Yaşam Eğitimde mola

Eğitimde mola

27.10.2009 - 00:34 | Son Güncellenme:

30 Ekim Cuma günü tüm ilk ve orta eğitim kurumları ile dershaneler tatil edildi. Açığı kapatmak için TRT 3’ten canlı eğitim ve öğretim yayını yapılacak. Öğrencilerin aşılanmasına kasımda başlanacak

Eğitimde mola

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), domuz gribinin yükselen bir grafik izlemesi ve okullarda da vakaların görülmesi üzerine, “dezenfekte” edilmesi için 30 Ekim Cuma günü Türkiye genelinde tüm ilk ve orta eğitim kurumları ile dershaneleri tatil etti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda domuz gribi aşılamasının kasım ayının son haftası başlayacağını ve ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi.
Bir haftalık domuz gribi tatili de TRT 3’ten yapılacak canlı eğitim ve öğretim yayınları ile telafi edilecek. Başka yerlerdeki olası bir tatil durumunda da TRT devreye sokulacak.

Çubukçu: Cuma temizlik var
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, valiliklere gönderdiği “tatil” genelgesinde şunları kaydetti: “Gripten koruma ve yayılmasını önlemek amacıyla 30 Ekim Cuma günü ülkemiz genelinde okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumları, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezleri bir gün süreyle tatil edilecek. Bu süre içerisinde okulların tüm bölümleri dezenfekte edilecek.”

TV’de ders bugün başlıyor
TRT 3, Ankara’da okulların bir hafta tatil edilmesi ve başka illerde de öğretime ara verilme olasılığına karşı, okulların kapalı olduğu dönemlerde müfredata uygun olarak canlı eğitim ve öğretim yayını yapacak. Sağlık Bakanlığı, MEB ve TRT, protokol imzalayarak “domuz gribi” ile mücadele kapsamında ortak proje başlattı.

Salıları araya siyaset girecek
Buna göre, Ankara’da domuz gribinden dolayı okulların bir hafta tatil edilmesi nedeniyle bugünden itibaren itibaren TRT 3’te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında, canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. TBMM’de partilerin grup toplantılarının olduğu salı günleri, yayın saat 10.00’da bitecek. Daha sonra herhangi bir okulda eğitim ve öğretime ara verildiğinde, o dönemin müfredat konuları da TRT 3’den yayımlanacak.

Kasımda aşılama başlıyor
İmza töreninde konuşan Akdağ, okullarda aşılamanın kasım ayının son haftası başlayacağını ve ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi. Akdağ, “Aşıyı bir anda getirmek, tüm çocuklara veya bütün ihtiyaç sahiplerine yapmak mümkün değil” dedi. Türkiye tedbirlerin üst seviyede alındığını belirten Akdağ, şunları söyledi:
“Bu işe hazırlıklıyız. Tabi bu tedbirler gündeme getirilirken, farklı yayınlarla vatandaşın kafası karıştırıldı. Ama, paniğe kapılacak bir durum yok. Peki niçin bu kadar önem veriyoruz meseleye? Çünkü, çok hızlı yayılabilen bir hastalık. Hayatını kaybeden biri olduğu zaman, o son derece önemli bir durum haline gelmiş oluyor.”

Akdağ: 5 ay öpüşmeyelim
Vatandaşaların ellerini yıkamalarını öneren Akdağ şunları söyledi: “El sıkışma ve öpüşme âdetinden vazgeçmeyi öneriyorum. Sıcakkanlı bir halkız ama beş ay birbirimize sarılmayı, öpüşmeyi, el sıkışmayı erteleyebilirsek, hastalığın yayılma hızının azalmasında yararlı olur.”

Mardin’de 1 hafta tatil
Çubukçu, okullar kapandığı için TV yoluyla eğitim-öğretimin zorunluluk gereği olduğunu vurgulayarak, ailelerin çocuklarını okula göndermedeki hassasiyeti, yayın saatinde ekran başında olmalarını sağlamakta da göstermelerini istedi.
Çubukçu 155 civarında öğretmenin konuyla ilgili hazırlandığını da açıkladı.
Bu arada Mardin ve ilçelerindeki ilköğretim ve ortaöğretim okulları da domuz gribi salgını ihtimaline karşı 1 hafta sureyle tatil edildi.

Domuz gribinde toplam vaka 1095
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de 15 Mayıs 2009’dan bu yana toplam bin 95 domuz gribi vakası tespit edildiğini bildirdi. Hastanede tedavileri süren 5 hastadan, durumu ağır olan birinin yoğun bakımda olduğu kaydedildi.

Ankara’da okullarda temizlik seferberliği
Domuz gribi nedeniyle 1 hafta tatil edilen Ankara’daki ilk ve orta dereceli okullarda genel temizlik çalışması başlatıldı. Ankara’da domuz gribi şikâyetleri nedeniyle hasta başvuruları artınca Ankara Üniversitesi (A.Ü.) Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi ilk kez bir domuz gribi polikliniği kurdu. Yalnızca domuz gribi olduğundan şüphelenenlerin başvurduğu poliklinik, diğer hastalardan kırmızı şeritle ayrıldı. Birkaç gün önce faaliyete geçen polikliniğe günde ortalama 75-100 kişinin başvurduğu, bunların 3’te birinde hastalığa rastlandığı öğrenildi. Poliklinik sorumlusu Doç. Dr. Alpay Azap, bu hastalardan çoğunluğun hastaneye yatırılmadığını kaydetti. Azap, 24 yaşındaki bir hastanın ise izolasyon odasına alındığını, durumunun iyi olduğunu söyledi.

Yazarlar