Hamilelik Düşük hapı tartışması

Düşük hapı tartışması

08.04.2010 - 10:21 | Son Güncellenme:

İtalya’da, doktor gözetiminde kullanılan ilaçlardan Ru 486 hapı konusundaki tartışmalar, kürtaj konusundaki kavgayı yeniden alevlendirdi.

Düşük hapı tartışması

İtalya’da, gebeliğin ilk haftalarında düşük yapma amacıyla doktor gözetiminde kullanılan ilaçlardan Ru 486 hapı konusundaki tartışmalar, kürtaj konusundaki kavgayı yeniden alevlendirdi. Kavga, Kuzey Birliği Partisi’ne (KBP) mensup bölge yönetimlerinin, İtalya’da dün dağıtımına başlanan Ru 486 hapını kendi bölgelerinde yasaklayacaklarını açıklamalarıyla tetiklendi. KBP’nin ilacı yasaklama girişimine, Vatikan’dan da destek geldi.

Haberin Devamı

Ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti’nin genel başkanı Pier Luigi Bersani, Piemonte ve Veneto’nun KBP’li bölge başkanları Roberto Cota ve Luca Zaia’nın yasal olan ilacı yasaklama düşüncelerine tepki göstererek, "Kendilerini imparator zannedenler var. Cota ve Zaia’ya, yerel seçimi kazanmanın başa geçilmesi anlamına gelmediğini hatırlatmak lazım. İmparator değil, sadece bölge başkanıdırlar. Piemonte ve Veneto’nun, İtalya ve Avrupa’da olduğunu da unutmasınlar" diye konuştu.

Komünistlerin yayın organlarından Liberazione ise bugünkü başyazısında, İtalya’nın kuzeyini Po ırmağına atfen Poistan (Padania) diye adlandıran ve ayrılıkçı söylemleriyle dikkati çeken KBP’yi ülke yönetiminde Vatikan talimatlarıyla hareket etmekle suçlayarak, "Poistan dedikleri yeri adeta papalık devleti haline getirmek istiyorlar. Niyetleri buysa tüm iktidarı Joseph Ratzinger’e (Papa 16. Benediktus) devretsinler. İtalya’da kadınların haklarına sahip çıkan yasalara, Piemonte ve Veneto’yu yönetenler de uymak zorundadır. Onlar rönesanstan hoşlanmayabilir, ama orta çağa özenecek halimiz yok" ifadesini kullanıldı.

Haberin Devamı

Papa 16. Benediktus, dün yaptığı bir konuşmada, düşük ilacının da kürtajla eş anlamlı olduğunu ima ederek, Hristiyan siyasetçileri, kendi inançları doğrultusunda somut adımlar atmaya çağırmıştı.

Alman Papa, "Hristiyanlar hukuka saygılıdırlar. Henüz doğmamış çocukları öldürmek, hukuk değil, tam bir adaletsizliktir. Hristiyanların, adaletle bağdaşmayan düzenlemelere karşı çıkmaları gerekir" diye konuşmuştu.

İstenmeyen gebelik durumlarında cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın düşük yapmayı sağlayan Ru 486 hapı, İtalya’da 194 sayılı yasa çerçevesinde, ancak hastanelerde doktor denetiminde kullanılabiliyor.

Yazarlar