Tepsilerde Kesik İnsan Kafaları mı?

-Baris, your polygon conscept is intereseting

-Thank you

-Do you have businies card

-Okey,

-May be ı can invite you to Bergamo

-Thank you. İt is glad to be there

-But, this course is open rhinoplasty course, your aproach is closed

-But my tecniques are open techniques.

Bu konuşmanın üzerinden 4 yıl geçti. Dr. Enrico Robotti, ünlü bir İtalyan Plastik cerrah. Bergamo'da rinoplasti kursları düzenliyor. Ameliyatımı ilginç bulmasına ragmen çağırması 4 yıl aldı. Ama açık rinoplasti videosu çekmen lazım dedi. Mustafayı aradım. Mustafa benim tekniklerimi açık teknikte uyguluyor. Birlikte bir video çektik.

Haberin Devamı

Bergamoya Pegasus ile direkt uçak var. 3 saatlik yolculuk ile Bergamo ya vadım. Harika bir italyan şehri. Yemekler harika. Şehrin ortasında, eski şehir var ve çok iyi korunmuş. Milan’a da gitmiştim ama Bergamo’ya bayıldım. Gittiğim gün Berkin ölmüştü.

İlk gün Avrupa Rinoplasty derneğinin toplantısı oldu. O toplantıda 3 konuşma yaptım. Polygon konsepti, içten bantlama ve kemik inceltme tekniklerini hakkında konuştum. Dr. Nuri Çelik, Dr. İsmail Kuran, Dr. Nazım Çerkeş’in de çok sayıda konuşmaları vardı. Türkiye’nnin burun estetiği nde büyük bir ağırlığı olduğunu tekrar öğrenmiş olduk. Toplantı gece 11 e kadar sürdü. Açık rinoplasti kursunda ise açık burun ucu cerrahisinin videosunu gösterdim. Konuşmam Sabah 6 45ydi. Benden sonra Dr. Gruber’in konuşması vardı.

-Bu kadar kansız ameliyat yapmanın sırrı nedir diye sordu.

-Kıkırdak zarının altından gidince pek kanamıyor dedim.

Bu ameliyat tekniği için Dr. Daniel ile geliştirdiğimiz elevatörler de çok ilgi gördü.

İtalya' daki konuşmacılardan 7 kişi Fransa'nın Nice şehrine geçtik. Ben araba kiraladım. 4 saat araba sürdükten sonra Nice' e ulaştım. Hızlı bir yemek yedik ve bu küçük ekibe, burun desen ve modelleme kursu verdim. Burun üzerinde ameliyatta çok dikkat etmediğimiz ve yüksek flashların sildiği detaylar üzerinde çalışık. En çok, burun tabanından başlayıp burun kanadının serbest kenarında biten nostril kriz üzerinde durduk. Ekibe burnu olmayan maskeler dağıttım ve model macunu ile burun heykeli yaptılar. En çok modelleme bölümü plastik cerrahların hoşuna gitti. Burunları ellerinden bırakmak istemediler.

Haberin Devamı

Ertesi gün aynı salonda spesifik konular üzerinde tartışmalar yaptık. Bu bölüm burun kongrelerinde konuşma yapan cerrahların, tam olarak çözüm bulamadığı konular üzerineydi. İnanılmaz faydalandım.

Ve Nice' deki son günümüzde kadavra çalışması için Tıp Fakültesi Anatomi laboraturavrına gittik. Bu bölüm benim için şimdiye kadar katıldıklarım arasında en ilginciydi.

Kafamdaki Paradaoks: Kadavra odasına girdiğimde 1 tane 2 gün önce ölmüş bir erkek insan vücudu ve 4 tane 3 gün önce ölmüş, boynundan kesilmiş kadın kafası vardı. Bu cümleyi okuyan bazılarınızın hiç ölüye saygınız yokmu diyebilieceğini düşünüyorum. İçim o kadar ürperdiki anlatamam. Ülkemizde ölü bile canlı kadar kıymetlidir. Organ bağışı bile çok zor yapılır. Öldükten sonra karaciğerini yada böbreğini bağışlamak “çok acır be” dedirtebilir. Ne yazıkki anatomi bilmeden ameliyat olmaz. Tıp fakültesindeyken anatomi çalışmak için insan kafatasım vardı. Bir tıp fakültesi öğrencisinden almıştım. Benden sonraki bir öğrenciye devrettim. Bu kafatasının vaktiyle terkedilmiş bir mezarlıktan çıkartıldığı efsanesi anlatmışlardı. Vücuttaki her minik girinti ve çıkıntının dahi anatomik adı vardı ve hepsini bilmek zorundayız ancak ülkemizde anatomi çalışmaları için kimse bağışta bulunmaz. Bir kimsesiz bile ölse sahibi çıkar ve soğumadan toprağa verilir. Kimse almazsa anatomi laboratuarına gider. İnsanlık için ölüleri incelemek fikrinin, çok büyük paradoks olduğunu kabul ediyorum. Geçen yıl bir haber çıktı. Bir tıp fakültesi öğrencisi, anatomi çalışmak için bir mezarlıktan kemik çıkarmaya gidiyor ve yakalanıyor. Cenazenin sahibinin ölümün acısını tekrar yaşamış kadar üzgündü. Ayrıca inanılmaz şekilde tıp öğrencisine nefret duyuyorlardı. Öğrenciye 1 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. İşte Paadoks burada: ölülerden elde ettiği bilgileri canlılar için kullanan Tıp biliminin öğrencisi, ölüye saygısızlık nedeniyle yargılanıyor. Çoğunuz, cenaze sahibi haklı diyorsunuz. Kültürel gerçeklerimize göre bence de öyle. Babamın mezarını tıp öğrencileri açsa ben de çok kızarım. Ama ben de gerçek bir insan kafatası üzerinde anatomi öğrendim. Tıp öğrencisinin yaptığı kültürümüze göre kötü birşey ama kötü niyetle değil eğitimi için yaptı. İşte paradoks.

Haberin Devamı

Hep bilgisayar üzerinden konuşmalar dinlemişken, ilk defa gerçek burun anatomisi üzerinde bazı konular tartıştık. Burun kaslarını bize anlattılar. Ve anatomi çalışmasının ana direği bir tıp fakültesi öğrenicisi Peter Palhazi’ydi. Bu genç, kendini burun anatomisine adamıştı. Burun ucu dikişleri çalıştık. Teknikleri karşılaştırdık. Kemik ameliyatı ise en heyecanlı bölümdü. Bazı cerrahlar kemik ameliyatında yarıştırmak için kendi ameliyat aletlerini getirmişti. Piezo elektirik, mikromotor, benim ostektomi keskim ve standart keski. Piezo bence kaybetti. Mikromotor ve ostektomi keskisi başa baş gitti.

Sabah 4 de kalktım. 4 saat araba kullandım. Bergamodan Sabiha Gökçen'e uçarak İstanbul'a döndüm. Döndüğüm gün Twitter kapatılmıştı. Bu ay İstanbul' da olacağım.

Sevgiler

Dr. Barış Çakır

www.bariscakir.com