Cilt Tipinize Uygun Yağlar Hangileridir - 1

Geçenlerde bir YouTuber kızımız veryansın ediyordu! Kendi cildine uyguladığı bir yağdan çok memnun kalmış ve bunu tüm takipçileriyle paylaşmıştı. Takipçilerinden biri de o yağı denemiş, sonuç hüsran olmuştu. Yüzünü sivilceler basan takipçi ağzına geleni söylemişti. Bu kadarla da kalmamış, kızımızın doğacak çocuğuna da beddua etmişti. O yağı tavsiye eden kıza kızamıyorum. Çünkü o kendine iyi gelen bir ürünü tavsiye ediyor veya tanıtıyor. Satın alma ve kullanma kararını ise takipçi veriyor. Toplum olarak hazıra konmayı çok seviyoruz; araştırmıyor, okumuyoruz. Başkasına iyi gelen bir ürünün bize de iyi geleceğini düşünüyoruz. Benim özellikle gözlemlediğim ise doğal diye her şeyi kolayca kullanıyor ve yüzümüze sürüyor olmamız. Her zaman söylediğim gibi: Cildimiz bizim giysimizdir ve üzerinde prova yapılamayacak kadar narin ve değerlidir. Cilt tipinize uygun yağlar hangileridir konusunu kavramlarla ve nedenleriyle detaylı olarak anlatacağım. Yazdıklarımı değerlendirip bir sonuç çıkaracak, kullanıp kullanmama kararını verecek olan sizlersiniz.

Haberin Devamı

İnsan vücudu, -sağlığı için- ihtiyacı olan yağ asitlerinin çoğunu üretebilir. Üretemediği ve beslenme yoluyla alması gereken yağ asitlerine ise Esansiyel Yağ Asidi (EFA) denir.

Esansiyel yağ asitleri hücre zarının düzenlenmesinden sorumludur. Yani, hücrelerimizde su ve hayati besinler gibi elementlerin tutulmasına izin verirken, hücre atıklarını dışarıda bırakmaya yardımcı olur.

Esansiyel yağ asitleri insan işlevleri açısından, sağlıklı ve genç bir cilt için gereklidir. Esansiyel yağ asitlerinin uygun bir şekilde alınmaması cilt kuruluğuna veya sedef hastalığı ve egzama gibi daha ciddi cilt hastalıklarına neden olabilir. Esansiyel yağ asitlerinden zengin taşıyıcı yağ kullanılması ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengin bir diyet içeren besinlerin tüketilmesi cildi beslemeye ve cilt görünümünü düzeltmeye önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

İki ana EFA türü: Linoleik Asit (Omega-6 yağ asitleri olarak da bilinir) ve Alfa Linolenik Asittir (Omega-3 Yağ Asitleri.)

Haberin Devamı

Linoleik Asit (LA)

Çoklu doymamış bir Omega-6 esansiyel yağ asididir. Hücre zarı için önemlidir. Avokado yağı, çuha çiçeği yağı, kenevir tohumu yağı ve fındık yağında bulunur.

Alfa Linolenik Asit (ALA)

Çoklu doymamış bir Omega-3 esansiyel yağ asididir. Kuşburnu yağı, kenevir tohumu yağında bulunur.

EFA’ların cilt üzerindeki etkilerini daha çok anlatmaya çalıştığım için şu iki yağ asidinden de bahsetmek lazım;

Oleik Asit (OA)

Tekli doymamış bir Omega-9 yağ asididir. Badem yağı, makademya yağı, fındık yağında yüksek oranda bulunur.

Gama Linolenik Asit (GLA)

Doymamış bir Omega-6 yağ asididir. Bunlar, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) olarak adlandırılan, balık yağında bulunan Omega-3 yağ asitleri ile yakından ilgilidir. Atardamarlarda plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur.

Peki, esansiyel yağ asitleri emilirken cilt için ne yapar?

Esansiyel yağ asitleri hücrelerin su tutmasına yardımcı olmak için hayati önem taşır; bu nedenle zengin bir diyet, yaşlanma, selülit ve yağlı cilt görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir. Yaşlandıkça vücudunuzun hücrelerdeki nemi tutma kabiliyeti azalır; bu da cildin gevşek, buruşuk veya sarkık görünmesine neden olur. Beslenme yoluyla tüm bunları en aza indirgeyebiliriz. Ayrıca, EFA'lar cilt yüzeyinin altında sıkışan atık, su ve yağ moleküllerinin selülit oluşturmasını engellemeye yardımcı olabilir. EFA alımını kontrol etmek adına günde 8-12 bardak su içmek selülitin parçalanmasını kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Esansiyel yağ asitleri ile ilgili belki de en şaşırtıcı gerçek, yağlı cilt ile mücadelede yardımcı olduklarıdır. Bugüne dek, yağlı ciltli kişilerin diyetlerine eklemesi gereken en son şeyin sıvı ve katı yağlar olduğu düşünülürken EFA'lar aslında yağlılığın azalmasında etkili olabilir. EFA bakımından zengin bir diyet, hücrenin aktarım sürecine (gözenekleri tıkayan yağ ve yağların temizlenmesine) ve sağlıklı bir nem dengesi sağlamasına yardımcı olur.

Birçok kozmetik üründe zaten var olan bu yağlar birden çok yağ çeşidi bir araya getirilerek hazırlanıyor. Ve ürünün üzerinde hangi cilt tipi için olduğu yazıyor. Demek ki yağ seçiminde cilt tipi önemli bir faktör.

Bir diğer faktör ise seçtiğiniz yağın gözeneklerinizi tıkamaması. En başta bahsettiğim hikayedeki bayanlardan -muhtemelen- birinin cildi kuru, diğerinin yağlı/karma ve gözenekliydi. Bilinçsizce kullanılan yağ birinde iyi sonuç vermesine rağmen diğerinde sivilce problemine neden olmuştu.

Tabii ki yağın kalitesi de çok önemli. Taşıyıcı yağların soğuk pres yöntemi ile elde edilmiş olması, içeriğinde hiçbir katkı maddesinin bulunmaması çok önemli. Bir de organik üretim ile elde edilmişse en güzeli.

Esansiyel yağ asitlerinden zengin yağları cilt için kullanmak güzel sonuçlar verebilir. Eğer markalı bir ürün kullanmayıp taşıyıcı bir yağ ile cilt bakımınızı tamamlamak istiyorsanız yukarıdaki koşullara mutlaka dikkat etmelisiniz. Hangi cilt tipine hangi yağ derseniz, onu anlatmayı da bir sonraki yazıma bıraktım.

Sevgiyle ve doğal kalın.

Elçin Oltulu Şahin

Web: http://dogalivarken.com

FB : http://facebook.com/dogalivarken

IG : @dogalivarken