Yaşam Dostları camiye sığmadı

Dostları camiye sığmadı

08.07.2008 - 00:47 | Son Güncellenme:

Bodrum’da yaşamını yitiren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, dün devletin zirvesinin de katıldığı kalabalık bir törenle toprağa verildi. İstanbul’un en büyük avlularından birine sahip olan Fatih Camii’nde izdiham vardı

Dostları camiye sığmadı

Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan dün son yolculuğuna uğurlandı.
Doğan için Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreni, futbol dünyasından birçok isimle devletin zirvesini bir araya getirdi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda bakan, milletvekili ve siyasetçiyle spor, iş ve sanat çevresinden birçok kişi katıldı.
Yoğun katılımın olduğu cenaze töreninde caminin avlusu tamamen dolarken, Doğan’ın ailesi taziyeleri kabul etti. Cenaze namazı sonrası Doğan’ın naaşı, Gül ve Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin omuzlarında cenaze arabasına götürüldü. Doğan’ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Topkapı Mezarlığı’ndaki aile kabristanına götürülürken, kızı Zeynep tabutun başında ağladı. Doğan’ın cenazesi toprağa verilirken Fatih Terim’in gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.
Doğan’ın vefatı nedeniyle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eşi Aysel Doğan’a başsağlığı mesajı gönderdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, TFF’ye gönderdikleri mesajlarda, Doğan’ın vefatından duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

Cenazede çelenk krizi
Doğan’ın cenazesinde çelenk krizi yaşandı. Yaşanan olaydan büyük üzüntü duyduğunu anlatan CHP İstanbul İl Başkanı Gürel Tekin, olayı şöyle anlattı: “Cenezede protokol hizasındaydım. Sayın Baykal’ın çelengi protokolde yoktu.  Etrafa baktık ki, çelengi protokole değil de, herkesin gönderdiği yere koymuşlar. Yardımcım da doğal olarak protokol müdürüyle ‘Genelkurmay Başkanı ve CHP Genel Başkanı’nın çelengini neden buraya koydunuz?’ diye tartıştı. Protokolde İstanbul Emniyet Müdürü’nün, Büyükşehir Belediyesi’nin çelengi var, niye bizimki yok? Yardımcım çiçeği kaptığı gibi getirdi. Daha sonra Genelkurmay’ın çelengini de getirmek zorunda kaldılar. Böyle bir cenaze olayında çok hoş olmayan bir manzara.”
Doğan’ın memleketi Kastamonu’nun Abana ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı.
İlçedeki eğlence mekânlarının sahipleri de, hemşerilerinin ölümü üzerine yas ilan ederek, 3 gün süreyle işletmelerinde müzik yayını yapılmayacağını bildirdi.

NOTLAR:
Cenaze töreni için Fatih Camii çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Camiyi gören binaların tepesine keskin nişancılar yerleştirilirken, cami çevresinde de ambulanslar hazır bulunduruldu.
Cenaze törenini bir medya ordusu izlerken, birçok kanal canlı yayın yaptı, yüzlerce basın mensubu törende görev aldı. Cenaze törenine katılan birçok vatandaşın Milli Takım forması giymesi dikkati çekti.
Doğan’ın cenazesine FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini çelenk gönderdi. Bu arada, FIFA’nın Zürich’teki merkez binasında bayraklar yarıya indirildi.

‘Onun yüreği cesurdu’
Doğan için dün sabah, 143 gün başkanlığını yaptığı TFF’nin İstanbul 4. Levent’teki merkez binasında da bir tören düzenlendi.
Federasyon binasının bahçesindeki törene Doğan’ın ailesi, akrabaları ve yakınlarının yanı sıra Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, GSG Müdürü Mehmet Atalay, federasyon yöneticileri ve yetkilileri, Fatih Terim, Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Aziz Yıldırım katıldı.
Babasının Türk bayrağına sarılı naaşı önünde konuşan Selim Doğan, “Bu acıyı bizlerle paylaşan herkese teşekkür ederiz. O, hayatının her döneminde iyi örnek oldu. Ben onu örnek alarak, yolundan ilerlemeye çalışacağım” dedi. Başesgioğlu da, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye’ye futbolda önemli bir miras bırakan Doğan’a son görevlerini yaptıklarını aktardı.
Başesgioğlu, “İnsan, takdir edilen ömür çerçevesinde yaşar, buna inanıyoruz. Ama son dakika atılan gollerin heyecanına ve stresine dayanan yürek, bunu da aşamaz mıydı diye içimizden adeta haykırıyoruz. Futbolcularına ’Cesur Yürekler’ diyordu, onun da yüreği cesurdu. Tribünde eşiyle birlikte 90 dakikayı saniye saniye kendi yaşayan, terleyen bir cesur yürekti” diye konuştu.
Fenerbahçe Başkanı Yıldırım da, Doğan’ın geliştirdiği Türk futbol ailesi ve üyeleri arasındaki sevgi, dostluk ve uzlaşmacı tutumunu sürdüreceklerini, bu şekilde onun kulüplere sağladığı barış ve güven ortamını geliştireceklerini söyledi.


Cenazede 14 bakan
Cenaze törenine katılan bakanlar arasında Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafız Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Devlet bakanları Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek yer aldı.
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Yurt Parti Genel Başkanı Saadettin Tantan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar,  Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler, UEFA Asbaşkanı ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yunanistan Futbol Federasyonu’ndan bir temsilci, eski TFF başkanları Haluk Ulusoy, Levent Bıçakcı, kulüp başkanları, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ve teknik heyet, sporcular ve teknik direktörler de cenazede hazır bulundu. 

Platini’den çelenk
Çelenk gönderenler arasında ise M. Platini, J. Blatter, Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da vardı. 

Erdoğan, mezarlığa  cenaze aracıyla gitti

Dostları camiye sığmadı

Başbakan Erdoğan, törene eşi Emine Erdoğan’la birlikte katıldı. Emine Erdoğan, Doğan’ın eşi Aysel Doğan’ı teselli etmeye çalışırken, Erdoğan da Fatih Camii’nde öğle namazını kıldıktan sonra cenaze namazı için en önde saf tuttu. Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun kıldırdığı cenaze namazının ardından Doğan’ın tabutunu cenaze aracına kadar taşıdı. Mezarlığa da eşiyle birlikte cenaze aracında giden Erdoğan, Topkapı’daki aile mezarlığındaki defin işlemi sırasında mezara toprak attı. Erdoğan, Turgut Özal ile Adnan Menderes’in mezarlarını da ziyaret etti. TAHSİN AKSU İstanbul

Yazarlar