Kültür Sanat Düzenin Doğası Daire Galeri'de!

Düzenin Doğası Daire Galeri'de!

04.12.2013 - 13:59 | Son Güncellenme:

Daire Galeri, 18 Aralık- 8 Şubat tarihleri arasında Elçin Ekinci’nin Düzenin Doğası//The Nature of Order başlıklı İstanbul'daki ilk kapsamlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Düzenin Doğası Daire Galeride

Sergi; doğa ile kültür –varolan ile tasarlanmış– arasında gidip gelen, dengelenmeye çabalayan bir ruh hali üzerine kurulu.

Haberin Devamı

Ekinci, düzenin; hesaplanabilir, bölünebilir, rasyonelize edilebilir, denetlenebilir bir anlayışla örgütleme meselesinden yola çıkarak kendine -doğal olana- dair bilgisini yeniden inşa etmeye çabalıyor. Bireyin doğa ve kendi ile kurduğu ilişki üzerinden henüz hiçbir şeyin “tasarlanmadığı” ilksel belleği ve “öz”ü düşünmeye davet ediyor. İnsan etkinliğinin önemli, ayırt edici, belirleyici bir kısmı olarak “enformasyonun” kodlanması ve bu kodların okunmasından hareket ediyor. Geometrik biçimlendirme, mimari unsurlar, ölçme, sınıflandırma, doğal olanın kalıba sokulması, şablonlarla tanımlaması, tasnif edilmesini mesele ediniyor ve bu niyetlerin görünmez sonucu olan iktidar biçimlerine/meselesine eğiliyor.

Haberin Devamı

Ekinci; video, fotoğraf, heykel ve gündelik objeler gibi farklı mecra ve materyallerle üretiği işleriyle mekanı yeniden kurguluyor. Sergide, organik ve inorganik formlar ve materyaller, geometri temsili üzerinden birbiriyle bağlantılanabilecek çalışmalar yer alıyor.

Vitrinde bizi karşılayan hazır-nesne pergeller hazırlayıcı bir unsur olurken iç mekanda özellikle temsili işlev gören sembolik kullanımdaki geometri, “Bayrak” işinde karşımıza çıkıyor. Zamanın ölçülendirilmesi, ritim, düzene yol açan ölçü ve birim meselesi “Skala (kinetik heykel), “Düzenin Ölçüsü” (hazır-nesne, kinetik heykel), “Bilincin Daire ve Kareleri”(video) isimli birden fazla yapıtta ortaya çıkıyor. Temsili yapıları bozmak-yeniden inşaa etme üzerinden temel geometrik formların kullanıldığı,”İnşa” isimli bir dizi fotoğraf ve video yerleştirmesi sergide yer alan çalışmalardan bazıları.

Bioktidar, iktidar temsilleri, bilinç, bellek gibi kavram ve nosyonlar üzerine çeşitli işlerinde çoğunlukla gerçekliğe kurmaca müdahalelerde bulunan sanatçının bu sergisi son dönem/yeni üretilen çalışmalarından oluşuyor.

Sanat çalışmalarının yanı sıra tasarım alanında profesyonel bir kariyere sahip olan ve Boyner Büyük Mağazacılık firmasında Görsel Sunum ve Vitrin Tasarım biriminde tasarımcı olarak çalışan Ekinci’nin bu sergisine Boyner destek veriyor.

Haberin Devamı

Elçin Ekinci

1980 yılında İskenderun'da doğdu. Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Bileşik Sanatlar bölümünde tamamladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümünde ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından verilmiş burs ile İtalya’da Accademia di Belle Arti L’Aquila’da yüksek lisansını yaptı.

2007 yılında İtalya’de ilk solo sergisini gerçekleştiren sanatçının çalışmaları Türkiye, İtalya ve Makedonya‘da sergilendi.

Katıldığı bir takım sergilerarasında;“Hafızanın Düzensiz Topografyası’nda” (RUMELİHAN, 20102) , Ateşin Düştüğü Yer (DEPO, 2011), Fikirler Suça Dönüşünce (DEPO, 2010), Deadpan Exchange (CULTURAL CENTER CK, 2010), Boyutlararası Yolculuk (APARTMAN PROJESİ, 2008), Sopra a la Citta (Galleria Famiglia Margini, 2008), 1st International Sculpture of E. Manucci (ROTARY INTERNATIONAL_ ITALY, 2007), Yeni Öneriler, Önermeler(BORUSAN SANAT GALERİSİ, 2005)yer almaktadır.