Aşk Dünyada kadın gazetecilerin üçte ikisi istismar ve tacize uğruyor

Dünyada kadın gazetecilerin üçte ikisi istismar ve tacize uğruyor

05.12.2013 - 11:07 | Son Güncellenme:

Kadın gazetecilerin üçte ikisinin, çalıştıkları işyerinde istismar ve tacize uğradığı belirtildi.

Dünyada kadın gazetecilerin üçte ikisi istismar ve tacize uğruyor

Dünyada kadın gazetecilerin üçte ikisinin görevleri başındayken veya sokakta istismar, taciz ve şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler'in (BM) Medya ve Cinsiyet Küresel Forumu'nda yayımlanan ve Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü (INSI) ile Uluslararası Kadın Medya Vakfı (IWMF) tarafından yapılan araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetten nasibini kadın gazeteciler de alıyor.

Dünyada kadın medya çalışanlarına yönelik taciz ve şiddeti ortaya çıkarmayı amaçlayan ve alanında ilk kez gerçekleştirilen araştırmaya 875'i kadın olmak üzere toplam 958 kişi katıldı.

BM Medya ve Cinsiyet Küresel Forumu'nda kamuoyuna duyurulan araştırmaya göre, kadın gazetecilere dönük tacizlerin erkek patron ve amirlerin bulunduğu işyerlerinde gerçekleştiği ifade edilirken, işyerinde tacizle ilgili soruya yanıt veren 822 kadının yüzde 48'i işyerinde ''korkutma, tehdit ve taciz''e uğradığını söyledi. Katılımcıların yüzde 60'ı işyeri bağlantılı fiziksel şiddete maruz kaldığını açıklarken, yüzde 40 oranındaki kadın gazeteci ise sokakta şiddetin hedefi haline geldiğini aktardı.

Haberin Devamı

Ankete katılan kadın medya mensuplarının 251'i Asya ve Pasifik, 189'u Kuzey Amerika, 172'si Avrupa, 111'i Afrika, 98'i Latin Amerika ve 47'sinin Arap ülkelerinden olduğu bildirildi.

"Korkutma, tehdit veya taciz"

Araştırmada 185 kadın gazetecinin işyerinde ''güç veya otorite''ye bağlı istismara maruz kaldığı ortaya çıkarken, 173 kişi sözlü, yazılı veya fiziki yöntemlerle tehdit edildiği, 154 gazetecinin ise kişilik haklarına zarar verecek şekilde ve onur kırıcı girişimlere muhatap bırakıldığı belirtildi. Araştırmada ayrıca, tacizlerin yüzde 28'inin patronlar, yüzde 13'ünün müdürler, yüzde 12'sinin çalışma arkadaşları, yüzde 7.23'ünün işe alım sürecinde mülakatlar esnasında, yüzde 27'sinin ise ''diğer'' faktörlerce yapıldığının tesbit edildiği belirtildi.

INSI Direktörü Hannah Storm, ''gazetecilerin güvenliğiyle ilgili olarak, çoğunlukla savaş bölgelerinde, çevresel felaketlerdeki güvenliği güşünüyoruz ama ofisi düşmanca bir çevre olarak ne sıklıkla görüyoruz'' ifadesini kullandı. IWMF İcraa Direktörü Elisa Lees Munoz ise ankete katılan 822 kadın gazetecinin yüzde 64.48'inin ''korkutma, tehdit ya da taciz'' deneyimi olmasını ''şok edici'' olarak yorumladı. Munoz ayrıca kadın gazetecilerin yüzde 20'sinin de, dijital gözetim ve saldırı gibi fiziksel tacize uğradıklarını ifade etti.

Yazarlar