Kültür Sanat Dünya'nın en hızlı okuyan insanları ve hikayeleri

Dünya'nın en hızlı okuyan insanları ve hikayeleri

25.08.2015 - 13:39 | Son Güncellenme:

Günümüzde bir çok insan okumak için neredeyse zaman bulamıyorlar ve zamanları çok kısıtlı… Özellikle iş dünyasında çok sayıda Yöneticinin en büyük sorunu çok okumaları gerekirken bunun için gerekli vakit bulamıyorlar. Fakat okuma hızını geliştirerek daha hızlı okuyarak ve daha iyi anlayarak bu farkı kapatmaya çalışabilir.

Dünyanın en hızlı okuyan insanları ve hikayeleri

İngilizler'in pilotlarının Alman uçaklarını daha çabuk fak etmesi için geliştirdiği algılama sistemi günün 24 saatinin kendilerine yetmediğinden yakınan patronların ve yöneticilerin kurtarıcısı oldu. Bol doküman okumak zorunda kalan avukatlar, doktorlar, akademisyenler ya da anlaşma metinlerine bol bol imza atmak zorunda kalan üst düzey yöneticiler ilgi gösteriyor. Şirketlerin üst düzey yöneticileri günlük ortalama 3 saatlerini günlük gazeteleri ve raporları okumaya harcayıp diğer işlerine yeterince vakit ayıramayınca hızlı okuma arayışının içine girdiler. Herkese açık olan merkezlerde toplam 20 - 30 saatlik seminerleri tamamlayan herkes dakikada 150 ila 250 arasında değişen kelime okuma hızını 800, hatta bine kadar çıkartabiliyor. Hem de her okuduğunu anlayarak, özümseyerek.

Haberin Devamı

İş dünyasında çok fazla kurum ve şirket sürekli çalışanların daha verimli okumaları geliştirerek daha kısa zamanda çok iş yapmaları hedefiyle birleşmişler.

Şimdiye kadar Yapı Kredi Bankası, Turkcell, Toyota ve Garanti Bankası vb. kurumlar hızlı okuma konusunda eğitim aldılar. İş hayatında zamanın son derece önemli. Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar'ın da "Okumakla çok zaman kaybediyorum" şikayetiyle kendilerine geldiğini ifade etti. Türkkan, "Muzaffer Bey aldığı eğitim sonucu okuma hızını yaklaşık % 85 artırdı bilinmektedir.Dakikada bin kelime okuyabilirsiniz

Örneğin; Turkcell'in Genel Müdürü Muzaffer Akpınar'ın günü sabah 7'de başlıyor. Uyanıyor, dört gazeteyi işe gelmeden okuyor. Nasıl okuyor? Çok hızlı. Hızlı okuma kursu almış. Bir başka örnek de 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’dir. Süleyman Demirel de çocukluğunu İslam Köy köyünde çobanlık yaparak geçirmiştir. DSİ’ de görevliyken ABD’de anlayarak hızlı okuma eğitimi aldığı bilinmektedir. Bir gazetede Cumhurbaşkanı olduğu zamanlardaki bir gününü söyle anlatıyor : “Cumhurbaşkanı her sabah saat 6.30’da kalkıyor. Kahvaltı ile birlikte bütün gazeteleri ve dergileri en ince ayrıntısına kadar okuyarak buna yaklaşık iki saatini ayırıyor.” İnsanları şaşırtacak kadar hızlı okuyan birisi… Birçok çok lider gibi… Mesela Başkan John F. Kennedy, yirmi dakikada dört gazete okuyabilirdi.

Haberin Devamı

ANTHONY ROBBINS, Lise mezunu, 26 yaşında 14 kilo fazlası ve 2m. boyunda. Çevresiyle olan ilişkileri zayıf, gelecekten beklentisi çok azdı. 37 metre karelik bekar dairesinde yaşıyordu ve bulaşıklarını küvette yıkamak zorundaydı. Bunlara rağmen bütün sorunları fırsata dönüştürerek mükemmellik için stratejiler geliştirerek birden mükemmel başarılara ulaştı.

Anthony Robbins yazdığı “ Sınırsız Güç ” kitabıyla tüm dünyada büyük yankılar yarattı ve diğer kitaplarıyla ABD’nin en ünlü kişisel gelişim uzmanı oldu. Kendi çabalarıyla zengin olan Robbins ailesiyle birlikte deniz kenarında şatoda yaşamakta, kişisel başarı seminerlerine her yıl binlerce kişi katılmaktadır uluslar arası nitelik kazanan seminerlerine profesyonel atletler, en büyük 500 şirketin yöneticileri ev hanımları çocuk vb..

Haberin Devamı

Başarısının gizemi ne? Kendisi bir kitabında başarısını sırrını şöyle anlatıyor “ Önce bir hızlı okuma eğitimi alıp hemen ardından birkaç yıl içinde kişisel gelişimle ilgili 700 kitap okudum. Birçok seminere katıldım.

Sonuçta bilgi güçtür ilginç bir kanıtı. Bilgiye kısa yoldan ulaştı ve hayatını şekillendirdi.

Ve de dahası;

John Stuart Mili

Gelmiş geçmiş Tüm zamanların en büyük 90. dahisi olarak gösterilen pragmatist ingiliz filozof John Stuart Mill’in kitap okurken tüm sayfayı 'bir bakışta okuduğu' söylenir.

Özellikle, gençlik yıllarında kolej profesörü olan babası küçük Mill’e bir kitap verir ve ondan kısa bir süre için diğer odaya gitmesini, kitabı okumasını ve ne öğrendiğini gelip kendisiyle tartışmasını ister.

Küçük Mill, dikkat ve konsantre olması ve verilen kitabın hızla okuması için üzerinde kurulan bu olumlu ve yüksek baskı çok hızlı bir okuyucu olmasını etki etmiştir.

Haberin Devamı

John Stuart Mill’in babasının oğlunun hızlı okumasının daha verimli olması için bu konuyu araştırmış ve gerekli alıştırmaları oğlunu yaptırmış ve o yönde motive etmiş.

Başkan Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosevelt en hızlı ve etkili bir okuyucu liderdir. Bir paragrafı bir bakışta, bir kitabı bir oturuşta bitirdiği söylenir.

Başkan Franklin D. Roosevelt, okuma hızını geliştirmek için çok çalışmıştır geliştirmiştir. Kelime grupları halinde okuyabiliyordu. Bir satırı bir bakışta okuyabiliyordu. Roosevelt daha sonra, daha fazla geliştirmiş ve küçük paragrafları bir bakışta okumayı başarmıştır.

Profesör C. Lowell Lees

Profesör C. Lowell Lees, 1950'lerde Utah Üniversitesinde Konuşma Bölümü Başkanıydı.

Profesör C. Lowell Lees, kendisi farkında olmasa bile onun hızlı okuma becerisi bu alanda önemli ilerlemelere neden olmuştur. Genç bir öğrencisi profesöre 80 sayfalık bir tez getirmiş. Profesörün boş zamanlarında okuyup değerlendireceğini düşünen öğrenci profesörün 10 dakika içinde ödevi değerlendirip iade edeceğini tahmin etmemiş.

Haberin Devamı

Her sayfada 200-250 kelimenin olduğu varsayılırsa. Profesör Lees'in dakikada 2500 kelime okuyabildiği bilinmektedir.

Başkan J.F. Kennedy

Başkan J. F. Kennedy belki de hızlı okuyucuların en ünlüsüdür, çünkü, kendisi kampanyalarında zekasını ve zihinsel kapasitesini sürekli vurgulamıştır.

Dakikada 1000 kelime okuyabiline kadar çok sıkı çalıştığı yapmıştır. Başkan her gün okumak zorunda kaldığı çok çeşitli belgelerden dolayı değişik okuma hızı rakamları geliştirmiştir.

Sean Adam

Şu anda dünya hızlı okuma rekorunu elinde bulunduran Sean Adam, diğer birçok kişi gibi, ortalama bir okuyucu olarak başlamıştır. Sean, 1982'de okuma hızını artırmak için çalışmaya başlamıştır. Şu anda dakikada 3850 kelimeyle dünya rekorunu elinde tutmaktadır. Kurucusu olduğu Avrupa Aipha Learning Enstitüsü'nden gelen son haberlere göre, tüm rakiplerine meydan okumakta ve dakikada 4550 kelime okuyabilecek kadar kendisini geliştirmiştir.

Yanda North

Yanda çalışırken Hızlı Okuma Kitaplarında anlatılan tüm teknikleri uyguladı. Çok kısa bir süre içerisinde dakikada 3000 kelimeyi rahatlıkla okumaya başlamıştı. Yanda, yıllarca 'normal', doğal ve değiştirilemez sandığı bir hızda okumuştu. Hızını artırabileceğini öğrendiği zaman aşırı heyecanlanmıştı. Tekrar okuma ve gerilemeyi azaltarak, göz hareketlerini hızlandırarak ve her bir duraklamada algılanan kelime sayısını artırarak işe başlamıştır.

Yedi dakika sonra okuma hızını dakikada 200'den 400'e çıkarmıştır. Performansına şaşıran Yanda mutlulukla karışık derin bir öfke duymuştur. Çünkü, 21 yıl boyunca şu ana kadar okuduğu kitap sayısının iki katını okuyabilir ya da yine aynı miktarda kitap okuyup artan bir yılını arkadaşlarıyla geçirebilir, seyahat edebilir ve daha çok eğlenebilirdi.

Beklenenin aksine Yanda, bir materyali kontrol etmek için okuduğunda ortalama bir okuyucunun beş on katı daha hızlı ve iyi kontrol edebiliyordu. Yüksek hızla okuma tekniklerim uygulayın ve Yanda'yı yakalayabiliyorsanız yakalayın...

Dünyada mümkün olan her şey benim için de mümkündür; diye düşünmek istiyorsanız hızlı okuma becerisini siz de kazanabilirsiniz…