Editörün Seçtikleri En büyük Sarı, mavi, beyaz

En büyük Sarı, mavi, beyaz

20.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

En büyük Sarı, mavi, beyaz

En büyük Sarı, mavi, beyaz

Terörün ilacı olarak tavsiye edilen futbol ve Vali Van'da, bütün dertleri silip süpürüyor. Vanlıyam, bir "mavi - beyaz" Vanspor bir de Abdülkadir Sarı'yla gurur duyuyor. Ve Sarı'yı Türkiye kamuoyuna kaptırmamak için yürüyor.

VAN'da İstanbullu bir gazeteci olarak dolaşmanın azımsanmayacak bir ağırlığı var. Bu, insanın üzerine çöken bir ağırlık... Bazı gazetelerin "Terör sahaya indi" manşetleri Vanlıları çileden çıkartıyor. İstanbul'dan geldiğinizi öğrenen Vanlılar, kendilerini öfkelendiren bütün haber ve yorumların hesabını sizden soruyorlar.
Futbol Van'da müthiş etkili bir müsekkin gibi...
Toplumsal olarak böylesi bir vaziyet söz konusu. Terörün ilacı olarak tavsiye edilen futbol, "müsekkin" haline geliyor. Uğradığı bütün haksızlıkların acısını, Vanspor - Antalyaspor maçının hakemi Alican Lakot'tan çıkartma isteği had safhada...
Van'ın "resmi" nüfusu 153 bin... Van Belediye Başkanı Aydın Talay "üçe katlandık" diyor. Aydın Bey, ismine uygun bir kişilik sahibi olduğundan futbol mevzuuna girmek istemiyor. Aydın gibi konuşsa Van'a ters düşecek, Vanlı gibi konuşsa kişiliğiyle çelişecek...
Terörle mücadele çerçevesinde boşaltılan köyler Van'ın belini büküyor. Kaldırımlar seyyar satıcılardan geçilmiyor. Gizli işsizler valinin sportif konvoyu geçerken vargüçleriyle haykırıyorlar:
"Vanlılar seninle gurur duyuyor!"
Vali Abdülkadir Sarı, "kapısı açık" bir Vali. Geçen yıl odasında sohbet ederken, çevre köylerin birinden bir muhtar geliyor. Devlet hastanesine yatırılacak iki hastası var. Hastaneye değil de valiye geliyor:
"Vali Paşa, elini ayağını öpeyim şu hastalarımızı hastaneye yatır!"
Vali, telefona sarılıyor başhekimi arıyor, muhtarın işini hallediyor.
Başka ne yapabilir ki? Halkı kazanmak lazım.
Valinin bu tavrı göçü artırıcı bir etken olabilir mi?
Evet oluyor! Van Vali Yardımcısı Hasan Kayhan önceki gün bize diyor ki:
"Hakkari'den buraya göç var. Niye Van'a geliyorsunuz? diyoruz. Van Valiliği'nin adaletine daha fazla güveniyoruz diyorlar!"
Abdülkadir Sarı halkla böyle "bütünleşince", Fenerbahçe maçı sonrasındaki sözleri de ağzından kaçırıveriyor haliyle...
Şimdi Türkiye kamouyu Van Valisi'nin kellesini istiyor. Vanlılar ise valisini...
Önceki gün havaalanında yapılan görkemli karşılama töreni de "halkçılığın" etkisindeydi. Alana gelen bütün Vanlılara, Emniyet Müdürü Ömer Sağırboya tarafından VIP muamalesi çekildi. İstisnasız herkes aprona alındı. Vanlılar mest oldular! Bütün polislerle birlikte kendisi de yakasına TEMA Vakfı'nın yeşil yaprağını takan Sağırboya alandaki herkesle sarılıp öpüştü.
Buranın insanları şevkate susamış. O yüzden Vanspor'un sorunları, diğer bütün dertleri silip süpürüyor. Mağduriyetler deryasına bir de Vali katıldı. O nedenle halk Valisini bağrına basıyor. Bugünkü yürüyüşün amacı da bu:
Van'ı valisinden ayırmayın!

Olaylı Vanspor - Antalya maçının ardından Ankara'ya giden Vali Abdülkadir Sarı, kente dönüşünde havaalanında görkemli bir törenle karşılandı. Emniyet Müdürü Ömer Sağırboya'nın aprona aldığı Vanlılar, halkoyunları ve çeçikler eşliğinde Sarı"'yı bağırlarına bastı.

Yazarlar