Yaşam ‘Dünyanın barışı’ BM’de

‘Dünyanın barışı’ BM’de

15.03.2008 - 00:21 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen “Dünya Barışı İçin Karikatür Sanatı” isimli sergi önceki gece New York’ta açıldı. Sergiye 100 bin ziyaretçi bekleniyor

‘Dünyanın barışı’ BM’de

Aydın Doğan Vakfı’nın geleneksel uluslararası yarışmalarında ödül kazanan karikatürler Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki merkez binasının ana giriş salonlarında sergilenmeye başladı. Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen “Dünya Barışı İçin Karikatür Sanatı” isimli serginin açılışı önceki gece BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un enformasyon ve iletişim işlerinden sorumlu yardımcısı Kiyotaka Akasaka tarafından yapıldı. 
Açılış törenine Aydın Doğan Vakfı adına Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ile Doğan Grubu adına Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Volkan Vural ev sahipliği yaptı. Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Milliyet yazarı Can Dündar ile Doğan Burda CEO’su ve Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz’ın yanı sıra tanınmış Fransız karikatür sanatçısı Guy Billout da açılışta hazır bulundu. Törene 40 ülkenin BM nedzindeki daimi delegesi de katıldı.

Haberin Devamı

Barış mesajı algılandı
Akasaka açılışta, barışı konu alan ve barış mesajını herkese güçlü bir şekilde ileten sergiye BM’nin ev sahipliği yapmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Serginin, kültürel çeşitliliğin bir zenginlik olduğunu gösterme amacını taşıdığını vurgulayan Akasaka, karikatürlerin kamuoyunu etkilemede büyük güce sahip olduğunu ve konusu barış olan bu serginin barış mesajının herkes tarafından güçlü bir şekilde algılandığını söyledi. Akasaka çok beğendiği ve “harika” olarak tanımladığı sergiyi düzenlediği için Aydın Doğan Vakfı’na müteşekkir olduklarını belirtti.

‘Türkiye hoşgörü şampiyonu’
BM Genel Kurul Başkanı Srgjan Kerim de gazetecilere BM’de barış karikatürleri sergisi açılmasının “Son derece yapıcı ve benzersiz” olduğunu söyledi. Serginin, Türkiye’nin dünyada “dayanışma, anlayış ve hoşgörü şampiyonu” olduğunu gösterdiğini vurgulayan Kerim, sanatın değişik kültürler ve dinler arasında bir “köprü” oluşturması gerektiğini, “halihazırdaki köprüleri ise atmaması” gerektiğini anlattı.
Kerim, Türkiye ve İspanya’nın BM önderliğinde yürüttüğü Medeniyetler İttifakı Girişimi’nin farklı kültürler ve milletler arasında köprü kurma konusunda önemli bir işlev gördüğüne de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Toplantılara esin verecek
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de karikatürlerin insanları sadece güldürmekle kalmadığını, aynı zamanda insanların yaşamını etkileyen siyasi, ekonomik ve sosyal gerçeklerin eleştirel yansımaları olduğunu anımsattı.
Serginin, küresel barışın, istikrarın ve refahın sağlanması için çaba harcayan BM’de açılmasının özel önemi olduğunu vurgulayan İlkin, sergideki karikatürlerin, savaşın anlamsızlığını ve saçmalığını ortaya koyduğunu ve BM’de düzenlenen toplantılara esin vermesini umduğunu, buna inandığını söyledi.
“Barış konusu BM’den daha güzel bir yerde işlenebilir mi?” diye soran İlkin, serginin BM ziyaretçi lobisinde sergilenmesinin karikatürlerin günde binlerce kişi tarafından incelenmesi anlamına geldiğini vurguladı.
Eski büyükelçi Volkan Vural da gazetecilere yaptığı açıklamada sergideki karikatüristlerin farklı dinlerden, farklı kültürlerden, farklı aile yapılarından gelen insanlar olduğuna dikkat çekerek, serginin tüm bu çeşitliliği kaynaştırdığını, ortak barış mesajı etrafında topladığını söyledi. Vural, “Burada güçlü bir mesaj veriyoruz: Barış için birleşmemiz lazım, farklı olanı tolere etmek lazım. Kültürler arası diyaloğun güçlendirilmesine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fetvacı: Gururluyuz
Fetvacı da BM’de böyle bir sergi düzenlemekten büyük onur duyduklarını, serginin amacının dünyada barış, hoşgörü, anlayış, karşılıklı saygıya verilen önemi vurgulamak olduğunu anlattı.  Aydın Doğan Vakfı’nın 25 yıldır karikatür yarışması düzenlediğini anımsatan Fetvacı, dünyanın her bölgesinden karikatüristlerin yarışmaya katıldığını söyledi.

Davetliler sergiye övgü yağdırdı

NAFİZ ALBAYRAK New York DHA

Açılışa gelen diplomatlar ve diğer davetliler sergiye övgüler yağdırdı. Sergiyle ilgili olarak “BBC America” da televizyonlarda yayımlanacak bir program için BM Temsilciliği Müsteşarı Gülin Dinç ile röportaj yaptı.
Yunanistan, Arjantin, Japonya ve Küba’nın da aralarında olduğu 20’den fazla ülkeden karikatüristin 51 eserinin yer aldığı sergi 11 Nisan 2008’e kadar ziyaretçi kabul edecek. Sergiyi bir ayda 100 binden fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Dünyanın barışı’ BM’de

‘Dünyanın barışı’ BM’de

Yazarlar