Yaşam ‘Doktor görmeden bile rapor veriliyor’

‘Doktor görmeden bile rapor veriliyor’

08.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Futbol Okulu öğrencilerinden 13 yaşındaki Ali Duran Örnek’in antrenman sırasında rahatsızlanarak ölmesi, genç sporcuları uygulanan sağlık kontrollerinin yeterli olup olmadığı konusunu gündeme getirdi.

‘Doktor görmeden bile rapor veriliyor’

Uzmanlar, eforlu sporlara başlayacak olan gençlerin mutlaka ciddi kontrol ve tetkiklerden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Örnek, antremanda rahatsızlanmış, kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Fenerbahçe Spor Kulubü yaptığı açıklamada, Örnek’in doktor raporunun başvuru dosyasında yer aldığını bildirmişti. Bu ani ölüm küçük sporcuların aldığı raporları tartışmalı hale getirdi. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, “Tüm spor dallarında herkes asgari rutin kontrollerden ve muayeneden geçmeli, aile öyküsü alınmalı erken yaşlarla ölüm olup olmadığı sorgulanmalı.
Sadece yetişkinlerde çok ciddi yapılıyor ama amatör kümelerde bile mecburiyet yok bildiğim kadarıyla. Bu sporcularda elektro ve akciğer filmi çekilmiş mi buna bakılmalı. Bazen doktor görmeden de rapor verildiğini biliyoruz” dedi.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu da, genç sporcularda görülen ani kalp ölümlerinin en önemli nedenlerinden birinin, “kalbi besleyen damarların doğuştan gelen çıkış anomalileri” olduğunu söyledi.

Tetkikler yapılıyor mu?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Giray Kabakçı ise sporculara verilen sağlık raporların ayrıntılı tetkiklerin yapılmış olduğu anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Kabakçı, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ancak tüm tetkiklere ve muayeneye rağmen bu tür ölümler olabilir.
Herkese ayrıntılı tetkikler, incelemeler yapılıyor mu onu bilmiyoruz. Bunların denetlenmesi mutlaka ciddiye alınarak üzerinde hassasiyetle durulması lazım. Bu konuda futbol kulüplerine de önemli görevler düşüyor.”
Bu arada Fenerbahçe yönetimi, Ali Duran Örnek’in ailesine sahip çıktı. Sarı Lacivertliler, vefat eden çocuğun tüm masraflarını üstlenip ailesine de bir miktar maddi yardımda bulunacak.

Proje hayata geçirilmedi
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, birkaç yıl önce Futbol Federasyonu’nun isteği üzerine bir teklif hazırladıklarını, ancak projenin hayata geçirilemediğini belirtti. Erol, şunları söyledi:
“Özellikle spora başlayacak 13 - 15 yaş grubunda tüm sporcuların taranması konusunda bir proje hazırladık. Ciddi sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğini belirttik. Tabii her türlü tetkik yapılsa dahi ölümler olabiliyor. Ama elektro, eko, akciğer filmi gibi asgari tetkikler ve çok iyi bir fizik muayene ve aile öyküsünün alınması gerekiyor. Bir upucu çıkarsa efor testine yönlendirilmesi yönünde görüş verdik. Ancak federasyon bu projenin maliyetini çıkaracağını söyledi ve sanırım çok yüksek çıktı maliyeti ve vazgeçildi.”

Yazarlar