Sekonder Rinoplasti-Revizyon Burun Ameliyatı,

Daha önce burun ameliyatı olmuş hastalara, yapılan ameliyatlardır. Çok farklı kavramlar değil belki ama, güzel olmuş ancak ufak ekler yapılacaksa, rötüş, daha kötü olmuş ve düzeltilecekse, sekonder rinoplasti, terimi daha çok kullanılır.

Başka doktoramı gitmeliyim?

İlk ameliyatınızla, burnunuz daha iyiye gitmişse, kendi doktorunuzla devam etmekte fayda vardır. Çünkü kendi doktorunuz size ne ameliyat yaptığını daha iyi bilir ve muhtemelen tekrar doktor ücreti almayacaktır. Güveninizi kaybettiyseniz, başka arayışlara girebilirsiniz.

Haberin Devamı

Revizyon burun estetiği için ne karar beklenmeli?

En az 1 yıl dolmalıdır. Erken ameliyat kararı, başarı oranını azaltacaktır.

Kalkık burun,

Tedavisi, düşük burundan daha zordur. Düşük burnu kaldırmak, kalkık burnu indirmekten her zaman daha kolaydır. Kıkırdak eklenerek burun indirilir.

Düşük burun,

Daha sık görülür. Planlanan burun için, gerekli miktarlarda doku çıkartılmayınca olur. Bu dokular çıkartılarak, tedavi edilir.

Az alınmış burun sırtı

Burun, hala kemerli gibi duruyorsa burun sırtı biraz daha indirilebilir

Fazla alınmış burun sırtı

Burun oyuk görünür. Bu bölgeye, kıkırdak ek yapılarak doldurulur. Bu örnekleri uzatırsam 3-4 sayfa yazarım, burada duralım :)

Burun estetiğinde revizyon ihtimali nedir?

Tüm hasta görüşmelerimde, bu konuyu anlatırım. Bu iş, estetikde olsa bir ameliyattır. Ciddiye alınması gerekir. Tıbbi hizmetlerde, insanlar, olası komplikasyonlardan haberdar olmalı ve bunları bilerek ameliyat olmalıdır. %5 revizyon ihtimalini bilerek ameliyat olmalısınız. “Revizyon olmayacak garantisini veremem, sadece çok özeneceğimi garanti edebilirim” diyorum.

Burun şekli nasıl olacak, kim karar verecek?

5 yıl öncesinde “Kemeri al, ucunu elleme, kemere dokunma, sadece ucunu ameliyat et.” gibi net isteklerle gelen hastalarım oldu ve dediklerini yaptım ve hem hastam hem de ben pişman olduk. Bu nedenler artık bildiğimi yapıyorum :) .Yanlış planlama nedeniyle, tekrar ameliyat can sıkıcı bir şey. Benim bir tarzım var, bu estetik konsepte göre size planlama ve ameliyat yapacağım diyorum. Hasta örneklerime bakın, benim estetik konseptim ile sizin estetik anlayışınız örtüşüyorsa bana ameliyat olun, diyorum. Doktorun yapacağını değiştirmek yerine kendi zevkine uygun işler yapan doktoru bulmak daha mantıklı.

Haberin Devamı

Revizyon burun estetiği nde, başka yerden kıkırdak mı almak gerekiyor?

Septum denilen bölgenizde, kıkırdak yoksa, kulak yada kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir. Dr. Dean Toriumi’ nin polülerize ettiği yapısal rinoplasti de, septum kıkırdağının çoğu ilk ameliyatta alınır ve kullanılır. Bu ameliyattan olduysanız ve revizyon olacaksanız kulak yada kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir. Şahsi fikrim, %5 revizyon ihtimali olan bu ameliyatta, septum kıkırdağı, olası revizyonlar için saklanmalıdır. Çok fazla kıkırdağa ihtiyaç varsa, septum kıkırdağının olması farketmez, yine de kıkırdak almak gerekir. Bu nedenle, iyi planlama ile doğru miktarlarda kıkırdak ve kemik çıkartmak gerekir.

Revizyon burun estetiğinde, hazır kıkırdak kullanıyormusunuz?

Haberin Devamı

Hayvan yada insan kıkırdakları bazı işlemlerden geçirilip, satılıyor. Kulak yada kaburga için kıkırdak alınması sizi korkutabilir ancak başka bir canlının kıkırdağını kullanmak beni daha çok tedirgin ediyor. En iyi doku uyumu, kendi dokunuzla olacaktır. Kendim ameliyat olsam, hazır kıkırdak asla istemem bu nedenle, hastalarım için de kullanmıyorum.

Sekonder rinoplasti de açık teknik mi kapalı teknik mi tercih edilir?

-Aşırı bir bozukluk varsa açık teknik tercih edilir.

-Burun sırtındaki düzensizlikler içinde burun ucunu açmaya gerek yoktur kapalı teknik tercih edilir.

Ben sekonder burun estetiğinde %50-60 varan sıklıkla kapalı teknik tercih ediyorum.

Güzel günler dilerim.

Dr. Barış Çakır

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.bariscakir.com

Güzellik önerileri için twitter:@cerrahisanati