40

30. Yüksek iskemlelerde veya benzeri yüksek yerlerde oturmak bele binen yükü artırır. Bundan kaçınınız.

31. Televizyon seyrederken veya herhangi bir gösteriyi izlerken koltukta sırtınızı kamburlaştırmak rahatsızlıklara yol açar. Bunu yapmayınız.

Haberin Devamı

32. Her gün yoğurt yemeyi adet haline getiriniz. Güneş ışığından yeterince istifade ediniz. Hareketli yaşantıyı benimseyiniz.

33. Vücut ağırlığınızı sürekli kontrol altında tutunuz. Alınan her fazla kilo vücudunuz ve beliniz için ilave yük oluşturur. Ayrıca karın bölgesi yağlarınız cisimleri gövdenize yakın tutarak taşımanızı da engeller.

Bu durumun belin biyomekaniğini olumsuz yönde etkilediğini unutmayınız. Kilonuz fazla ise ve bir türlü veremiyorsanız, uzman doktor ve diyetisyene başvurunuz. Gerekirse psikologdan da yardım isteyerek kararlı bir şekilde kilolarınızı veriniz.

34. Uzman hekime danışmadan bel korsesi kullanmayınız. Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağını unutmayınız.

35. Kesin teşhis konulup bel ağrısı ve/veya bacak ağrısının nedeni anlaşılmadan belinizi asla çektirmeyiniz ve maniplasyon (el ile müdahale) yaptırmayınız. Bunun bazen felce kadar giden sonuçlara yol açtığını unutmayınız.

36. Üzüntü ve stresin bel sağlınızı da olumsuz yönde etkilediğini bilerek ruh sağlığınıza özen gösteriniz. Ailevî, sosyal veya iş hayatınızla ilgili problemlerinizi çözmek için gerekirse ilgili doktor ve şahıslardan yardım isteyerek köklü bir çözüme gidiniz. Lüzumu halinde bulunduğunuz ortamı geçici de olsa değiştiriniz veya tatile çıkınız.

37. Yaptığınız işi seviniz. Stres altında çalışan ve işyerinde mutsuz olan kişilerde bel rahatsızlıkları daha sık görülür. Bu nedenle meslek seçimi konusuna henüz hayatın başındayken gereken önemi veriniz.

Haberin Devamı

38. İnsan günlük yaşantısında gerginlikten kurtulmanın yollarını bilmelidir. Bu, çeşitli kültürlere mensup kişilerde farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Bazısı yoga, bir başkası meditasyon yapabilirken; semavî dinlere mensup şahıslar ise evrendeki hayranlık uyandıran muazzam nizamı, eşsiz sanatı, harika yaratılışı düşünerek tefekküre dalabilirler.

Gözlerini kapatarak milyarlarca yıldızdan oluşan galaksileri, süpernovaları, karadelikleri zihinlerinin derinliklerinde temaşa edebilirler. Bu şekilde geçirilecek dakikalar gerçekten çok rahatlatıcı olabilir.

Bunlardan başka hafif sporlar, sırt üstü yatarak dinlenen güzel bir müzik, zevkle kitap okuma, çeşitli sanat dallarıyla meşguliyet, yorucu olmayan değişik hobiler, banyo almak, masaj, jakuzi, sauna, düzenli yapılan hafif egzersizler ve kişiye göre değişen daha pek çok uğraş gerginliği azaltarak bel sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilir.

39. Uzun topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyiniz. Ayakkabınızın topukları normal, ökçeleri yumuşak olsun. Orta topuk ayakkabılara alıştığınızda bunu mümkün mertebe değiştirmeyiniz.

Haberin Devamı

40. Sandalye veya koltuğa oturmak için kendinizi oturağınızın üstüne sanki düşüyormuş gibi aniden bırakmayınız. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçiniz.

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net