Yaşam DÜNYADA SALGIN

DÜNYADA SALGIN

30.10.2009 - 02:19 | Son Güncellenme:

İran’da 22 kişiyi öldürdü... Ekonomide korku dalgası... WHO’dan fakir ülkelere aşı... Fransa’da aşı polemiği...

DÜNYADA SALGIN

İran’da 22 kişiyi öldürdü
İran Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede 22 kişi hayatını kaybetti. Bakanlığın hastalık merkezi yöneticisi Muhammed Mehdi Gooya, bin 638 kişiye domuz gribi teşhisi konduğunu kaydetti. Ölümlerin yaş aralığının 7 ila 24 olduğu belirtildi. Öte yandan İran’ın başkenti Tahran’da 3 okulun salgın nedeniyle kapatıldığı öğrenildi. İran’da domuz gribinden ilk ölüm 26 Ağustos’ta yaşanmıştı.

Ekonomide korku dalgası
Reuters’ın 2008’de geçtiği bir habere göre IMF, olası bir grip salgınının dünyaya 3 trilyon dolara mal olabileceğini, gayri safi milli hasılada yüzde 5’lik bir düşüş yaratabileceğini hesaplamıştı. Bu öngörüsünün doğru çıkması, domuz gribi salgınının işletmeleri işleyemez hale getirmesi durumunda, ekonomideki durgunluğun dünya çapında bir depresyona dönüşmesi kaçınılmaz olacak. ABD’de yapılan bir anket ise şirketlerin, çalışanlarının domuz gribine yakalanma korkusu yaşadığını ortaya koydu. Harvard Üniversitesi’nce yapılan ankete göre, şirketlerin yüzde 84’ü çok sayıda çalışanının hastalanıp işe gelememesinin iş üzerinde çok olumsuz etkisi olacağını düşünüyor. Buna rağmen işverenlerin yüzde 96’sı hasta çalışanının işe gelmesini istemiyor.

WHO’dan fakir ülkelere aşı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yaklaşık 100 fakir ülkeye 200 milyon doz domuz gribi aşısı gönderileceğini açıkladı. WHO Genel Direktörü Margaret Chan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la birlikte, aşı üreticilerinin fakir ülkeler için aşı üretmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Chan, bugüne kadar 200 milyon doz aşı için söz aldıklarını söyledi.

Fransa’da aşı polemiği
871 milyon euro ödenerek devlet tarafından satın alınan 94 milyon doz domuz gribi aşısı Fransa’da, bu aşıya harcanan paralarla ilgili polemiğe neden oldu. Le Parisien gazetesi dünkü sayısında aşı imal eden ilaç fabrikalarının, resmi sağlık kurumlarının kararlarını hangi yollarla etkilediğini irdeleyen bir yazı yayımladı.

Yazarlar