Milattan önce yaşayan yedi büyük bilginden en eskisi ve ünlülerinden biri olan filozof Thales’in de söylediği gibi her şeyin kaynağı sudur. Vücudumuzun büyük bir bölümü olan su, hücrelerin sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için de olmazsa olmazdır. Ayrıca bilinen ilk ve evrensel ilaç sudur. Yine, Thales’in felsefesine göre her şey sudan doğar ve yine suya döner. İşte biz de bugün evrenin özü suya ve cilde sağladığı katkılarla, kozmetikteki kullanım alanına dönüş yapacağız. Ancak normal sulardan ziyade mineral tuzlar ve elementler tarafından oldukça zengin olan doğal termal sulara odaklanacağız.

Haberin Devamı

Termal su nedir?

Termal su, yeraltında korunmuş bir su kaynağından yeryüzüne doğal olarak kendiliğinden çıkan veya günümüzde yapay olarak sondajla çıkarılan, içeriğinde mineraller, tuzlar ve radyoaktif maddeler barındıran yeraltı kaynak sularıdır. Termal sularında insan vücudunda bulunan minerallerin birçoğu bulunur. İnsanoğlunun termal sularla ilişkisi, M. Ö. 2000’li yıllara dayanır ve bu şifalı sular sadece hastalıkların iyileşmesinde değil, aynı zamanda güzellik iksiri olarak da önem kazanmıştır.

Özellikleri neler?

Termal sularının en temel özellikleri, yeryüzünün derinlerinden gelmesi, değişim göstermeyen fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olması, bakteriyolojik açıdan saf olmaları ve farmakolojik etkilere sahip olmalarıdır.

Termal sularının geniş kullanım alanlarının başında; cilt bakımı, akne tahriş, kızarıklık, rosacea tedavisi, güneş yanıkları ve makyaj sabitleme yer alıyor.

Ciltteki etkileri neler?

Karakteristik özelliği sayesinde sağlık alanında sıkça başvurulan termal sular, içerdikleri doğal mineraller ve tuzlar sayesinde cildin yapısına kolayca nüfuz ederek, yatıştırıcı ve onarıcı etki sağlar. Bu nedenle hassas, tahriş olmuş ve alerjik ciltlerin bakımı için oldukça faydalıdır. Ayrıca gösterdiği nemlendirici etkiyle, soğuk havalarda kızaran ve kuruyan cilde uygulanacak termal sular, cildinizi dinlendirici, canlandırıcı, besleyici ve dengeleyici etki gösterirler.

Haberin Devamı

Kullanım alanı nereler?

Termal suyun cilde katkılarından ötürü, cilt bakımının yeni ve vazgeçilmez üyesi olarak yerini alan, ‘termal su spreyleri’ olarak adlandırılan ürünler geliştirilmiştir. Dermokozmetiğe kazandırılan mineralce zengin termal su spreyleri, son yılların en çok beğenilen cilt bakım rutininin temel taşlarından biri haline gelmiştir.

Nasıl faydalanılır?

Termal su spreylerinden birçok farklı yöntemle fayda sağlayabilirsiniz. Örneğin makyaj öncesi cilde uygulayacağınız termal su spreyiyle, cildi besleyebilir ve nemlendirebilirsiniz. Aynı zamanda makyajı uygulayacağınız süngeri yine termal spreyinizle ıslatabilir, makyajınızın daha ıslak ve canlı bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu uygulamanın bir diğer yararı, makyajın cilt üzerinde daha uzun süreli ve stabil kalabilmesini sağlamasıdır.

Ayrıca spor sonrasında terleyen ve kızaran cilt için yatıştırıcı ve kızarıklık giderici özelliklerinden de faydalanabilirsiniz. Özellikle uçak seyahatlerinde kuruyan cildi, termal su spreyi uygulayarak ferahlatabilir ve yine nemlendirici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Gün içerisinde cildinize ışıltı katan bir tonik gibi kullanabilir, yorulan cilde destek çıkabilirsiniz. Bir diğer önemli kullanımı ise gece yatmadan önce yapılan uygulamadır. Hücre yenilenmesinin en çok görüldüğü gece saatlerinde, temiz cildinize uygulayacağınız termal suyla, onu bakım altına alabilirsiniz.

Haberin Devamı