Çamaşır makinası pompasından kalp yapalı 10 yıl olmuş

-Çocuklar bildiri yarışmasına katılmanızı istiyorum. Dedi hocamız Doç. Dr. Tayfun Aköz. Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi, yıl 2004. Kartal Eğitim ve Araştırma hastanesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniği 1998 yılında eğitim vermeye başladı. Ben 1999 da ihtisasa başladım.

Asistan ve uzman bildiri yarışması yılda bir kere deneysel ve klinik dalda düzenleniyor. Çok önemli bir ritüel. Birinciye birçok ödül veriliyor. Bunun yanında herkes sizi tanımaya başlıyor. Klinikten 2 asistan, 1 uzman katıldık.

Haberin Devamı

Bu yarışmaya hazırlık sürecini hiç unutamıyorum. Puanlamada, bildirinin bilimsel değeri dışında süreyi doğru kullanma ve Türkçeyi doğru kullanma, sunu slaytlarının kalitesi de önemli.

Sunu videosu için 3dmax öğrendim ve 3 boyutlu animasyonlar hazırladım. 2004 yılından bahsediyorum. O zaman pentium3 yeni çıkmıştı. 100 frame film 3 saate bitiyordu. 200 frame film için bilgisayar sabaha kadar çalışıyordu. Bugün bile 3 boyutlu videolarla ameliyat tekniğini göstermek çok havalıyken, 10 yıl önce büyük devrimdi. video animasyonların kullanılması benim sunumla artışa geçti diyebilirim. 6 dakikalık 2 sunu için hazırlıklar 6 ay kadar sürdü.

Tiyatrocu bir arkadaşım, konuşma metnini düzenledi, ve hızlandırılmış bir diksiyon eğitimi verdi. Eşim beden dili ve sunum teknikleri çalıştırdı. Selamlama, jürisinin alnına bakma, vurgular vs.

Deneysel daldaki bildirimi biraz anlatayım da sizi biraz gülümseteyim :)). Gata her yıl birinci oluyor. Yüksek bütçeli deneyler yapıyorlar. "20 koyun kafatasında oluşturulan kemik defektinde, ... tekniğinin kullanılması" gibi deneyler. Benim bütçem 1 koyun bile alamazdı, belki bir tavuk alabilirdi. Çünkü bütçe diye bir şey yoktu :)

Damarları uç-uca ve uç-yan dikiyoruz. Ben büyük bir uç yan modeli yaratarak, damar açısı ile oluşan, akışkanlar dinamiğinindeki değişiklikleri inceledim. Pendik mezbahası’ na gittik. Sığır ve koyun damarları aldık. Dr. Mithat Akan abimle gitmiştik. Doktor olunca bir sürü kapı açılıyordu o zamanlar. 1-4 cm çapa ulaşan damarları anastomoz yaptık. Damarları eve götürdüm. Bizim sokakta bir tamirci var. Oradan çamaşır makinası boşaltma pompası aldım. Tabi ki çıkma :) Su hortumlarını kelepçeler ile damarlara bağladım. Bir de su kovası. Motor kalp oluyor burada. Suyu pompadan alıp damarlara veriyor, 3 damardan çıkan su hortumlarda kovaya geri dönüyor.

Haberin Devamı

-Arzu abla

-Ne haber Barış

-...

-...

-Arzu abla, bir deney var yardım lazım. Ama gülmek yok:)

-Tamam barış

-bir damar düzeneği kurdum, doppler ile anastomozların içindeki akışkanları inceleyeceğiz.

-:))))))), getir, tamam, :))))))))

Sistemi büyük bir çantaya koyup, otobüsle Kocaeli radyolojideki kuzenimin yanına gittim. Kuzenim arkadaşlarına şöyle tanıştıyordu beni;

- Barış plastik cerrahi asistanı, elektronik meslek lisesi mezunu, annem bozuk cihazları mı hep Barış’a tamir ettirirdi.

Bu tanıştırma, çantasından, 3 kilo damar, elektrikli su pompası, hortumlar ve kova ile çıkartan bir doktora oluşacak tepkiyi pekte değiştirmedi :)) bu yüzden kuzenimin yanına gelmiştim. Deneyi istanbulda yapamadım. Belkide haklıydılar. Deney bittiğinde, yerler tamamen ıslandı. Küçük damarları dikemememişiz. Barsakları besleyen küçük damarlardan akan su, deney bittiğinde büyük bir temizlik gerektirdi. Doppler sonuçlarımızı bildirinin bir parçasıydı ve önemli sonuçlar verdi.

Haberin Devamı

Yarışma en büyük salonda yüksek katılımla oluyor. Hissettiğiniz heyecan inanılmaz oluyor. Taşikardi meydana geliyor ve kalbinizin sesinden konuşmanızı duyamıyorsunuz. Yarışma Ankara'da yapılıyordu. Abimin evimde kalıyorduk. Babam da abimin yanına gelmişti. Heyecandan uyumak bile çok zor.

-Baba Beloc lazım

-Niye, tansiyon mu çıktı?

-Sunu için, taşikardiyi önlüyor.

-Yavrum tansiyonun düşer!

-Ya baba ver, bir şey olmaz

-Git, mutfaktaki ilaç torbasında :)

3 gün öncesinden yarım doz Beloc kullandım. Çok faydalı oldu. Çıkma teklifi öncesi kullanılabilirsiniz. Yarım doz alın tansiyon düşmesin :))

Kongre de bir çocuk geldi.

-Hocam adınız barış çakır mı

-Evet

-Bir plaketin üstünde adını gördüm. Bu çok gizli bilgiydi. Ödüller gala yemeğinde açıklanıyordu.

-Çocuk 5 dakika sonra bir daha geldi.

-Hocam ikisinde de sizin adınız yazıyor.

O gün hayatımın en mutlu günlerinden birisiydi. Mithat Akan da uzman birincisi oldu. 4 birinciliğin 3 ünü kartal eğitim araştırma hastanesi olarak biz aldık. İki dalda birden birinci olan daha önce olmamıştı. Kongrenin en önemli olayı değildi ama bize öyle geliyordu o zaman :)

Aradan tam 10 yıl geçti. Bu yıl ki ulusal kongremiz İstanbul’da yapıldı. Birinciler açıklandı.

Mikrofonla konuşmak için izin istedim.

-10 yıl önce kartal eğitim araştırma hastanesi 3 birincilik almıştı. Yarışma öncesi Taşikardi için babamın Beta bloker inden kullanmıştım. Bugün babamın anısına yazdığım burun estetiğ kitabını sizlere hediye etmek istiyorum. Bu larda da cakir 90 keskileri, burun estetikleriniz morarmasın diye :). Tebrik ederim.

www.bariscakir.com

twitter: cerrahisanatı

instagram: cerrahisanatı